Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość a może coś takiego

dentysta.jak sie zapisac na kase chorych

Polecane posty

Gość a może coś takiego

trzeba miec jakies dokumenty? zawsze chodzilam prywatnie. Nie mam pojecia co jest potrzebne,zeby zapisac sie na kase chorych? Co trzeba wziac ze soba/

Gość sibi
musisz mieć karte czipowa i chyba tyle starczy

Gość Alanisss
Wazna legitymacje ubezpieczeniowa!

Gość a może coś takiego
włąśnie w tym problem,że ubezpieczenie opłąciłam na uczelni ale nie mam legitymacji ubezpieczeniowej bo jakoś jej nie wydawali i nie wiem co teraz

Gość no ale karte czipową chyba
masz no nie?

Gość a może coś takiego
tylko jak udowodnic,ze je mam? Nie posiadajac legitymacji

Gość a może coś takiego
no dobrze tylko jesli ja oplacam regularnie ubezpieczenie na uczelni,ale nie wydano mi tam legitymacji ubezpieczeniowej to tak jakbym nie miala ubezpieczenia?

Gość Potwór z Loch Ness
Powiedz do jakiego oddziału NFZ należysz? W części kraju są karty chipowe (np. w Śląskim Oddziale), a w części - książeczki RUM. Aha! I czy w ogóle jesteś ubezpieczona?

Gość a może coś takiego
wielkopolskiego, tak placilam skladke w uczelni:/

Gość Potwór z Loch Ness
Skoro składka ZUS jest odprowadzana - to w systemie NFZ jesteś odnotowana jako ubezpieczona. W necie, na stronie NFZ jest baza ubezpieczonych z całej Polski. Więc jeżeli figurujesz w tej bazie - to dentysta nie może odmówić Ci przyjęcia, nawet gdy nie masz dowodu ubezpieczenia. A najlepiej powiedz,że z bólem. MUSI wtedy przyjąć :)

Gość Potwór z Loch Ness
Chujnie-może i masz rację. Wszystko kwestią doświadczenia. Tylko, że ja wiem, gdzie pracuję :) A gdzie pracuję - to się domyśl :)

Gość a może coś takiego
i jak znalesc ta baze?

Gość Potwór z Loch Ness
Ch... tak bywa. Ale u mnie podstawą jest sprawdzenie pacjenta.I mam do tego narzędzie :) http://www.nfz-gdansk.pl/pesele/

Gość Potwór z Loch Ness
Jeszcze raz powtarzam - powiedz,że z bólem. Mało pacjentów w Polsce wie, że w każdej umowie dentysty z NFZ jest paragraf mówiący o tym, ze pacjent "bólowy" ma być przyjęty w dniu zgłoszenia. Nawet jeśli NIE ma przy sobie dowodu ubezpieczenia. Nierealizowanie tego paragrafu grozi rozwiązaniem umowy.

Gość Potwór z Loch Ness
Ch.. narka :) Ale na przyszłośc - nie wypowiadaj stanowczych osądów o informacjach innych, bo nigdy nie wiesz,kto siedzi po drugiej stronie kompa.

Gość Potwór z Loch Ness
Ludzie są nieświadomi swoich praw. I wtedy zaczyna się problem. A dentysty każdy się boi :) Powodzenia :)

Gość a może coś takiego
Według posiadanych danych w wykazie CWU dla OOW NFZ w Opolu jesteś osobą ubezpieczoną UWAGA: Fakt odnotowania informacji o ubezpieczeniu w CWU nie zwalnia z obowiązku wylegitymowania uprawnień pacjenta właściwym dokumentem (art. 50 w zw. art. 240 ustawy z dnia 27 sierpnia 2004 r. o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych (Dz. U. Nr 210 poz.2135 ze zm.) WYDRUK INFORMACJI Z NINIEJSZEJ STRONY NIE JEST DOKUMENTEM UBEZPIECZENIA !

Gość Potwór z Loch Ness
Akurat! Niech no tylko spróbuję nie przyjąć pacjenta, którego mam ewidentnie w bazie ubezpieczonych. Zaraz awantura i kontrola.

Gość a może coś takiego
no dobrze na raz zadziala a potem co? caly czas nie moge mowic,ze z bolem,

Gość Potwór z Loch Ness
Wiem,że nie można. Ale jak już się zacznie leczenie - dentysta musi je dokończyć.

Gość Potwór z Loch Ness
Aha! Może ta informacja się komuś przyda. Będzie z innej beczki. Na protezy, refundowane przez NFZ, czeka się w niektórych rejonach Polski całymi latami. Pytanie - jak przyspieszyć jej otrzymanie ? To proste. Idzie się do lekarza podstawowej opieki zdrowotnej, który wystawia zaświadczenie,że mamy kłopoty gastryczne. Na podstawie takiego zaświadczenia - protezę trzeba zrobić w ciągu 3 miesięcy.

Gość Potwór z Loch Ness
Papa :)