Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

marceliona

jak zrobić model ekonometryczny?

Polecane posty

Ojojoj musiałabym się cofnąć 2 lata wstecz do ekonometrii:) Gdzieś mam z tego notatki. Ale powiem Ci szczerze, że to jest za trudne na tłumaczenie przez neta, tym bardziej, że jak widzę chyba się nie chodziło ani nie uważało bo pytasz o podstawy:P

wiem tylko ze ze strony www.stat.gov.pl trzeba dane a poza tym nie wiem nic

Słuchaj jak byś to miała wszystko punkt po punkcie dobrze opisane to to nie jest takie trudne. Dałabyś radę sama gdybyś miała teorię? Bo ja to mogę znaleźć i Ci to wszystko napisać, ale tej teorii jest od cholery (ale właśnie idealnie opisane) i zajęłoby mi to trochę - i na pewno nie dziś (a już na pewno nie teraz:) ).

No ale jak to jest? Masz jakieś zadanie do zrobienia?

mam zrobic sama jakis model ekonomrtryczny,sama mam dobrac zmienne i na ich podstawie robic.mam 1 przykladowe zadanie i chyba podobnie do tego,ale wlasnie nie wiem jak te zmienne dobrac bo nie wiem gdzie na tej str ich szukac....

No mówię Ci, że z miłą chęcią, ale ja tak z głowy tego nie pamiętam. Musiałabym poszukać notatek które są popakowane. Na już Ci to potrzebne?

w poniedzialek musze pokazac zmienne zeby sprawdzil je facet i zebym mogla dalej robic

model ekonometryczny jest to model matematyczny, rownanie (tyle pamietam) jest jakis wzor do ktorego sie podstwai dane w tabelkach i sie liczy i liczy. to sa podstawowe rzeczy na ekonometrii

np moj kolega robil model na temat Badanie dotyczące kształtowania się przeciętnej ceny makaronu w latach 1990-2001. i szukal danych w gus i liczyl na ich podstawie

potrzebny ci jest przedzial czasowy tak jak twojemu koledze. np. od roku 2000 do 2006 potem liczby - "Y" w przypadku twojego kolegi to te poszczegolne ceny wdanym roku, T - okres czyli w tym przypadku to 1,2,3,4,5,6,7, (to wszystko wypisujesz sobie w tabelece, zeby bylo latweij liczyc) potem w nastepnej kolumnie liczysz Y*T, w nastepnej T*T (czyli kwadrat) wszytkie Y ze wszystkich lat sumujesz, T tez sumujesz, Y*T tez sumujesz i T*T tez sumujesz, wszystkie te sumy beda potrzebne do zadania do wzoru SUMA Y= n * a0 + a1* sumaT sama Y*T= a0*sumaT + a1*sumaT*T to jest uklad dwoch rownan wszystkie dane do niego masz w tabelce wyliczyc, n=7 dalej juz nie pamietam jak sie liczylo, wiem ze lioczy sie macierze itd. ale na koncu podstawiasz a0 i a1 do tego wzor Yt=a0 + a1T i interpretujesz. nie wiem czy ci choc troche pomoglam i czy to jest ci akurat potrzebne. jak bys napiosala terc zadnia i jakies dane i jakis wzorek to byloby wiadamo co liczyc i jakim sposobem. pozdrawiam.

Kwiaaatuuuszeeek dzieki bardzo,teraz biegne do miasta a jak wroce to ci napisze jakie zad na zajeciach robilismy!!!dziekuje

Gość zmienne do modelu też
trzeba dobrać na podstawie metody grafów albo hellwiga

bo na poczatek musze taka tabelke sporzadzic ze jest y1,x1t,x2t,xt..... i wlasnie te y i x z danych statystycznych maja byc,ale nie umiem ich znalezc na stronie gus

no wiec robilismy takie zad,nie skonczylismy,ale glownie chyba o tresc chodzi,te dane pochodza z rocznia gus,a ja nie umiem w tym roczniku znalezc,mamy brac ze str www.stat.gov.pl ale ja nie umiem tam zadnych znalezc danych. przeprowadzono badania dotyczące kształtowania sie zysków w pewnej firmie transportowej(w tys zl-Y) w poszczegolnych miesiacach 1 polrocza 2004 r,na tle lacznej liczby przejechanych kilometrow(w 10 tys km-X1),liczby zatrudnionych kierowcow (X2) oraz liczby pracownikow administracji (X3).otrzymano dane i tu jest tabelka,mniej wiecej sprobuje ja tu rozpisac Yt X1t X2t X3t 3,9 2,5 13 14 3,2 2,0 18 10 2,6 1,8 22 11 2,4 1,2 25 16 2,1 1,0 26 12 2,0 0,5 28 15 i liczymy wg wzorow,wzory mam......ale problem ze tych danych nie umiem sobie odbrac do tabelki,.....nie umiem ich znalezc w tym gus.....

bylam wczoraj w bibliotece,spisalam sobie z rocznikow pare danych i np moge zrobic taki model,ze chodzi o liczb osob uczacych sie w latach 1999-2005,i zmienne beda takie ze x1 to np uczniowie z podstawowoki,x2 gimnazjum itd......moze byc?

mam problem,i sama nie wiem czemu tego nie zauwazylam,mam te x1,x2,tak jak w tej tabelce co pisalam wyzej ale Yt nie mam bo po prostu w roczniku nie bylo a musze miec do zadania....skad mam go wziac,wydaje mi sie ze Yt to jest ,a wlasciwe sa to uczniowe uczacy sie w szkolach w latach jakis tam a tego nie bylo