Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Paula_81

http//www.ratujmaluchy.pl/ pomóżmy naszym dzieciom

Polecane posty

Wejdzcie prosze na stronę http://www.ratujmaluchy.pl/ - przeczytajcie i wyślijcie list. Pomóżmy naszym dzieciom mieć normalne dzieciństwo!!!!! Nie pozwólmy aby przeszła głupia ustawa!!!!!!! Nasze szkoły nie są do tego przystosowane. Nie zabierajmy im dzieciństwa!!!! Dopiszcie się do protestu!!!!!!

poszło, ze wszyskich kont co posiadam! niech sobie nie myślą...

Gość
Też wysłałam :)

Gość zgłaszajcie swoje protesty

wszyscy jesteśmy rodzicami - pomóżmy naszym dzieciom!!!

Gość w góre

Szanowna Pani Minister Prosimy o wycofanie projektu reformy, mającej na celu likwidację zerówek w przedszkolach i posłanie sześciolatków do szkół już w 2009 roku, razem z siedmiolatkami. Polska szkoła nie jest dziś przygotowana na tak rewolucyjną zmianę: 1. Klasy są zbyt liczne. 2. Brakuje sal, nawet zerówki działają w systemie zmianowym. 3. Świetlice są przepełnione. 4. Nie ma placów zabaw. 5. Infrastruktura sanitarna jest nieprzystosowana dla dzieci poniżej 120 cm wzrostu. 6. Szkoła nie jest wstanie zapewnić sześciolatkom takich warunków, jakie mają w przedszkolnej zerówce: - zajęć od 7-17, - spacerów na plac zabaw, - posiłków w warunkach nie zagrażających bezpieczeństwu, - kameralnej atmosfery w środowisku przystosowanym do ich potrzeb, - opieki na korytarzach, w świetlicy, na stołówce, gdzie maluchy będą skazane na towarzystwo dużo starszych uczniów. 7. Szkolni pedagodzy nie są przygotowani do pracy z sześciolatkami. Na pełne wprowadzenie sześciolatków do szkół potrzeba ogromnych środków finansowych i czasu. Złej sytuacji nie da się zmienić żadną ustawą ani życzeniowymi zaleceniami ministerstwa. W dodatku szkoły i przedszkola czekając na ostateczne decyzje ministerstwa do dziś nie podejmują żadnych działań. Skrajnie nieodpowiedzialna jest propozycja posłania do szkoły dwóch najmłodszych roczników naraz. Szkołom nie będzie się opłacało wprowadzanie większych zmian tylko na jeden rok. Dlatego już dziś wiadomo co czeka siedemset tysięcy dzieci z podwójnego rocznika w przypadku wprowadzenia reformy: 1. Klasy będą przepełnione do granic możliwości. 2. Dzieci będą chodziły do szkoły na późne popołudnia. 3. Dzieci z podwójnego rocznika będą miały ogromne trudności w dostaniu się do dobrych liceów i na studia oraz ze znalezieniem dobrej pracy. 4. Siedmiolatki będą się nudzić omawiając program znany im z zerówki. 5. Sześciolatki już na starcie będą czuły, że są gorsze. Sześciolatki są zbyt małe na eksperymenty. Darmowe podręczniki nie uchronią ich przed przed zagubieniem w szkolnych molochach, w których nikt nie będzie miał czasu pochylić się nad ich potrzebami ani możliwości by zapewnić im pełne bezpieczeństwo. Naszym zdaniem ministerstwo powinno najpierw zalecić a potem skontrolować we wszystkich szkołach stan przygotowań do przyjęcia maluchów; zarówno w dużych miastach jak i w małych miasteczkach i na wsiach. Dopiero kiedy to się uda, można wprowadzać w życie przełomowe reformy. Podkreślamy nasz stanowczy sprzeciw wobec wprowadzania nieprzygotowanego edukacyjnego eksperymentu, kosztem naszych dzieci! Z poważaniem Rodzice

