Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość karolinaaa_26

problemy z tarczycą....

Polecane posty

Gość karolinaaa_26

witam,byłam dziś na rutynowych badaniach okresowych i pani doktor stwierdziła ze powinnam iść zbadać hormony tarczycy bo jej sie nie podoba wygląd mojej szyi....pójdę w poniedziałek zrobić badania krwi,ale zaczęłam się martwić,jestem w trakcie starania się o dziecko,a teraz może się okazać ze wyjdą złe wyniki tej tarczycy....więc to jest ryzyko.....macie jakieś doświadczenia w tym względzie, bardzo proszę o opinię

u mnie wysoki poziom TSH wyszedł podczas badania krwi, choć nie wyglądam wcale na osobę z niedoczynnością tarczycy, byłam u endokrynologa, dostałam lek, po 8 tygodniach powtórzyłam badanie krwi, TSH ładnie spadło, też jestem w trakcie starań, już od dosyć dawna, ale wciąż nic nie przejmuj sie na zapas, zrób badanie krwi, potem idź do endokrynologa i uszy do góry

Też mam ten problem-niedoczynność, ale ciąży obecnie nie planuję, ojj nie... Mój endokrynolog powiedził mi, że jeśli będę chcodziła regularnie na badania i pilnowała wyników to mogę funkcjonować jak normalny zdrowy człowiek i jego słowa "możesz rodzić dzieci" :) oczwyiście wyrwane z kontekstu, ale mam nadzieję że was pocieszą. Leczę się na to od 6 lat i róznic w swoim organiźmie nie zauważyłam

mam niedoczynnosc tarczycy, podczas staran o dziecko trzeb tak wyregulowac hormon zeby byl gdzie na poziomie 1,5 a nie wyzej, trzeba powiedziec o swoich staraniach lekarzowi, niestety niedoczynnosc nieleczona wplywa na plodnosc, dlatego leczyc sie trzeba, lykniecie tabletki to przeciez zadne wyrzeczenie:D Obecnie jestem w 26 tc ciazy, od poczatku ciazy co miesiac badam ft3,4 i TSH, lekkarz zwykle podczas ciazy zwieksza dawke leku i tak wlasnie u mnie jest, teraz mam juz ost wizyte az do rozwiazania, to bardzo wazne aby dziecku dostarczyc odpowiednia dawke hormonow podczas rozwoju plodowego. poza tym choroba w ogole nie jest dokuczliwa, nie wiem jak jest z nadczynnoscia, ale ta chociaz nie przeszkadza w zajsciu w ciaze. powodzenia wszystkim tarczycowkom👄

Gość karolinaaa_26
bardzo dziękuje za odzew;);)to chyba powinnam się narazzie wstrzymać od starań o dziecko??aż zrobię badania....

Gość kry.ska
Mozesz sie starac, jak jest xle, to i tak ci nie wyjdzie. Zrób sobie te badania, ale nie nakrecaj sie, może po prostu przytyłas i masz fałdę na szyi

ja mam 2,6 tsh i lekarz endokrynolog mi powiedzial, ze to norma. Zamierzam sie za kilka miesiecy starac zajsc w ciaze...Chyba zmienie lekarza

dziewczyny, zeby byla jasnosc norma jest niby do 4, ale zeby starania byly owocne, musi byc ponizej 1,5, chociaz niewykluczone, ze przy wyzszym tez moze byc sukces, ja sobie tego nie wymyslilam, mialam taki przykaz od doc z Kliniki INVICTA, TSH spdlo mi do 1,26 i to bylo dobre wskazanie, wczesniej miala 3,96. no i owszem, mozna sie starac i jednoczesnie ustwaiac hormony, zycze duzo powodzenia

Gość karolinaaa_26
narazie moje starania były bezowocne wiec może z winy tej tarczycy;)poszukałam sobie w internecie informacji o tarczycy-są też informacje,że prawidłowe ustawienie tarczycy jest warunkiem urodzenia zdrowego dzidziusia itp.

karoilina____dokladnie tak, dlatego w ciazy jest konieczna wyjatkowa kontrola hormonow, TSH schodzi wtedy prawie do zera, a FT4 na gorny prog, bardzo wazna jest kontrola i odpowiednie dawki lekow....

Gość karolinaaa_26
czyli jesteś pod kontrolą endokrynologa i ginekologa naraz;);)?

a i jeszcze jedno, nie wiem dlaczego ale lekarze przy szukaniu przyczyn nieplodnosci bardzo czesto bagatelizuja tarczyce, sugerujac sie tym iz np nie przekracza normy, normy jednak roznia sie dla kobiet w wieku rozrodczym, czy dla faceta po 50 chcoiaz o dziwo sa to jedne widelki, dlatego najlepiej zanlezc dobrego endykrynologa, ale takiego ktory zajmuje sie wlasnie tarczyc, a nie endo gina, bo ci maja inne zdanie na ten temat

tak, osobno chodze do endykrynologa i osobno do ginekologa, jeden z drugim nie maja nic wspolnego, gin nawet nie pyta o tarczyce, a ja wiem, ze to bardzo wazne, mam dobrego endo i trzymam sie tego co on mowi

Dziewczyny a tak nawiązując do tematu, zaszła któraś z was w nieplanowaną ciąże?(z leczona tarczycą). A może znacie taka kobietę? Ja w tej chwili boję się ciąży, spóźnia mi sie okres...czy mimo to że mam chorą tarczycę mogłam "wpaść"?

Zielonkawa____zrob sobie test, owszem mozliwe jest zajscie w ciaze z wyzszym TSH, ale niznacznie podwyzszonym, a nie duzo ponad norme, poza tym powodem sponienia moze zupelnie cos innego, bo nawet majac zdrowa tarczyce, nie tak latwo zajsc w ciaze, nawet w dni plodne:D

Gość karolinaaa_26
podstawowe badania w moim przypadku to TSH, ft3 i ft4?

Karolina____tak wlasnie, to sa podstawowe badania na tarczyce, mozna jeszcze zrobic ciala anty TPO, ktore sygnlizuja czy nie ma zapalebnia tarczycy i moga wykluczyc chorobe Hashimoto, wiec nalezy tez je wykonac, oprocz tego jeszcze usg tarczcy i to chyba bedzie komplet

Gość karolinaaa_26
dziękuje za odpowiedzi;););)jak porobię badania odezwę się na forum jak wyszło!Trzymajcie się!!

Karolina to czekamy z niecierpliwoscia, pod nickiem masz maila, jakbys miala jakies pytania, pisz zawszew chetnie odpwoiiem

Gość karolinaaa_26
dziewczyny zrobiłam te badania moje wyniki TSH 1,382 przy normie 0,4 do 4,7 ft4 0,95 przy normie 0,8 do 1,9 ft3 2,44 przy normie 1,5 do 4,1 mieszcze się w normie ale wydaje mi się ze te 0,95 jest troche niskie...co myślicie?