Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

jajaja09

czy ktoś moze pomOc????

Polecane posty

czy ktoś mi pomoze zinterpretować obraz tycjana (maria magdalena) bardzo prosze, ten pirwszy jego

to ten pierwszy z kobietą...kurcze do pracy maturalnej mi potrzeba wszystko juz mam tylko tego nie a do ustnej 4 dni zostalo

jak ktoś ma jakiś pomysl to niech napisze plis bardzo potrzebne ludie powinni sobie pomagać ja tez w miare sil czasem soś napisze jak ktoś potrzebuje pomocy:(

Gość siedem groszy
Jesli jeszcze potrzebujesz to napisze ci cos gdzies za godzine....no moze pol... Tak czy inaczej powodzenia..

Gość też maturzystka
spróbuje coś napisać :-)

Gość też maturzystka
hmmm.. ale to ma być opis obrazu? bo do interpretowania to tu dużo nie ma

no maria magdalena - nawrócona kobieta łatwych obyczajów z tego co kojarze :) Głowa wzniesiona do gory jakby do Boga, odkryty biust mówi o profesji tej kobiety :) To moje pierwsze skojarzenia i własna interpretacja.Proponuje poszukac na necie jej historii :) Czy to o to chodziło?

Gość też maturzystka
Tycjan, czołowy przedstawiciel włoskiego renesansu, często realizował w swoich obrazach tematy mitologiczne i religijne. Jego dzieło Maria Magdalena przedstawia młodą kobietę, spoglądającą z ufnością i podziwem w niebo. Autor obrazu przedstawił świętą w momencie pokuty, kiedy świadoma swoich grzechów, zwraca się do Boga z prośbą o przebaczenie. Na twarzy Marii Magdaleny możemy dostrzec rodzącą się nadzieje i radość z bożego miłosierdza. Jednocześnie zakrywa ona wstydliwie ciało włosami i kładzie ręke na lewej piersi, co oznacza jej szczere zamiary, skruchę i pokorę. Tuż za postacią kłębią się ciemne chmury- symbol jej grzesznej przeszłości. Twarz i ciało kobiety jest rozjaśnione ciepłym światłem, którego źródło znajduje sie poza obrazem i symbolizuje miłość Boga, która zwalcza największy mrok. Eee.. to takie moje wypociny. Może sie przyda :-)

A Tycjan ma rude włosy ha ha

Gość siedem groszy
Tycjan namalowal portret MM w 1561 roku dla filipa 2, krola hiszpanii. Ten obraz zaginal, ale zachowaly sie liczne kopie. Na tym portrecie MM ma okryte piersi, choc bardzo skapo. Drugi portret MM Tycjan namalowal dla filipa maria della roverr i ten obraz znajduje sie we florencji. Na 2-gim portrecie MM ma odkryte piersi. MM jest symbolem grzesznicy i pokutnicy, i taka wlasnie ukazuje ja znakomity malarz . Zmyslowa ladacznica i nawrocona swieta. Cala postawa MM wyraza skruche i cierpienie. W oczach ma lzy. Jednak jej cialo jest obnazone, dowod na grzeszna profesje, ktora sie parala. Jej uduchowione spojrzenie w niebo to prosba, krzyk wrecz o wybaczenie. Jezus wysluchal jej blagania i odpuscil jej grzechy i piekna twarz MM wyraza oprocz cierpienia rowniez ulge...

Gość siedem groszy
Tez matyrzystka.. Podobalo mi sie z tym swiatlem, poniewaz : Obraz ten jest szczegolnie piekny ze wzgledu na intensywnosc kolorow i wspaniala gre swiatla...Bla.bla...bla..

Gość porownaj te MMagd
z pozniejszymui dzielami Tycjana o tej samej tematyce. Zauwaz,ze Tycjsan zyl ba\rdzo dlugo , wiec nie tylko w renesancsie, zahacza o barok, Opisz cechy charakterystyczne dla obu stylow i ukaz je z obrazie( zach)