Szanowny Panie Premierze! Jesteśmy rodzicami dzieci urodzonych w latach 2002 i 2003 oraz młodszych. Prosimy o powstrzymanie reformy mającej na celu posłanie sześciolatków do szkół już w 2009 roku oraz całkowitą likwidację zerówek w przedszkolach. Nasze szkoły nie są jeszcze gotowe na przyjęcie tak małych dzieci. Już teraz brakuje sal lekcyjnych, pomocy dydaktycznych, placów zabaw. Dzieci uczą się w przepełnionych klasach w systemie zmianowym a świetlice działają na zasadzie przechowalni. Natomiast w przedszkolnych zerówkach dzieci od lat mają wszystko to, co jest im potrzebne zarówno do nauki, jak i do zabawy. Panie Premierze! Na pewno zgodzi się Pan z tym, że nie można wprowadzać reformy od końca, bez żadnego przygotowania, metodą faktów dokonanych, likwidując jednocześnie to co świetnie się sprawdza. Jako memento warto przywołać, powszechnie dziś krytykowane, wprowadzenie gimnazjów. Reforma proponowana przez minister Hall, zapowiada się niestety podobnie. Zupełnie nieodpowiedzialna jest propozycja posłania do szkół, w pierwszym roku reformy, dwóch roczników jednocześnie. Ponad siedemset tysięcy maluchów skażemy w ten sposób na fatalne warunki nauki już na początku ich szkolnej drogi, potem przez całe dwanaście lat edukacji, przy zdawaniu do dobrego liceum, egzaminach na wymarzony kierunek studiów. a wreszcie przy wejściu na rynek pracy. Autorom tego projektu dramatycznie zabrakło wyobraźni i empatii w stosunku do najmłodszych uczestników systemu edukacji. Nie jesteśmy przeciwnikami mądrych zmian. Ale bardzo prosimy o wprowadzenie najpierw odpowiednich ustaw, mających na celu stopniowe przygotowanie szkół na przyjęcie sześciolatków. Dajmy czas pedagogom na przygotowanie odpowiednich programów, samorządom na znalezienie funduszy na rozbudowę szkół, dyrektorom placówek na modernizację sal i znalezienie odpowiednio wykwalifikowanych nauczycieli. Prosimy aby nasze wyrównywanie szans i dążenie do europejskich standardów nie odbywało się kosztem małych dzieci. One potrzebują starannej edukacji a nie pospiesznie wprowadzanych, byle jakich rozwiązań. Z poważaniem Rodzice

Gość zzooza
Czasem to co wydaje sie złe może do końca nie jast takie głupie! Dla wielu - bardzo wielu dzieci w Polsce obowiazek szkolny od 5 roku życia jest jedyną szansą na pójście do przedszkola. Środowisko wiejskie i biedne rodziny miałyby zapewnioną naukę przedszkolną dla 5-cio latków. Przecież nikt nie będzie zaraz ich uczył tabliczki mnożenia! Chodzi o wyrównanie szans dla dzieci z różnych środowisk. Ja jestem za!!!!!!!!!!

Gość poszło i ode mnie
Ja nie chodziłam do przedszkola, a jakoś zdałam maturę, skończyłam studia i podyplomowe zrobiłam, więc nie mówcie, że to przedszkole jest takie najważniejsze :O

podbijam niestety nie mam jeszcze dzieci ale nie popieram pomysłu.

Gość zzooza
Jasne. Kiedyś ludzie nie potrzebowali wielu rzeczy bez których dziś nie możemy się obyć.Czy to znaczy że mamy stać w miejscu. Mówi się, że jak nie rozwijamy się to się cofamy! Wystarczy porównać podręczniki nasze z podręcznikami naszych dzieci aby zauważyć różnicę w kształceniu. Idę o zakład, że przeciwnicy nie są ze wsi. Ja pochodzę z małej wioski i pamiętam doskonale jakimi dzikusami byliśmy idąc do podstawówki. Moim dzieciom to nie grozi na szczęście. Myślę ,że niektórzy są przeciw bo wypada nie zgadzać się z władzą. Ja mam gdzieś czy rządzi PIS czy PO czy inne gady -trzeba wszystkim dać równe szanse na starcie!!!!!!!!!

Gość kinga69
niech idą do szkoły po co ten protest

Gość nawsimożnachodzićdoprzedszkola
zzooza, nie rozumiem. Dlaczego nie wyślesz dziecka do przedszkola. Moja znaczna część rodziny mieszka na wsi i wszystkie dzieci chodziły, bądź chodzą do przedszkola. Nie mają gorzej niż dzieci mieszkające w mieście. Chyba nie ma powodu, by moje dziecko szło rok wcześniej do szkoły.

Gość zzooza
Chodziły- ale do przedszkola czy do zerówki? Są wsie i małe wioski. Są też rodziny biedne- czasem nawet patologie i tam dzieci nie pójdą do przedszkola choćby z biedy. Przecież to chyba lepiej żeby było darmowe przedszkole dla dzieci 5-cio letnich (mówię tu o minimum programowym) Dzieci będą korzystać z tych samych podręczników co teraz w przedszkolu czy w zerówce. Nikt przecież nie da im książek z rocznym wyprzedzeniem. Nie rozumiem po co te protesty-myślę że to jest rozwiązanie jak najbardziej korzystne dla zwykłych obywateli.

