Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Lady Pretensja

Żółtaczka

Polecane posty

Obok mnie, w drugiej klatce mieszka kobieta,pijaczka.Na oko ma moze z 35 lat.Wczoraj jak ja zobaczylam to oniemialam-byla cala zolta a najgorsze byly jej zolte oczy.Moja sasiadka,ktora szla ze mna spytala sie co jej dolega a ona na to ze ma zoltaczke ale lekarz jej powiedzial ze nie musi byc w szpitalu bo nie zaraza!Nie wierze jej,bo taka meliniara napewno do lekarza nie idzie.Dlatego mam pytanie-czy ona moze zarazac?Boje sie bo mam malutkie dziecko i nie chcialabym czegos zalapac od tej kobiety.Myslalam juz zeby zadzwonic do sanepidu i tam o niej powiedziec ale nie wiem czy to dobry pomysl :(

Gość a niby w jaki sposób ona
by miała zarazić twoje dziecko?

jeśli nie będzie miało z nią bezpośredniego kontaktu, nie będzie jadło jej sztućcami to się nie zarazi

Ja sie na zoltaczce nie znam i dlatego mysle ze moze z ta choroba jest tak jak np z ospa,ze mozna sie zarazic bedac obok tej osoby(np.w sklepie) .

poza tym skoro pije to jej żółtaczka może być wynikiem uszkodzenia wątroby a nie choroby zakaźnej :P

ludzkość wymyśliła google - warto z nich korzystać. Tam jest napisane w jaki sposób można się zarazić żółtaczką zakaźną :P :P :P

Myslisz ze to moze byc z przepicia? Najgorsze jest jeszcze to,ze ta kobieta jest w ciazy!Na sama mysl,jakie zycie bedzie mialo to dzieciatko,plakac mi sie chce:(

A o do zoltaczki,to wiem ze sa rozne typy.Moja mama,bedac dzieckiem,zachorowala na zoltaczke(tez byla cala zolta),lezala na oddziale zakaźnym,wiexc ta choroba jest zarazliwa :(

jeżuuu mamy XXI wiek....sama piszesz, że są różne typy żółtaczek...poczytaj na ten temat w googlach to nie boli.

Ok,juz przeczytalam ze mozna zarazic sie tylko przez bliski kontak a ja na szczescie nie mam takowych z ta pania :) Sorki,ze pytalam ale myslalam ze moge byc chora np,kiedy ta pani a mnie nachucha :P

1. żółtaczką nie zarazisz się tak jak ospą, 2. żółtaczka typu A to choroba "brudnych rąk". Musiałabyś np wziąc od chorej osoby jabłko i zjeść nie umyte, a wcześniej przez tą chorą osobę oplute. 3. żółtaczka typu B lub C to choroby przenoszone przez płyny ustrojowe typu krew lub sperna., czyli żódłem zakażenia jest brudna igła i strzykawka bądż sex. 4. żółtaczka może być też wynikiem procesu chorobowego toczącego się w obrębie wątroby, trzuski i dróg żółciowych - wtedy nie jest chorobą zakaźną.