Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość AgaAgulka24

witam mam problemy!!!

Polecane posty

Gość AgaAgulka24

witam obecnie przebywam razem z mezem na emigracji:) Tutaj sama wizyta u lekarza kosztuje 150euro a gdzie jeszcze badania. Mam chyba problem od jakiegoś czasu odczuwam ogromne swędzenie warg schromowych, czasami ustaje a czasami az nie moge wytrzemać ponieważ to zarazem pietrze a zarazem ogromnie swędzi. Prosze pomózcie mi co to moze być???? Ogromnie sie boje Agnieszka

Gość sosik
niestety najprawdopodobniej grzybica.

Gość AgaAgulka24
A i jeszcze jedno w jaki sposób mogę sie wyleczyć sama poniewaz tutaj mnie niestac tyle kasy na lekarza, a do Polski jeszcze 2 miesiące!!! Czy moge to zlekceważyć i poczekać te 2 miesiące??? Pomózcie

Witaj Agulko! 🖐️ 🌻 W swoim pytaniu nie napisałaś czy chodzi o wargi sromowe zewnętrzne czy wewnętrzne. Jeśli swędzi Cię tylko skóra warg zewnętrznych wystarczy smarować ją jedną z maści dermatologicznych przeciw gdzybicy dostępnych bez recepty (np. lamisilat) zgodnie z załączoną do niej ulotką. Jeśli natomiast swędzą wargi wewnętrzne i przedsionek pochwy najlepiej byłoby udać się do lekarza by samodzielnym leczeniem nie ryzykować rozprzestrzenienia się grzybicy wgłąb narządu rodnego. Skoro jednak w opisanej sytuacji jest to niemożliwe spróbuj smarować zainfekowane miejsca maścią clotrimazolum (także dostępną bez recepty). Nie jest pewne czy to wyleczy bo maść ta nie działa na wszystkie rodzaje grzybów ale przynajmniej załagodzi i pozwoli Ci przetrwać czas do powrotu do kraju. Wtedy zgłosisz sie do lekarza, który przepisze mocniejszy specyfik. Przydatny link: http://www.i-apteka.pl/s/pl/grzybica.html Oczywiście musisz też bardzo dbać i higienę tych okolic. Po myciu najlepiej wycierać się tam jednorazowymi papierowymi ręcznikami. Dobrym praktycznym sposobem jest też dosuszanie po myciu suszarką do włosów tak by nie zakładać bielizny na wilgotne ciało. Pamietaj, że rozwojowi grzybow sprzyjają 2 czynniki - wilgoć i ciepło. Dobrze jest wiec w miarę możliwości nosić naturalną bawełniana bieliznę i starać sie nie przegrzewać tyc okolic ciała. Pozdrawiam i zyczę dobrego zdrowia! :)