Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość sylwia868676

strupy ma głowce dziecka Pomocy

Polecane posty

Gość sylwia868676

mój 4,5 miesieczny syn ma na głowie strupy w poniedziałek pojawił sie mały strup który sie slimaczył myslałam ze syn sie podrapał ale wczoraj na jego głowce pojawiło sie ich wiecej ma je zółtawe strupy (napewno nie jest to ciemniucha) niewiemn co to jest czy ktos z was wie co to jest ?? Jutro ide do lekarza z synem ale bardzo sie boje co to moze

Gość Ciemieniucha to się nazywa

Gość problem z przyjaciółką
ciemieniucha:) mój bratanek miał te strupki co chwile.Po zmysiu wychodziły na nowo

Dlatego trzeba to złuszczyć za pomocą oliwki .A po godzinie delikatnie wyczesać i spłukać. W aptece są różne specyfiki na te cholerstwo .U mnie ciemieniucha pojawiła się bardzo późno ,synek miał jakoś 2 lata zaczęło się od malutkich strupków a potem od placów .Po tygodniu tego dziadostwa nie było.

Gość sylwia868676
no tak syn miał ciemniuche na pocztaku myslałam ze to tez jest ciemniucha ale jakas inna odmiana tylko ze jak po kompaniu smarowałam dziecku głowke oliwka to wtedy te strupki sie slimaczyły a jak wczoraj nie posmarowałam to zrobiły sie suche

sylwia idź do dermatologa, dostaniesz specyfiki, które rozpuszczą strupy. One powstają gdy niedostatecznie złuszcza się naskórek. Powinnaś przy myciu główki (codziennie) lekko drapać skórę. Zadbaj o to, bo wraz z tymi strupami mogą schodzić włosy.

na stowe to ciemieniucha, u mojego syna pojawiaa sie tylko jak nie ma mytej glowy dluzej niz 3 dni :) zawsze wyczesuje przed mysciem i nie ma wiecej :) ja wole suchsze strupy wyczesywac wiec nei smaruje oliwka :) wogole to on od oliwki dostal jako noworodek ciemieniuchy a od keidy nie pzrecieram mu glowy oliwka po kapieli wcale nei ma no chyba ze przypadek jw. 3 dni brudaskowania

Ja zawsze zastanawiałam się od czego to cholerstwo się bierze 😠 Kiedyś mówiono że od braku higieny, całe szczęście ze to już mit :D

Gość sylwia868676
no ja po kapieli dawałam na głowke mnóstwo oliwki bo w gazecie pisało ze tak najłatwiej pozbyc sie ciemniuchy a moj syn jeszcez troszeczke miał i jak teraz sobie przypominam to odkad zaczełam lac tak duzo oliwki to pokazały sie et strupy wiec chyba naprawde to bedzie ciemnucha uf troszke sie uspokoiłam bo myslałam ze to jakas choroba skórna czy cos ;-D

Gość sylwia868676
jutro jednak pojde na wszelki wypadek do lekarza wiem wiem moze i panikuje ale chce tylko szczescia mojego bableka :-)

sylwia bedzie ok :):* moj synek miala potowki w szpitalu a neonatolog stweirdzila ze to an epwno uczulenie na oliwke i mam zmienic, lezalam tydzien w szpitalu i probowali na nim chyba z 5 oliwek :/ przyszlam do domu w pokoju chlodniej bylo i po kilku dzinach maly mial gladka skorke wiec lekarze czasami tez maja diagnozy z ksiezyca :/ a z ta ciemieniuszka sprobuj tak jak ja nie smarowac oliwka i czesto myc i wyczesywac, powinno zniknac bez specyfikow :)

Gość sylwia868676
WIECIE CO byłam dzisiaj z synem u lekarza on wysłał mnie do dermatologa a dermatolog do poradni gastrologicznej w któej stwierdzono ze syn ma skaze białkowa ale 1 raz w zyciu słysze zeby od skazy robiły sie strupki na głowie

no nic...znalazłam w Wikipedii co nieco o ciemieniuszce dziecięcej ze zdięciami...ale mi nie wchodzi niestety...pozdrawiam

