Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kaska123

Problemy z zajściem w ciążę

Polecane posty

Gość kaska123

Witajcie! Mam nadzieję, że mi pomożecie, bo jestem załamana. Chodzi o to, że od ponad roku z narzeczonym współżyjemy regularnie i nie udaje mi się zajść w ciążę. Ginekolog wykonał cytologię, kolposkopię i usg i powiedział, że wszystko w porządku. Jedynie badania hormonalne wykazały za wysoki poziom testosteronu i przepisał mi Diane 35. Czy ten testosteron może być przyczyną trudności z zajściem w ciążę? jak długo muszę je przyjmować, żeby rozpocząć starania o dzidzię?

Gość A dlaczego to narzeczony a nie
mąż? :) Bóg nigdy nie pobłogosławi takiemu związkowi :)

Gość kaska123
Jeszcze narzeczony, a nie mąż, bo dopiero we wrześniu ślub. A tak na poważnie to potrafisz mi udzielić jakiejś rady?

Gość kaska123
Odezwijcie się proszę:)

Diane działa też antykoncepcyjnie! Zbadaj sobie hormony w kierunku zespołu policystycznych jajników! Ważny jest min stosunek LH i FSH!

To samo mialam zapytac, skad ten testosteron - pochodzenie? Zbadal to twoj lekarz? Po za tym konieczne jest aby i twoj parter sie zbadal, bo ty bedziesz sie leczyc a problem moze tez byc i po jego stronie. Astat 🖐️

Lakarz który daje tylko tabsy przy problemach z zajściem..lub daje Diane jest....do natychmiastowej zmiany!!!!!!

Gość kaska123
Lekarz powiedział, że najpierw mam przyjmować Diane w celu zmniejszenia testosteronu, a za jakiś czas jak będę chciała zajść w ciąże to ponoć po odstawieniu zaraz są duże szanse. Ale ja je dopiero czwarty dzień biorę, wiem że działają antykoncepcyjnie, ale wcześniej ich nie zażywałam i nie zaszłam w ciążę. LH I Fsh miałam robione, myślałam też że mogę mieć PCO, ale wszystko jest w porządku i zastanawia mnie czy sam testosteron może być przyczyną, że nie mogę zajść w ciążę?

Czy mia laś robiony cały profil hormonalny czy tylko wybrane hormony? Niestety antyki nie leczą!!!!A Diane to strata czasu! Poszukaj innego ginka...Pamiętaj, że mimo podniesionego testosteronu wiele kobiet i tak zachodzi:-) A po drugie skad on? Z janików? Z nadnerczy?

Gość kaska123
Astat jeśli możesz to zaczekaj chwilkę, sprawdzę tylko jakie to były hprmony

Powinnaś mieć zrobione: LH, FSH, prolaktyna (także z obciążenieem), testosteron, DHEAS, 17-OHP, progesteron, estradiol, ft4 i TSH oraz insulinę i krzywą cukrową. Oczywiście plus usg jajników! Najważniejszy jest stosunek LH do FSH (powinno byc 1:1) oraz poziom androgenów (trzeba sparwdzić ska ten testosteron z jajników czy z nadnerczy) oraz poziom prolaktyny...CZasem nawala nam tarczyca i sta to TSH ale...plus ft4!!!!!

Gość kaska123
A więc: - TSH - 1,440 -PROLAKTYNA- 11,5 -ESTRADIOL - 30,9 -FSH - 5,90 - LH - 7,4 -TESTOSTERON - 0,93 -ZA WYSOKI

kaska, Astat ma racje, przy samym testosteronie zachodzi sie w ciaze. Mialas sprawdzone czy masz owulacje? No i ja podkresle jeszcze raz - partner. Problemy meskie zdarzaja sie tak samo czesto jak damskie.

Gość kaska123
a ten testosteron to nie mam pojęcia, skąd, powiedziałam lekarzowi, że mam owłosienie na brzuchu i dlatego to zlecił, a usg jajników miałam i wszystko jest o.k.

Badanka robi sie przede wszystkim w 3dc (ew 2lub 4). Ten Twój ginko powinien zlecić Ci badanko na nadnercza!!!!!Czyli właśnie DHEAS i 17-OHP. Kiedy Ty robiłas badanka???

Gość kaska123
w 3 lub 4

Gość kaska123
tego na nadnercza o akurat nie miałam

kaska jeszcze jedno, masz regularne @? Kiedy mialas usg jajnikow? W jakim dniu cyklu? Mialas monitorin owulacji - lekarz sprawdzal czy rosnie pecherzyk i peka? Testoseron podwyzszony ale nie tak bardzo.

Koniecznie zrób te badanka! Może Twój problem to nadnecza??? Diane zamaskuje problem! Dla mnie Twój ginko ...wybacz...ale jest natychmiast do zmiany! Powinien był zlecić Ci to badanie!

Gość do ASTAT
sadze, ze jestes po medycynie laboratoryjnej. madrze mowisz, masz wiedze :)

Gość kaska123
Wiesz , że ginekolog u którego byłam ma ponoć dobrą opinię i myślałam że się zna. To usg miałam w połowie cyklu, a monitoringu niestety nie miałam

Surfitka ma racje...Czy ginko sprawdzał Ci czy masz owulacje? Chociaż można robić domowe testy na owulacje (np.ACON LH) a po owulce na ok 6-7 dni potem zrobic progesteron. Jak wychodzi równe lub mniej niż 3ng/ml (w 2 fazie) to wcale nie było owulki.

Gość kaska123
Astat a co radzisz? Brać Diane do końca, tz. przez 3 miesiące, bo miałam receptę na 3 opakowania i potem zmienić lekarza czy już teraz to zrobić? A propos okresu to miałam regularne 31-33 dni, teraz ostatnio czekałam aż 44 dni, myślałam że jestem w ciąży, ale niestety i w niedzielę zaczęłam brać Diane 35

Gość kaska123
Przepraszam Was, ale na chwilkę znikam, jakby co to piszcie, za niedługo się odezwę

Niestety mam PCOS i...niestety nauczyłam sie kilku rzeczy na własnej skórze:-( Niestety zanim trafiłam do dobrego ginka...straciłam duuuuuuuuuuuuuużo czasu i kasy (o nerwch nie wspomnę!). Dlatego teraz to co wiem starm się "sprzedać dalej";-)

Radzę iść do innego ginka:-) Nie jestem lekarzem:-) ale przy okazji własnej choroby dużo czytam, szukam, pytam...:-)

Moje zdanie, takie jak Astat, zmienic ginka. Opakownei Diany skoncz, bo jak teraz odstawisz to dopiero sie namiesza. Sprawdzic partnera. Sprawdzic, czy wystepuje u ciebie owulacja (moze tempki, moze progesteron i testu owu, moze monitoring) i wtedy ewentulanie sprobowac ja wywolac, jesli jej nie ma. I nie stresowac sie przede wszystkim :) Powodzenia.

Gość kili
hej astat mam pytanie czy przy twojej chorobie udało ci się urodzić dziecko, nie wiem może nie doczytałam więc pytam