Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość erter

Dlaczego tylu ludzi robi błędy?

Polecane posty

Gość erter

Naprawdę zwracam ogromną uwagę na błędy. Nie jestem w stanie z kimś prowadzić dłuższej dyskusji, jesli co chwilę widzę perełki typu "z kond jestes", "powiedz w skrucie", "napewno", "na prawdę?" itd. Nie mogę i już. Mam dosyć bajek o dysgrafii i innych pierdołach. Facet z którym własnie piszę, uroczo stwierdził "sorry, polski nigdy nie był moim ulubionym przedmiotem". I go spławiłam, bo błędów sypał sporo. Najgorsze jest że to ja się czuję winna. Bo to trochę głupio brzmi "nie będę z Tobą gadac, bo piszesz tak, że nie rozumiem o czym". Co więcej - zauważyłam że ludzie którzy publicznie zwracają uwagę innym że robia błędy, są nazywani czepialskimi idiotami. Jak to jest? Poprawna polszczyzna odchodzi do lamusa, a obecnie błędy są "cool"?

Gość ffddss
malo czytają książek, za to namietnie ogladają tv i siedza przed kompem.. co sprawia, ze zapominaja jak sie pisze i robia byki w "najprostrzych" wyrazach :D

Mi to też przeszkadza. Jeden błąd na jakiś czas-ok, ale nie dwa w każdym zdaniu. Pomijając lanie na polskie znaki :O 🖐️

Gość Ju.....
NIerozumię oco wam hodzi:o

ja tez tego nienawidze moj byly mial problemy z ortografia i wiedzial tylko jak sie pisze ze i ktory, ale chodzil na badania i teraz nad tym pracuje;) mnie to odstrasza jak ktos pisze wlasnie skond, a najlepiej jak z kond;] a tlumaczenie ze polski nie byl ulubionym przedmiotem to mozna sobie wsadzic, bo jakies podstawy ortografii kazdy powinien posiadac

Gość Ju.....
bez przesady, niekażdy musi byc chumanistom, nie prawdaż?

Gość surykotka
a mnie doprowadza do pasji zle uzycie slowka "bynajmniej"...ludzie nie wiedza, co ono znaczy i uzywaja go jako synonim "przynajmniej", zeby popisac sie swoimi "zdolnosciami lingwistycznymi"...naprawde nie wiem czemu, ale wkurza mnie to niesamowicie:/

Gość lmkcfhnefe
Ludzie, sa gorsze problemy w zyciu niz ortografia!!! Ja uwazam, ze osoby wiecznie przyczepiajce sie do bledow sa nudne i nie maja niz do powiedzenia. P.S. Autorkia ma za to problemy z interpunkcja, mimo ze jestem pewna, iz sprawdzila swoj tekst 100 razy!

Gość ffddss
hahaha a ja mailuje z jednym gosciem, ktory robie takie byki, że szok ale juz sie przyzwyczailam. ogolnie to fajny gosciu wiec nie bede sie o to czepiac. ale wyrazy w stylu :"kojaży, rzycie, zalerzy itp " mnie rozwalają :D

Gość ja tez sie dpoisuje mam 181cm
ton zalezy, ja np nigdy nie maialm z tym problemu dopuki nie zamieszkalam za granica, nie uzywam polskiego od 10 lat , tyle co posiedze na kafe raz na ruski rok al,bo pisze z siostra czy rodzicami... i naprawde sadze takie byki, pisze ch,z,rz,h,o,u jak mi sie zywnie podoba, nie widze ze sa gdzies bledy , poprostu sie odzwyczailam i ludzie ktorzy pracuja , pokonczyli dawno szkoly itp i nie siedza po biorach i nie maja papuierkowej roboty tylko np na budowie pracuja itp poprostu zapominaja i pisza fonetycznie a ortografie wstawiaja na wyczucie

Gość jolanta s....
błedy jak błedy na kompie tez inaczej sie pisze niz recznie, ja olewam polskie litery , powinno ich wcale nie byc

myślę, że większość błędów wynika ze zwykłego lenistwa jesli widzę post, list, wiadomość do mnie z błędami ort. to nie czytam takich wypowiedzi skoro ja jestem w stanie napisać cos do kogoś i potem "przelecieć' raz jeszcze czy to co napisałam jest czytelne, to mój rozmówca tez to może zrobić czytelny tekst to oznaka szacunku dla rozmówcy

Gość Ju.....
Pseudonimie:D, ale "czytelność" akurat od interpunkcji zależy.:P Jak widać na wyżej załączonym obrazku.:classic_cool:

nie ogłosiłam się 'pierwszym najpiękniej piszącym" mogę jednak z czystym sumieniem stwierdzić, że był czytelny

Gość Ludzie robią błędy bo są
głąbami. Najsmutniejsze jest to, że większość z nich zdała maturę i skończyła studia.

Gość trzeba bylo sie uczyc
a mnie rozwala : " Maturę mam,także o moja ortografie sie nie martw " :O

Gość byki nie są cool
ale zwracanie innym uwagi jest niegrzeczne.

Gość Ju.....
Czepiacie się. A co, Wam się nie zdarzy popełnić?

Gość mnie się nie zdarza
Na forum jest wiele osób, które nie robią błędów.

Na forum uczuciowym to nie dziwne, bo wszyscy są tu zakochani albo załamani ;)

rzeczywiście jest tak, że wielu ludzi popełnia masę błędów różnego rodzaju. Chociaż to widzę, to akurat w \"przestrzeni wirtualnej\" mnie to jakoś specjalnie nie irytuje, osobiście raczej nie poprawiam innnych i nie komentuję. Fakt, często mi się zdarzy uśmiechnąć samej do siebie, ale to tyle :) natomiast jesli już jest taki temat, to \"powiem\" tyko, że autorka, która jest tak \"czuła\" na błędy innych, sama jest dość mocno na bakier na przykład z interpunkcją (kardynalne błędy typu przecinek przed \"że\" lub \"który\" itp. - wybacz, ale niektórych to może razić nie mniej, niż Ciebie \"z kąd\"). Mało tego, używa słów, których znaczenia nie zna, np. dysgrafia :) Termin, który określa zaburzenia związane z popenianiem błędów ortografiznch (mówiąc bardzo ogólnie), to \"dysortografia\" (bo o to chodziło) :O zatem krytyka krytyką, ale może czasem najpierw warto się przyjrzeć sobie? Znacznie bardziej drażni mnie ostatntacyjne krytykowanie innych w sprawach, w których samemu jest się dalekim od ideału

Gość do autorki....
błędy się popełnia :P

Gość morzenaszemorze
byki strzelają szczególnie kiedy podszywają się pisząc esm-y, takim oto sposobem chcąc odwrócic uwagę jednocześnie od siebie" i przykleic ją temu' do kogo najbardziej pasuje :)

Gość Bykk
Mnie tez to denerwuje ;/ a juz to 'bynajmniej' w szczegolnosci. Jak tylko uslysze to zwracam uwage, bo mnie to maxymalnie wkurza :/ Juz tak mam, ze jak pisze z jakas dziewczyna i widze, ze robi koszmarne bledy, nie uzywa zadnych znakow to odechciewa mi sie ja poznawac, bo to oznacza, ze nie nalezy do najinteligentniejszych :/ zwracanie uwagi nie jest czyms zlym, to ci ktorzy je robia powinni sie wstydzic.