Gość ja sie znam
im mniej kosmetyków dla malucha tym lepiej

ponadto dobre efekty daje Seboderm który można stosować już u małych dzidziusi

Gość sylwia868676
tak ale kazdy lekarz powiedział ze to napewno nie jets ciemniucha dermatolog przepisał masc a w poradni powiedziano ze to skaza i przepisała jaks robiona masc zyrtec i masc laticort dziwi mnie tylko jedna rzecz skoro syn ma skaze białkowa dlaczego nie wykonano zadnych badan tylko bo obejrzeniu go stwierdzono ze to skaza ja myslałam zeby takie cos stwierdzic to tzreba robic testy alergiczne a nei popatrzec na dziecko

sylwia tez by mnie to zdziwilo zwlaszcza ze dzieckonie ma typowych objawow skazy, najpierw powinni ci zalecic diete bez nabialu i zobaczyc czy sie ograniczy :/ tak bym ja zrobila... dla mnie to na bank ciemieniucha, czemu nagle mialaby sie pokazac skaza, dzieci ze skaza od poczatku maja problemy skorne, problemy z trawieniem itd

witaj SYLWIA. JA JEDNAK RADZE SPROBOWAC OLEJKU MACKAR NA CIEMIENIUSZKE, Z PEWNOSCIA DZIECKU NIE ZASZKODZI A BYC MOZE PRZYNIESIE POPRAWE. POZDRAWIAM

sylwia to niestety w innym kraju chyba bo u nas skaze stwierdza sie tak- podaje sie mleko np bebiko i jak dziecko obsypie to sie odstawia poźniej znow sie podaje znów obsypie to znaczy ze to skaza" :D

mi lekarka przepisała nutramigen narazie mu go podaje chociaz chce isc jak najszybciej do innego lekarza bo nie chce mi ei wierzyc ze to skaza białkowa

sylwia pójdziesz do innego to ci wymysli cos innego powie ze to azs... ja bym podawałą nutramigen bo nawet jesli to nie zkaza to chociaz ja wyeliminujesz... uwierz mi ze niekt ci tak nie stwuerdzi co to bo to za male dziecko... Moja obsypalo takie plamki suche miala luszczace sie... jeden lekarz powiedzial ze azs drugi ze skaza trzeci ze alergia... a moja lekarka stwierdzila zebym sobie dala siana wprowadzila jej diete i sama sprawdzila na co jest uczulona bo na testy za wczesnie jest. wyjdzie w testach ze jest uczulona na wszystko a to przeciez nie o to chodzi.

mamani to znaczy ze mieli racje ci lekarze bo azs, skaza i alergia to jedno i to samo...

wiecie co czytałam an necie ze przy skazie baiłkowej moze byc nasilona ciemniucha i moze rzeczywiscie synus am skaze narazie wyelimnuje muz jedzenia mleko krowie i bedzie na nutramigenie

odpisalam ci na innym temacie ale dam jeszcze tutaj sylwio mój syn tez ma skaze bialkową i wygląda ona tak jak u ciebie. U nas nie robi sie żadnych badan z krwi itd chyba ze chcesz to tylko prywatnie - zazwyczaj lekarz jest w stanie stwierdzic z samego wyglądu poniewaz nie jest ona trudna do rozpoznania. Np za uszami jest sucha szorstka skora albo na głowie takie żóltawe suche plamy. Podobne do ciemieniuchy, czyli takie o jakich piszesz. Chociaz synek napewno ma ciemieniuche i w połączeniu ze skazą wlasnie tak to wygląda. Dobrze ci dziewczyny pisaly w innym temacie ze nalezy to wyczesywac razem z oliwką. Moj maly ma juz 3 lata ale jeszcze czasami robi mu sie wł;asnie na głowie - jak np zje za duzo bialka, mimo ze byl leczony tzn mleko NUTRAMIGEN I wieksza dawka wit d3 to i tak czasami to sie pojawia. wtedy np przez tydzien nie je bialka i smaruje mu glowe oliwką i schodzi.

asia k heh nie zycie nie jest takie piekne. Pani od azs stwierdzila ze to sie bierze samo z siebie np z powietrza... pan dr od alergii stwierdzil ze mala jest prawdopodobnie uczulona na wszystko i kazal wyeliminowac wszystko z diety :D a pani dr od skazy bialkowej kazala malej podawac mleko sojowe zadne z nich nie chcialo dac skierowania na testy alergiczne zastosowalam sie do wszystkich diagnoz... mala nadal ma te plamki... pojawiaja sie i znikają... najprawdopodobniej to nie pokarmówka tylko alergia na pylki... a jak o tymw spombnialam to aletgolog stwierdzil ze chyba sobie zartuje i ze male dzieci to tylko pokarmówke mają... a moja ma katar i wysypke i pediatra jej zyrtec przepisala bo twierdzi ze to od pyłków... co lekarz to teoria... i guzik wiadomo...