Gość logopeda
Jestem logopeda pracuje z dziecmi 39 lat co obserwuję? Po pierwsze o jakim przyspieszeniu rozwoju mowa na Boga czy ciąża teraz trwa 5 miesięcy, a dzieci stawiaja pierwsze kroki w 6 mies. zycia ? Obserwuję cos wręcz odwrotnego, znaczne pogorszenie w dojrzewaniu funkcji niezbędnych do opanowania tzw. technik szkolnych nie mówiąc o emocjach. Moze pani min. sprawdzi u kol. Kopacz idowie się i weźmie pod uwage fakt, ze ok. 40% dzieci cierpi na alergię., a tzw. "autorytety" wyjasnia jak ta dolegliwość wpływa chociażby na funkcje słuchowe mowy i procesy analizy i syntezy słuchowej i słuchowo - wzrokowej? Moze min. skoro tak dba o edukacje sprwadzi i popracuje nad projektem który zlikwiduje wtórny analfabetyzm wsród gimnazjalistów, natomiast projekt min. zwiększy znacznie rzeszę analfabetów. Poniewaz tempo w jakim dzieci mają posiąść różne umiejętności to gwarantuje. Rodzice chrońcie dzieci przed takimi pomysłami urzędnikow i wynajętych "autorytetów". Jeszcze o nauczycielach jak oni sa przygotowani ? naprawdę delikatnie mówiąc różnie , więc moze reformę zacząc od kształcenia nauczycieli to naprwdę problem, a nie znecać sie nad dziećmi.

Gość xaxaxaxaxaxa
Zastanów się kobieto, przesadziłaś z tym tytułem... NIE MASZ POJĘCIA CO TO JEST "RATOWANIE MALUCHÓW" http://www.anthonyflood.com/Kevin%20Carter%201994%20Pulitzer%20Sudan.jpg Na drugi raz się zastanów zanim użyjesz sensacyjnego sformułowania bez uzasadnienia. Żenada.

Gość do xaxaxaxaxaxa
nie ona wymyśliła tytuł!! dla każdej matki najważniejsze jest dobro własnego dziecka; potem może martwić się globalnie! i apel dla zainteresowanych losem swoich dzieci, które wiedzą o co chodzi: rejestrujcie się, działajcie, wysyłajcie; więcej na http://ratujmaluchy.pl/

Gość ale strasznie zdjęcie
A ty xaxaxa nie musiałaś dawać takiego bulwersującego zdjęcia na forum, gdzie jest tyle mam.

Gość ale strasznie zdjęcie
mam na myśli, tego w linku.. i to bez uprzedzenia.

Gość GOSIACZEK73
bardzo niedobry pomysl zeby skrócić dziciństwo naszym dzieciom!!!

Gość już się kiedyś pod czymś takim
podpisałam, ale zmieniłam zdanie. Chce aby moja córka miała równe szanse z innymi dziećmi z europy. Pójdzie do szkoły, troszkę sie pobawi, pouczy, poobcuje z innymi dziećmi a jak przyjdzie do domu, to będziemy sie z małą przytulać i bawić.

Gość kopka
przecież niemalże w całej Europie dzieci sześcioletnie chodzą do szkoły. Co, wszyscy się mylą? Taka krzywda dzieje się tym wszystkim maluchom? I nikt nie reaguje? Ciekawostka. refoma i tak zostanie wpowadzona i kiedyś musi być ten podwójny rocznik. Tego się nie przeskoczy

Gość równe szanse
równe szanse to moje dzieci będą miały gdy ich rodzicom wyrównają pensje do średnich europejskich wiek szkolny niech im wyrównaja później krzywda w innych krajach im się nie dzieje ale tam pewnie gimnazja są w oddzielnych budynkach niz podstawówka; tylko u nas ten podział przebiegł tak fikcyjnie

Gość podfruwajka anna
To jest jakieś chore! Ja dojeżdzałam do zerówki PKS-em,jakieś 10 km od domu.Teraz się upośledza dzieci odbierając z podstwówki. Nie podpiszę,szybszy start,lepsze życie.NIE trzymajcie dzieci pod kloszem!!!!!!!!!!!!!!!!

Gość równe szanse
powyzsza wypowiedź raczej nie ma związku z tematem ale w odpowiedzi - uzasadnienie: owszem odbiera sie dzieci z podstawówki ale to nie kwestia upośledzania obecne realia często zmuszają do takich działań ze względu na szerzące się pedofilstwo i huligaństwo kiedys to mogłaś do tej zerówki tym pekaesem nawet sama jeźdźić a teraz to życzyłabym powodzenia żeby dziecko wróciło do domu szczęśliwie

Gość baskaa
Tez jakoby jestem zwiazana z tematem ... ahh duzo by gadac... test osobowosci wg dalay lamy - wyniki sa niezwykle (z trzech tylko pytan) tu ---> http://is.gd/Vin