Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość DlaLudziKosciol

Czy Kosciol nas oszukuje ?

Polecane posty

Gość DlaLudziKosciol

Chcem wiedzic wasze zdanie o kosciol. Mieszkam w Anglii juz 10 lat i widze roznice miedzy kosciolem katolickim w Polsce a w Anglii. Przyklad, moj Syn mial pierwsza komunie i mial lekcje w kosciele Katolickim Angielskim . Ksiadz nie chcial pieniadze za msze, nie ma prezentow, nie ma zdjec, wazne jest naprawde duchowe przezycie. Mojej Siostri dziecko mialo w Polsce tez w tym roku pierwsza komunie i jaka roznica. Ksiadz chcial pieniadze za msze, prezenty i pieniadze dla dzieci, naj lepsze ubranie, ksiadz nawet pytal zeby dzieci dali pieniadze ze swojej skarbonki jako ofiare ?? Czy to tylko ja widze ze w Polsce Kosciol glownie chodzi o pieniadze, falszywe jest wszystko i chodzi o to ze chca wladze nad nami. Kazdy boji sie stawic przeciwko kosciola, wielka mafia jest. I "my" to utrzymujemy.

Gość DlaLudziKosciol
Ty masz problemy, nie Ja

Gość omnix569
a ty co sie tak burzysz wiesniaku. prawde napisala

Gość a chłopakowi jak powiedziałas
nie to ty masz jakieś dziwne probleny. co nas obchodzi ze twój dzieciak był u komunii i prezentu nie dostał.

Gość DlaLudziKosciol
Nie masz zadnych argumentow wiec zostalo tobie tylko powiedzic "zamknij sie"

Gość masza019
dobrze zauważyłes ja z kosciołem nie chce miec nic wspólnego, mało tego: z naszych podatków klechy mają płaconą pensję, poza tym kosciół jest zwolniony z płacenia podatków. a katolickie radio "maryja" i tv "trwam" budza agresje i przemoc.

Gość DlaLudziKosciol
Bo zle ze dzieci maja prezenty, tyle, w Polsce tylko jest taka glupia tradycja

a ty nie dostawałaś?? co złego jest w tym zeby dzicko dostalo prezent?? u mnie ksiadz nie ciagnie kasy od ludzi!! jest świetnym gospodarzem!! jak wie ze ktosnie ma to kasy nie bierze za chrzty sluby i inne. a to ze dzieci dają kase z zebranych pieniędzy to nie wymysł księzy tylko papieża!! i to jest dobre bo uczą sied izelic z innymi

Gość oj nieładnie
Do A chłopakowi jak powiedziałaś Dlaczego napadasz na bogu ducha winną Dla ludzi Kościół. Jak nie umiesz rozmawiac to siedz cicho. Przecież ona tylko porównuje dwa oblicza kościoła ,a ja w pełni się z nia zgadzam. W Polsce w kościele liczą się tylko pieniądze. Spotkałam się z przypadkiem odmówienia pochówku ojca wielodzietnej rodziny, bo wdowa nie miała pieniędzy na pogrzeb. Wiem również, że nie wszyscy księza sa tacy sami ale w przeważającej wiekszosci to materialiści. Proponuję ci przeczytac książkę Jonasza pt. "Byłem księdzem". Moze wtedy twój poglad na temat polskiego koscioła się zmieni. Czyzbys nosiła moherowy berecik i słuchała ojca Rydzyka? Cociaż co do Rydzyka to masz ewidentny przykład materializmu kleru w naszym kraju. Pozdrawiam

tak sie sskłada ze do koscioła chodze kiedy chce bo jestem leniwa. ale złego słowa nie mówie o ksiezach. a ci co w rzadzie tak strasznie ciezko pracuja to są swieci?? obowiazkiem parafian jest utrzymac parafie. jak ktos nie chce to won i już. nie jest tak ze WIEKSZOSĆ KSIĘŻY ciagnie!! naczytałaś sie bredni kogos kto odszedł z szeregów kleru bo mu się pewnie baby chciało, albo do kasyna go juz nei wpuszczali

Gość oj nieładnie
do a chłopakowi jak powiedziałas...... Gdyby cie zainteresowała powieść o której wspomiałam "Jonasz "to pseudonim autora. Jego prawdziwe nazwisko to Kotlinski Roman Polecam

Gość DlaLudziKosciol
"a ty nie dostawałaś?? co złego jest w tym zeby dzicko dostalo prezent??" Na urodziny dostaje prezent, zle jest to ze zamiast myslic o religii o duchowe rzeczy to dziecko tylko mysli czy dostanie komputer czy nowy rower. Zle jest i tyle. Okropna tradycja. Ludzie nie maja pieniadze na dobre jedzenie a dla dziecka kazdy kupuje prezent, nawet jeden prezent wystarczylby a nie, od kazdego ma byc prezent i kazdy reke do kieszeni czy ma czy nie ma. Kto to prowadzi, kosciol. Kosciol jest bogaty a ludzie na swiecie umieraja, o tym nikt nie chce mowic.

królowa angielska też jest bogata.:p

Gość sprawa śmierdzi
autorze - mieszkasz w Anglii i nie wiesz, że tam na kościół się płaci regularne podatki? tak tak - Kościół Anglii jest kościołem państwowym - a głową jest Królowa + biskupi itp w Polsce Kościół nie dotaje pieniędzy z budżetu - jest zwolniony z podatków - z tego co się orientuję, poszczególne parafie sa jednek wewnętrznie opodatkowane przez swoją zwierzchnią kurię system finansowanie kościoła w Anglii i Polsce jest skrajnie rózny - więc nie ma go co porównywać trudno porównać słonia z bocianem - mimo, że it ssak i to ssak:-)

