Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość qwdmajeaee

Pytanie dla mam ,ktorych dzieci miały żołtaczke fizjologiczną!!

Polecane posty

Gość qwdmajeaee

Gdzies w necie wyczytałam, ze jak dziecko ma żołtaczke, to jak za długo śpi(mi moje np, przesypia w nocy 5 godzin, do karmienia), to niebezpieczne?czy to prawda/?jesli tak to niby dlaczego?Moj mały noworodek miał zołtaczke, ale poziom biliurbiny spadł do bezpiecznego poziomu wiec nas wypuscilil, narazie cały czas jest zołty.a minały niecałe 2 tygodnie od porodu...czy to, ze tak długo spi?majac zołtazke to niebezpieczne?

my z powodu żółtaczki spędziliśmy 8 dni w szpitalu...po wyjściu do domu mała przesypiała w nocy nawet i 7 godz., a że ładnie przybierała na wadze to lekarz powiedział, żeby jej na to pozwalać:)

W dzień wypisu ze szpitala mały mial robione badania na bilirubinę i niby było ok ale po5 dniach wróciliśmy z małym do szpitala z powodu wysokiej bilirubiny (ok 20 jednostek)-dowiedziałam się o tym stanie dzięki położnej środowiskowej ktora zaniepokoiła się kolorem skóry małego,poza tym długo spał,był taki mało ożywiony... lepiej niech dziecku pobiora krew i sprawdza jaki jest poziom bilirubiny bo to jest niebezpieczne dla zdrowia dziecka(powoduje nawet uszkodzenie mózgu)

5 godzin to norma, mój synek spi nawet 7 godzin, w czasie zoltaczki dziecko jest zmulone, duzo spi malo placze, ale skoro poziom bilirubiny spadl do odpowiedniego poziomu i wypisali do domu to znaczy ze wszystko ok. A skoro przesypia Ci 5 godzin to tylko sie cieszyc, niedlugo bedzie sobie normowalo dzien z noca. Oczywiscie jezeli masz obawy to wiadomo idz do lekarza, aczkolwiek nie martwilabym sie :0

i jeszcze cos...dziecko karmione piersia dłuzej zdecydowanie pozbywa sie zóltaczki fizjologicznej. Mój syn byl zółty przez 5 tygodni i nie bylo obaw. Jedyne co to polozna przyniosla takie tabletki, połowka rano połowka wieczorem, ale na pewno nie masz sie o co martwic

moja miala zóltaczke. Dostała w 3 dobie ( o ile dobrze pamietam). calą dobe byla naświetlana i jak nas wypisywali w 6 dobie to poziom bilirubiny byl juz w normie. Wiekszosc niemowlaków przechodzi zóltaczke i nie ma to nic wspólnego z tym czy dlugo śpią. Podobno im wczesniej po porodie dziecko ją dostanie tym szybciej z niej wyjdzie choc to tez nie rególa... no i NIEKAŻDE DZIECKO MUSI JĄ MIEĆ! A skad się bierze? Z tego co mi wiadomo to zóltaczka u noworodków pojawia się dlatego ze maluszki mają jeszcze slabo dzialające narządy wew. np watrobe ktora jest ospowiedzialna za przerózne procesy związane z bilirubiną... i dlatego takie problemy. Ostatnio z ciekawostek dowiedzialam sie ze karmienie piesrią moze prowadzić do zóltaczki... tzn nie tyle samo karmienie co niewystarczajaca ilosc pokarmu w piersiach. Czasem zeby zapobiedz przeciągającej sie zóltaczce lekarze każą dokarmiac maluszka butelką.

no dokladnie. Dlatego tez napisalam ze dziecko karmione piersia dluzej sie pozbywa zółtaczki. lekarka powiedziala zeby karmic jak najczesciej zeby dziecko sie wypłukiwalo i fakt, mozesz podac czasami mleko w butli. Ale wtedy najlepiej jakies HA co byscie sie jakiejs alergii nie nabawili ;)