Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Elżunnia

Pytania o NPR

Polecane posty

Gość Elżunnia

Obserwuję już 7 cykl, są one zazwyczaj 28 dniowe. Na razie współżyjemy tylko w fazie po owulacji ale ja bym chciała też korzystać z fazy niepłodności względnej. Miesiączka u mnie trwa 4, 5 dni co mi daje jeszcze 3 dni niepłodne. Moje obawy wynikają z tego, że po miesiączce zawsze występuje u mnie śluz. Czytałam o tym, że u niektórych kobiet tak jest. Oczywiście zazwyczaj potrafię go odróżnić od śluzu płodnego, ale nie mam pewności. Ciągle martwię się, że zaraz po stosunku może się pojawić śluz płodny, a ciężko go odróżnić od nasienia. Moje pytania to: Czy jest możliwość że seks przyspieszy fazę płodności? (Bo podczas stosunku też się wydziela śluz u kobiety) Czy ten śluz, który występuje u mnie między miesiączką a fazą płodności, może przechować plemniki i jak długo? A i jeszcze mam pytanie o fazę lutealną, bo nie wiem do końca jak to jest. Czytałam że faza lutealna jest to ilość dni od skoku temperatury do miesiączki. Spotkałam się też z opinią że jest to ilość dni po szczycie szyjki lub po szczycie śluzu. Pani w poradni rodzinnej mówiła że można liczyć sobie od skoku albo od szczytu szyjki lub śluzu. Ale co jeśli u mnie nie pokrywają się te dni, przy jednym objawie jest 10 a przy drugim 14. W innej literaturze znalazłam że jest to ilość dni wyższych temperatur. A w moim przypadku czasem jest tak że temperatura zaczyna spadać w 10 dniu tej fazy. Czy powinnam sie tym niepokoić?

1. Żeby stosować NPR w celu odłożenia ciąży TRZEBA wybrać metodę.2. Każda metoda ma swoje warunki określania fazy niepłodności względnej. Posłużę się w tym przypadku metodą podwójnego wskaźnika (angielską)\"W cyklach od 7-go do 12-go faza niepłodności przedowulacyjnej.• Po uzyskaniu obserwacji (na kartkach) z sześciu kolejnych cykli, od 7-ego cyklu dla wyznaczenia końca fazy niepłodności przedowulacyjnej stosuje się jako drugi wskaźnik (obok śluzu) obliczenia: najkrótszy cykl minus 21, pod warunkiem, że poprzedni cykl był dwufazowy.• Faza niepłodności przedowulacyjnej:a) rozpoczyna się 1 dnia cyklu,b) koniec tej fazy wyznacza się przez podwójne sprawdzenie:- za pomocą obliczeń:* znając długość 6-12 cykli - od najkrótszego z nich odejmuje się 21,- na podstawie obserwacji śluzu:* wg obserwacji objawu śluzu do: ostatniego dnia odczucia \"sucho\" i braku śluzu lub ostatniego dnia niezmieniającej się wydzieliny i / lub ostatniego dnia niezmieniającego się odczucia.- na podstawie obserwacji szyjki:* wg obserwacji objawu szyjki (jeśli kobieta jest pewna tej obserwacji) ostatniego dnia twardej, zamkniętej i nisko położonej szyjki. Decyduje objaw, który wstąpi wcześniej!\"3. Jeśli nie jesteś pewna śluzu to dla bezpieczeństwa przyjmujesz, żę jest to śluz płodny4. Po współżyciu do 24 godzin nie sprawdza się śluzu, bo obraz jest zafałszowany.5. Śluz \"z podniecenia\" (przejrzysty i zawsze rozciągliwy) to nie to samo co śluz szyjkowy. I tylko śluz szyjkowy się interpretuje, czyli taki, który występuje niezależnie od współżycia (jak współżyjesz to jak pisałam - do 24 godzin nie sprawdzasz śluzu)6. Nie ma możliwości, by seks wpłynął na przyspieszenie fazy płodności7. Faza płodności to przede wszystkim płodny śluz i w takim śluzie plemnik przeżyje max 7 dni i tyle dni należy brać pod uwagę (stąd potrzebne obliczenia jeśli mamy problem z interpretacją śluzu)