Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Sordyl

dieta dla nastolatki?

Polecane posty

Gość Sordyl

Witam..Mam tendencje do tycia... w moim wieku nie powinno sie chyba odchudzac.. i stosowac diet, a tym bardziej sie glodzic. (wiek 14 lat) Problem mam z nogami i brzyszuszkiem,ale wiem ze z brzuchem sobie poradze, lecz z nogami nie... Mam nie jesc slodyczy...mniej jesc tlustych rzeczy i biegac? Prosze o pomoc..nie wiem co robic zeby te nogi byly chudsze...

Gość jedyne rozwiązanie
zastosuj się do wskazówek na poniższej www i problem będziesz miała z głowy. www.vademecum.zdrowia.prv.pl Po kilku miesiącach napisz jak poszło, adres na www. Pozdrwawiam.

Gość sordyl
nieorozumiem tej strony..co ja mam tam zrobic?:)

CZeść moze to co powiem będzie dość kontrowersyjne i ci sie nie spodoba ... ale przestań myśleć o wadze. Zamiast windy i schodów ruchomych schodki potańcz sobie czasem w domu bądź zapisz isę na kurs zaczyna isę fajny sezon owoce truskawki sama przyjemniość. Jeść musisz i to wcale nie jest powiedziane że masz sobie wszystkiego odmawiać. Jedz jak masz ochote np truskawki :) jabuszka/ Płatki :) Ale normalne rzeczy też. Ja osobiście pije od kilku lat czerwona herbate jem jak smok :) a moja waga oscyluje wokół jednej cyferki czasem jest mniej czasem wiecej ale nigdy kosmicznie :) I proponuje isę ciszyc wiekiem nastoletnim nierpzejmujac aż tak wagą.

Gość sordyl
dziekuje:) juz czerwona herbatka zakupiona:) hm..truskawki kocham..jablka tez:) wiec zamiast slodyczy owoce:) :)

Gość Wiolka13
Ja też mam ten problem ale już tydzień stosuję pewną dietę dla nastolatek i powiem że to naprawde pomaga ino trzeba się wsiąść a nie użalać nad sb:P Oto dieta dla nastolatki zdrowa i bezpieczna. Młode dziewczyny uwielbiają się odchudzać. Niestety zazwyczaj robią to nieumiejętnie, często rysykując zdrowiem. Można się załamywać lecz też można podsunąć im skuteczne i zdrowe gubienie kilogramów. Zasada: Jedz to, co jest niskokaloryczne, lecz jednocześnie odżywcze. Młoda dziewczyna rozwija się i dojrzewa, musi dostarczyć organizmowi jak najwięcej składników odżywczych, w tym odpowiednią ilość witamin i minerałów. Dieta dla nastolatek powinna zawierać owoce, warzywa, chude mięso, pełnoziarniste pieczywo. Co ważne zalecane przez dietetyków potrawy są tanie i łatwe w przyrządzaniu. Przykładowo: Na sniadanie: Twarożek na ostro: 125 dkg twarożku wymieszaj z 2 łyżkami kefiru. Pokrój dwie dymki, posiekaj ogórka konserwowego, pokrój w kostkę gruszkę obraną ze skórki i wszystko wymieszaj. Następnie połącz łyżkę miodu z sokiem cytrynowym, dodaj to do twarożku, dopraw i posyp łyżką posiekanych orzechów. Na obiad: Zupa z groszku z kluskami: Potrzebne będą Ci: 20 g mąki, łyżka masła, pieprz, gałka muszkatołowa, gałązka bazylii, jedna pokrojona cebula, 80 g groszku, 2 jaja, szklanka bulionu z kury, łyżka śmietany Odrobinę wody zagotować z łyżką masła, dodać mąkę i całość wymieszać na gładką masę. Ostudzić. Dodać jajka , gałkę muszkatołową, pieprz i bazylię. Uformować kluski. Wkładać je do posolonego wrzątku i gotować na małym ogniu. Poddusić na maśle cebulę, dodać groszek, podgrzać, dodać bulion i gotować 5 min. Groszek odcedzić i zmiksować. Wymieszać z bulionem i, dodać śmietanę i przyprawić. Na kolacje: Kołpaczki z płatków owsianych: Ubij na pianę jedno białko, dodając stopniowo około 50 g cukru, upraż na maśle, a następnie przestudź 30 g płatków owsianych, dodaj do nich drobno posiekane orzechy, sok i skórkę z cytryny, połącz to z ubitym białkiem i piecz na blasze aż sie zrumieni. Aby dieta dla nastolatki była skuteczna przestrzegaj 5 zasad: - drastycznie ogranicz słodycze - jedz warzywa i owoce - pij dużo niegazwanej wody mineralnej - jedz pieczone chude mięso - systematycznie uprawiaj jakiś sport Jadłospis diety dla nastolatek Dzień 1 Śniadanie- kanapka z tuńczykiem i jajkiem, pomidor, szklanka herbaty bez cukru II Śniadanie - Serek homogenizowany Obiad - krązki z porów w sosie francuskim, szklanka herbaty zielonej Podwieczorek - galaretk wiśniowa i szklanka niegazowanej wody mineralnej Kolacja - ryba np panga pieczona w folii 100 g, ugotowany na sypko ryż, gotowane brokuły, szklanka herbaty bez cukru Dzień 2 Śniadanie - twarożek na ostro z kromką pełnozianistego chleba, szklanka kawy zbożowej bez cukru, jabłko II Śniadanie - ciasteczka z płatków owsianych Obiad - kurczak w cieście, gotowane warzywa, szklanka herbaty bez cukru - Podwieczorek - koktail z jogurtu naturalnego - Kolacja - pół grahamki posmarowaną margaryną light, plasterek szynki, bawarka z mlekiem 0,5 % bez cukru Dzień 3 Śniadanie - płatki owsiane z jogurtem z łyżką miodu, jabłkiem tartym i łyżeczką rodzynek, herbata bez cukru II Śniadanie kanapka z żytniego chleba z plasterkiem szynki i i margaryną light Obiad - Zupa krem z groszku, herbata bez cukru Podwieczorek - szklanka wody mineralnej i banan Kolacja - mus jogurtowy z truskawkami lub innymi owocami, szklanka kawy zbożowej bez cukru.