Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Zielona Konstancja

Wyjechać??

Polecane posty

Gość Zielona Konstancja

Mam 20 lat i kończe teraz I rok studiów. Mieszkam z rodzicami. Nasza sytuacja finansowa jest średnio ciekawa - oboje rodzice są na emeryturze, niewysokiej, a to starsi ludzie i coraz bardziej podupadają na zdrowiu. Poza tym nie mam z nimi najlepszego kontaktu - uważają, że póki siedzę u nich na garnuszku, to musze się we wszystkim słuchac, nigdzie nie wychodzić itd... Atmosfera jest ciężka. Dojrzewa we mnie decyzja, żeby w lipcu wyjechać do Anglii i zostać tam na rok, odłożyć trochę pieniędzy, a potem wrócić i dokończyć studia. Marzy mi się jeszcze drugi kierunek, ale nie chcę wychodzić w planach aż tak daleko. Myślę, że rok rozłaki dobrze wpłynąlby na moje relacje z rodzicami, przyzwyczaiłby ich do myśli, że jestem dorosła i mogę decydowac o swoim życiu. A to chyba ostatni moment, żeby wyjechać, kiedy oni są jeszcze w stanie sobie sami poradzić, a ja jestem pełna energii, no i nie mam innych zobowiązań, np chłopaka ;). Nie wiem tylko, czy to takie proste. Mam w Anglii jakichś znajomych, ale raczej dalszych. Musiałabym sobie tam poradzić sama. Język znam nieźle, ale czy ciągle można tam bez większego problemu znaleźc szybko pracę, która pozwoli na odłożenie większej ilości pieniędzy?? Jaka to praca i jak jej szukać?? Iśc wcześniej w Polsce do jakiejś agencji pracy zy szukać na miejscu?? Wiele osób mówi mi tez, że jak zrobię sobie rok przerwy w studiach, to już na nie nie wrócę. Ktoś z Was wrócił, da się?? Wybaczcie długość wiadomości, mam nadzieję, że ktoś przez nią przebrnie i dziekuję za wszelkie rady...

Gość rada faceta
Nie wyjeżdżaj teraz, skończ studia , podszlifuj angielski. Oczywiście możesz w czasie wakacji wyjechać do Anglii i zobaczysz jak tam jest 'słodko' . Chyba się orientujesz, że coraz więcej osób już wraca do Polski, wyjazdy przestają być opłacalne. Szukaj możliwości aby sobie dorobić , możliwości jest wiele i możesz okna myć i posprzątać komuś mieszkanie , na plantacjach już za miesiąc będą truskawki i maliny. Wyjazd odpuść sobie teraz, jak przerwiesz studia na rok to po roku przerwy już nie wrócisz.

Gość zgadzam sie w 100