Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Krzywousta

niesymetryczne poruszanie warg przy mowieniu

Polecane posty

Gość Krzywousta

Zauwazyliscie, ze niektorzy ludzie mowia jakby tylko jedna strona ust? Wiem, ze ludzie, ktorzy mieli jkaies porazenia nerwow w tej okolicy, tak maja i to w dosyc znacznym stopniu. A ja nigdy nie mialam zadnego urazu czy porazenia i tez tak mowie jakby bardziej jedna strona. Niby to nie jest jakis potworny defekt ale jednak jest to zauwazalne dla otoczenia i chociaz staram sie tym nie przejmowac, to jednak glupio mi sie robi jak zauwaze, ze moj rozmowca zerka co i raz na moje usta zamiast patrzec mi w oczy :( Jak mam zamkniete usta, wszystko wyglada jak najbardziej symetrycznie. Ale jak tylk o zaczynam mowic to widze, ze jedna strona sie rusza a druga ledwo. Wszelkie grymasy twarzy typu usmiech, otwieranie ust, robienie dziobka jest jak najbardziej symetryczne - tak ze nie jest to spowodowane slabszymi miesniami po jednej stronie twarzy. Co moze sie przyczyniac do takiego stanu rzeczy ? Czy sa tu osoby, ktore wiedza o czym mowie (np. znaja osoby lub maja tak same) i czy jest jakis sposob na zredukowanie tej sytuacji np. przez jakies cwiczenia ? Lekarz neurolog powiedzial mi ze wszysstko z miesniami i nerwami jest ok i zebym po prostu zaakceptowala, ze tak mam bo taka moja uroda. Ja jednak czuje, ze nie powinnam tego tak zostawic sobie, szczegolnie, ze naprawde jest to rzucjacy sie w oczy mankament :( (moja mama jest osoba, ktora nie przejmuje sie glupotami a jednak przyznala mi racje, ze mozna by sprobowac cos s tym zrobic) Dodam, ze nie mam zadnych wad wymowy, troche krzywe zeby ale symetrycznie krzywe tzn. tak samo po obu stronach. Doradzcie cos prosze ....

Gość Jasmin_Jesi
Może ćwicz przed lustrem? A bardzo jest to widoczne?

Gość hjrhtxcmnosren
facet za którym jeszcze do niedawna szlałam tak mówił i bardzo mnie to pociągalo. moze to Twój atut?