Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość niezorientowana po prostu

Przepisanie domu

Polecane posty

Czy ktos wie może jakie są koszty przepisania domu z ojca na syna,dom ma powierzchnię 112m,stoi na wsi jakieś 30 km od Poznania,do tego działka 0,83ha.Sama juz niewiem,słyszałam ze to teraz staniało.

Gość coś mi się zdaje
że 3000

Wiem ze to zalezy tez od wartosci domu ale ja nie mam pojęcia ile jest wart

??????

Gość kakasasa
Rozumiem że będzie to darowizna, a opłata za nią zależy od wartości domu. Ja za przepisanie domu o pow.120m plus działka ok.1a zapłaciłam 4000, w zeszłym roku we wrocławiu, dolicz do tego koszty jakie ponosisz przy wyciąganiu wszystkich dokumentów. Pewnie ze 3000 albo 3500 to cie wyniesie, najlepiej zapytać notariusza

dziękuję za odpowiedz,jejku za co oni chca tyle kasy???

Gość kakasasa
:D nie mam pojęcia za co dobrze sprawdzaj dokumenty przy podpisywaniu tzn imiona i nazwiska aby nie wkradł się żaden błąd, a i jeszcze jedno u mnie notariusz sam miał załatwić resztę spraw tzn wysłać dokumenty do ksiąg wieczystych i do urzedu skarbowego, więc najlepiej dowiedz się czy twój też tak zrobi czy to zostanie na twojej głowie, juz nie pamiętam jaki okres czasu jest na to, chyba ok 14dni

Gość kakasasa
Aha możesz zapłacić mniej, wartość mojego domu to około 700tys, z tym że notariusz ją zaniżył do 500ileś tam aby te koszty były mniejsze, a że nie płacisz za darowiznę podatku to urząd skarbowy tego nie sprawdza o ile nie jest jakieś drastyczne zaniżenie. Musisz mieć wyciąg z ksiąg wieczystych gdzie będzie zaznaczony obecny właściciel i wyciąg z urzędu katasfer (tak to się u mnie nazywa) gdzie jest zaznaczone jak duża jest działka na której stoi dom i kto jest jej włascicielem

Ja myślę ze wartość mojego domu to jakies 400 000 ale czy ta wartość mozna właśnie tak samemu podac czy musi jakis ekspert wycenić?

Gość kakasasa
Nie płacisz podatku więc nie jest wymagana wycena, podajesz ją sama patrząc na ceny podobnych domów w twojej okolicy

W każdym razie widzę że nic nie staniało to przepisywanie,tak jak było tak jest czyli drogo

poczytaj to Rozporządzenie Ministra Sprawiedliwości w sprawie maksymalnych stawek taksy notarialnej i potem na podstawie stawek sobie obliczysz:)

Gość to jest KatasTer
Jak masz ziemię rolną i ojciec-rolnik przepisuje gospoddarstwo na syna-rolnika to zapłacisz bardzo mało.

to jest zwykł a działka,nie rolnicza

Jest taniej, bo nie płacisz podatku do Urzędu Skarbowego, jeśli przepisujesz na osobę w tej samej grupie pokrewieństwa, płacisz \"tylko\" opłatę notarialną i opłatę za wpis do hipoteki w Sądzie. O ile się orientuję, to wartość domu ty deklarujesz (więc możesz jakas napisać sensowaną, ale mozliwie małą) a notariusz moze najwyzej to zakwestionować (na podstawie dokumentów, które musisz mu dostarczyc - wypis z ksiąg, z ewidencji gruntów itp). Opłata dla niego jest faktycznie jakimś procentem wartości. Popytaj najlepiej, czy ktoś nie ma jakiegoś znajomego notariusza - weźmie na pewno mniej niz taki \"z ulicy\" - wiem, bo też załatwiałam cos takiego pół roku temu.

Gość gość
kazdy notariusz indywidualnie podchodzi do sprawy, ja przepisywalam u tego www.notariusz-stencel.pl/czynnosci-notarialne i nie zaplacilismy duzo, mysle, ze to po prostu kwestia dogadania sie ;)

Gość gość
Na Twoim miejscu przed takim czyms dokladnie oszacowałbym jego wartość, zreszta to chyba konieczne. Mogę polecic Ci dobre biuro rzeczoznawcow – www.taksator.info