Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

www.poważnasprawa.aha

Badanie kału- sanepid

Polecane posty

Witam, chciałabym wyrobić sobie książeczkę sanpeidowską i w związku z tym mam kilka pytań: byłam wczoraj w sanepidzie i Pani mi dała takie małe probówki do kału 1. czy mam sobie (brzydko mówiąc) pogrzebać tym w zrobionej już kupie, czy wsadzić to sobie do odbytu (jeśli druga opcja to przed czy po oddaniu kału?) 2. pani mi powiedziała że 3 dni z rzędu muszę tam zanosić te probówki, a ja mam problem bo kupe robie raz na 2 dni a od poniedziałku chcę zacząć tam zanosić próbki więc mogę w poniedziałek przynieść im kupe z niedzieli? proszę o poważne odpowiedzi- mimo że wiem że temat jest niezbyt przyjemny to proszę o odpowiedzi doświadczonych osób.

Gość alalalaalala
codziennie rano wkladasz patyczek ...niewazne czy kupa byłą czy nie nie przejmuj sie tym i nie tłumacz ze kupy nie robiłas bo to nie ich sprawa :D

Gość pomozta ...
Niewazne jak zrobisz ... ale najlepiej ... zrobic kupke i w niej pogrzebac :P np. gdy sie podcierasz ... wez patyczkiem kupke z papieru toaletowego :P

Gość olabogamojanoga12
ja robiłam kupe na papier toaletowy a potem w tym grzebałam... jak małe dziecko normalnie:D:D:D:D

robisz kupe np. na papier toaletowy i wybierasz troszke do pojemniczka.ja zanosłam co 2 dni,sama pani z sanepidu mi powiedziała ze czesciej to sie kupy raczej nie robi.

Gość thdthfghdffh
ja tam kiedyś zaniosłem całe gówno zrobione do torebki, pielegniarka mnie opierniczyla :)

Gość gggggggggggggggggggg
hahahahahahah :D śmieję się bo mi ten topik coś przypomina...

Gość marta1243
Bylam wczoraj w sanepidzie i pani powiedziala mi ze mm pobrac 3 probki kału do badania.. Pobrany juz kal mam przechowywac w chlodnym miejscu.. Ale jak chlodnym ? Wystarczy np w piwnicy gdzie temperatura jets nizsza niz w pokoju czy np w lodowce?

Gość owsikkkkk
a owsiki wykryją???

Gość owsikkkkk
miałem miesiąc temu;/;/

Gość taaaak
chodziło mi o kąt :) nie pod tym kątem badany jest kał na obecnosc salmoneli i shigelli !! :)

Gość wawelny
chcesz to sprzedam ci moją tyko strasznie cuchnie

Gość Szambelan
Rodzaje gówna Gówno Duch - czujesz, że gówno wyszło, ale nie ma go w kiblu Gówno Czyste - czujesz, że gówno wyszło, widzisz je w kiblu, ale nie zostawia śladów na papierze toaletowym Gówno Mokre - podcierasz się 50 razy, ale wciąż czujesz, że trzeba jeszcze raz, więc musisz włożyć trochę papieru do gaci, żeby się nie pobrudziły Druga Fala - kiedy się wysrasz i podciągasz spodnie, zdajesz sobie sprawę, że musisz się jeszcze wy srać Gówno Pękająca Żyła na Ciemieniu - ciśniesz tak mocno, że praktycznie dostajesz apopleksji Gówno Gigant - wysrywasz tyle, że tracisz 15 kg Gówno Kłoda - tak długie, że boisz się spłukać bez wcześniejszej fragmentacji za pomocą szczotki do kibla Gówno Gazowe - jest głośne i każdy w zasięgu słuchu śmieje się z Ciebie Gówno Kukurydza - jak sama nazwa wskazuje Gówno Jak Chciałbym Się Wysrać - kiedy chcesz się wysrać, ale wszystko, co możesz zrobić, usiąść na kiblu, cisnąc i pierdnąć kilka razy Gówno Naciąganie Kręgosłupa - takie bolesne, że powiedziałbyś, że wysrywasz kręgosłup Gówno Mokry Pośladek (Uderzenie Mocy) - wychodzi tak szybko, że spadając do wody ochlapuje Ci dupę Gówno Płynne - żółtobrązowa ciecz wystrzeliwuje z dupy i opryskuje całą muszlę Gówno Meksykańskie Żarcie - tak śmierdzi, że trzeba wietrzyć Gówno Wysokiej Klasy - nie śmierdzi Gówno Spławik - kiedy jesteś w kiblu publicznym i czeka w kolejce dwóch ludzi, srasz, spuszczasz dwa razy, ale kilka kulek wielkości piłeczek golfowych pływa nadal po powierzchni wody Gówno Zasadzka - nigdy nie zdarza się w domu, ale zazwyczaj na imprezie albo w czasie gry w golfa. Jest rezultatem próby pierdnięcia delikatnie i cicho, ale ostatecznie kończy się zabrudzeniem gaci i do końca dnia chodzisz ze skrzyżowanymi nogami Gówno Pijackie (Kac kupka) - następuje rankiem po pijackiej nocy. Najbardziej zauważalne są znaki ześlizgiwania się na dnie muszli Gówno Szampańskie - masz takie zatwardzenie, że kiedy korek się odblokuje, z dupy wypływa gazowana ciecz Gówno Przylgnięte - kiedy chcesz się podetrzeć, ono czeka na brzegu dupy Gówno Artyleryjskie - gdy srasz dalej niż widzisz Gówno Wybuch - poprzedzone pierdnięciem tak okropnym, że po wysraniu się sprawdzasz, czy na muszli nie ma spękań Gówno Zabawa w Chowanego - wychodzi do połowy, wraca, wychodzi, wraca... Gówno Królicze - wychodzi w zgrabnych, okrągłych porcjach (duże ilości). Właściwie nigdy się nie kończy, ale człowiek sam przestaje srać z nudów. Gówno Pochodnia - gówno, które tak pali dupę, że przysiągłbyś, że jest łatwopalne (zazwyczaj zdarza się rankiem po zjedzeniu dzień wcześniej WIELKIEJ ilości ostrego żarcia) Gówno Dualnej Gęstości - jedna część gówna jest ciekła, podczas gdy druga jest ciałem stałym Gówno Betonowe - gówno, które zostawiasz po 2 tygodniach nie chodzenia do kibla Gówno Chirurgiczne - następuje po Gównie Betonowym - musisz iść do chirurga, ponieważ dupa jest rozdarta.

