Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość turistos

zwiedzanie wawelu

Polecane posty

Gość turistos

mam pytanie czy ktos jest poinformowany ile kosztuje standardowe zwiedzanie wawelu ile trwa i co obejmuje? na stronie sa wymienione ceny za poszczegolne punkty zwiedzania np komnaty reprezentacyjne 15zł, skarbiec i zbrojownia tez 15zl wiec jak chce wszystkie punkty ze tak powiem zaliczyc to musze zsumować wszystko? i co z wiekszymi grupami tzn do 30 osob? nie ma żadnych zniżek dla grup na jakieś okreśłone trasy? acha i czy trzeba miec przewodnika z wawelu czy można mieć swojego? może jest tu ktoś kto sie zna :)

Gość turistos
jest ozywiście, ale ja nie chcę zarezerwować takiej wycieczki lecz potrzebuję informacje do szkoły a mieszkam w innym województwie wiec próbuje się dowiedziec w najtanszy sposob :) a za telefon trzeba zaplacic :D na maila mi nie odpowiedzieli a kilka dni już minelo....

Ceny są faktycznie rozbite na poszczególne atrakcje i chcąc zwiedzić wszystko, trzeba to zsumować.Nie wiem jak jest z biletami grupowymi, ale wiem, że baaaardzo trudno jest w ogóle kupić bilety na zwiedzanie. Ja wybrałam się dwa lata temu na weekend do Krakowa i spokojnie po obiadku poszliśmy kupić bilety na Wawel. Srodze się rozczarowaliśmy - kolejka przeogromna, staliśmy w niej chyba 2 godziny, aby w końcu zrezygnować -bo bilety już się na ten dzień kończyły a nam do okienka kasy było jeszcze daleko. Jedynie Smocza Jama ma osobną kasę (po przeciwnej stronie) i tam bilety są do kupienia niemal bez kolejki - bo chyba niewielu zwiedzających o niej wie. O ile nic się nie zmieniło - aby dostać bilety - trzeba przyjść raniutko i odstać w długiej kolejce.... My na drugi dzień wyjeżdżaliśmy i szkoda nam było poświęcać kolejne kilka godzin (częściowo ze wzgl.na mnie -bo byłam w początkach ciąży) na \"ogonek\" a potem czekać na swoją kolej aby wejść do komnat - przewodnik chyba organizuje kilkuosobowe grupy i tylko tak wpuszczają do środka.Więc z żalem opuściliśmy Kraków nie widząc jego głównej atrakcji... ;-(

Gość turistos
niby czemu mam tracić na to kasę? ten temat jest skierowany do osób zainteresowanych, nikt Cię nie zmusza uczestniczyć w tej rozmowie a tymbardziej dziekuje za uwagi które nie pasują kompletnie do głównej treści tematu....

Gość turistos
dzieki mvmv już cos niecoś wiem :) jak ktoś ma jakieś informacje lub podobne doświadczenia to czekam :)

Gość może coś
O Wawelu mogę rzec tylko tyle, że w legendach aż po zarania ludzkości jest rozpatrywane jako Kraków czyli miejsce pochodzenia Kraka. A Krakowie tto wpowiązanie legendą o Smoku. I to takim dosłownym = realnym. Legendy o Wawelu i Smoku Krakwoskim nie wzięły się bez powodu. Jest legendą o walce ze smokiem, który zabijał księżniczkę. Jest to powiść legendarna , która nie wzięła się znikąd. Jakiś tak zwany reptilian, zabijał to co dobre. Odbierając królestwo jako nie człowiek oraz bez ludzkich zasad czy nawet etycznego wytłumaczenia i bez jakiejkolwiek skazy. Byłł to też z pośrednictwem wizerunków smoka dowód na istnienie prawdopodności smoka. Reptiliańskiego wpływu, który zabijał dla własnego życzenia. Gdyż reptilian znaczy drapieżca. A w królestwie nie było na to przyzwolenia nawet w rejonach królestwa oraz samych władców.