Gość porawcam i odswiezam
sprawa śmierdzi- ale autor nie ma na mysli kosciołą angliskanskiego (protestanckiego ) tylko kosciołrzymsko-katolicki w anglii chyab nie zroumiałeś o co chodzi :-O

Gość sprawa śmierdzi
"Przyklad, moj Syn mial pierwsza komunie i mial lekcje w kosciele Katolickim Angielskim . " napisane jest bardzo wyraźnie

Gość sprawa śmierdzi
żeby nie było wątpliwości Anglikanizm Główna religia Chrześcijaństwo Czas założenia 1534 Wyznanie macierzyste Kościół rzymskokatolicki Założyciel Henryk VIII

pffffff , nadal nie rozumiesz ,, kosicół angliskanski a nie angielski , przecież tam nawet nie ma takich samych sakramentów, chyba masz mnie za idiote albo autora :-) jak bedziesz omawiać na historii reformacje to odswież topik , nara

DlaLudziKosciol omawai róznice mie\dzy ksociałem katolicki w polsce a w anglii a nie róznice miedzy kosicołem rzysmkokatolickim a anglikanskim :-O!!!!!!

Gość DlaLudziKosciol
sprawa śmierdzi, NIe mowie o kosciolem Angielskim tylko Kosciol Katolicki w Anglii, jest innaczej, roznica jest spora, podejscie jest inne. NP w naszym kosciele ksiadz zorganizowal obiad dla ludzi bezdomnych, a tu Polski Kosciol kolo nas jest, Ksiadze ma bardzo dobry nowy samochod Jaguar, dopiero przyjechal z Polski, gdzie jemu lepiej bedzie. Jak tu nie widzic roznice?? Polski kosciol ludzi trzyma na krotkim lancuchu i kazdy boji sie odzywac. Na tym cala rzecz polega i opiera sie, i bedzie az ludzie to zmienia.

DlaLudziKosciol ja bym na twoim miejscu uzywał stwierdzenie Kosicól katolicki w polsce i kosciół katolicki a anglii bo "Cos tu smierdzi "wraz nie zrozumie o co chodzi i bedzie mylił z kosciołęm anglikanskim

Gość CO TY MÓWISZ
a chłopakowi jak powiedziałaś! pouczasz innych a sama nic nie wiesz. jak można w naszym kraju "zerwć" z KK? Nawet jak z niego zrezygnuję to moje podatki i tak idą na niego czy tego chcę czy nie! więc nie pleć bzdur typu "jak nie chcesz dawać na kościół to nie dawaj"

Gość DlaLudziKosciol
Moze to jemu trudno uwierzyc ze gdziesz jest innaczej. Dla mine tez bylo to zaskoczenie ale przyjemne. Mozna sie czuc ze parafia ma znaczenie, ze chodzi glownie o ludzi, religia nie powinna byc w zadnym sposobiem zwiazana z pieniedzmi.

Gość sprawa śmierdzi
najpierw napisałeś: "Przyklad, moj Syn mial pierwsza komunie i mial lekcje w kosciele Katolickim Angielskim . " teraz piszesz: "NIe mowie o kosciolem Angielskim tylko Kosciol Katolicki w Anglii" różnica jest zasadnicza nie wiem jakie są procedury finansowe w kościele katolickim w parafiach w Anglii czemu nie pójdziesz do księdza i zapytasz skąd ma dobry samochód - sama jestem ciekawa:-)

Gość powrawcam i tak sobie pisze
DlaLudziKosciol, podzielam w 100% twoja opinie ale w polsce też zdarzaja sie pzotywne przypadki- szcególnie w duzych maistach9gorzej ma sie sprawa w małych maisteczkach i na wioskach tak sądze ) , nie mzoan uogólniać az tak bardzo

Gość w holandii
byl u mnie teraz na odwiedziny jeden holender...przejezdzalismy przez jakas polska wioche...byl przerazony...stare,sypiace sie domy a na srodku kosciol w nowym styluz, jakimis dziwnymi ksztaltami,wiadomo,ze potrzebny byl architekt na taki projekt i ogolnie kupa kasy.tu koscioly sa skromne.to ma byc miejsce spotkan wiernych,a nie jakas wypasnia

Gość powrawcam i tak sobie pisze
w holandii- TAK ALE W hOLANDII TO TYLKO 10 % LUDZI CHODZI DO JAKIEGO KOWLEIK KOSCIOłą WIEC PRZYKAłD hOLENDRA NIC NAM NIE WNOSI DO SYKUSJI

Gość DlaLudziKosciol
sprawa śmierdzi , Przepraszam ale czy Ty celowo mieszasz tutaj czegos. Wyraznie napisalem wszystko. Dobry samochod nalezal do Polskiego ksiedza tu w Polskim Kosciele Katolickim w Anglii. Nie panstwo tu nie placi za Katolicki Kosciol.

Gość w holandii
bys sie zdziwil ile ludzi chodzi tu do kosciola...zapewniam ze nie 10%...po prostu jest to tutaj zupelnie inaczej zorganizowane.mozesz naprawde uczestniczyc we mszy,a nie tylko wstawac i klekac po kolei od lat