Gość elo580
Szambelan masakra haha myslalem ze padne ze smiechu:D

Gość EJ ludzie
A mozna pobrać materiał raz i włożyć do 3ech probówek i zanieść na raz?? ale udać ze były pobierane w kolejych trzech dniach?? robił tak ktoś??

Gość dddddd
podbijam powyzsze pytanie

Gość oczywiscie ze tak D
wszyscy tak robią

Gość problem sanepidowy
matko ale masakra. zrobiłam dziś kupę , wszystko pięknie tylko że stolec był twardy, dłubałam dłubałam i nic!!! patyczek nawet nie jest brudny...to wygląda jak brud z uszu a nie jak kupa :( a na papierze toaletowym nie było ani śladu :(

Gość cria
// hahahaaaaaaaaaaaaa //hahaha. Nie moge z was. Ja mialam to badanie sanepidowskie. // // Wystarczylo sobie posmyrac tym patyczkiem po dupce a nie grzebac nim wewnątrz to fany masz syf na dupie :D

Gość elomagdalena
do problemu sanepidowskiego "problem sanepidowy matko ale masakra. zrobiłam dziś kupę , wszystko pięknie tylko że stolec był twardy, dłubałam dłubałam i nic!!! patyczek nawet nie jest brudny...to wygląda jak brud z uszu a nie jak kupa a na papierze toaletowym nie było ani śladu " to chyba gówno z rodziny czystych

Gość Poważny
znajdź psią kupę na trawniku i pobierz próbkę

Gość kupka :D
a nie można z jednej kupy 2 razy wziąć wymazu.?:D

Gość http://www.zdrowie.med.pl/bad_
"Kał oddaje się do tzw. pojemnika kałowego, którym może być dowolne naczynie uprzednio dokładnie umyte wodą wraz z detergentem, dokładnie wypłukane i osuszone (np. nocnik, basen). Nie należy oddawać kału do muszli klozetowej! Następnie pobiera się łyżeczką lub drewnianą szpatułką porcję kału (około 2 g) i przenosi się ją do pojemnika, który przesyła się do laboratorium (pojemnik i łyżeczkę/szpatułkę otrzymuje się z laboratorium, w którym przeprowadza się analizę kału lub z najbliższej Stacji Sanepidu). Pojemnik ten należy wyraźnie opisać (przykleić kartkę zawierającą imię i nazwisko, datę urodzenia, miejsce zamieszkania badanego oraz datę pobrania próbek kału)."

Gość hut
a kac-kupe można dać? pytam poważnie bo piłem wczoraj.

Gość twojojciec
pewnie, stary.

Gość Yachu Chrystman
pożycz od koleżanki

Gość jazzek
to jak z tym oddawaniem próbek z tego samego dnia? nie mogłem wieczorem, podzieliłem ranną porcję na dwie części. przejdzie to?