Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość oskaromania

studia - kierunki. proszę o radę.

Polecane posty

Gość oskaromania

Mam kompletny mętlik w głowie, jeśli chodzi o wybór studiów. Co prawda, mam jeszcze 2 lata do matury, ale chciałabym nastawić się już na konkretne przedmioty i to głównie ich z większym natężeniem chcę się uczyć. Póki co, jestem w I klasie LO na profilu mat-fiz-inf, ale ze względu na chorobę nauczycielki od fizyki i braku jakiegoś konkretnego zastępcy z fizyką kulejemy. Moje zainteresowania, jeśli chodzi o przedmioty szkolne, to głównie: matematyka, polski, angielski, geografia i biologia. Na chwilę obecną wiem, że będę zdawać matematykę rozszerzoną, bo i tak mój rocznik ma już obowiązkową podstawową, więc co mi szkodzi rozszerzyć ;) A rozszerzona matematyka, to dodatkowy plus (nawet moja znajoma zdawała rozszerzoną matematykę, żeby dostać się na psychologię!). W gimnazjum myślałam nad studiami bardziej humanistycznymi - wydaje mi się, że w pisaniu różnych tekstów, czy choćby ortografii nie jestem najgorsza. Ale tak się stało, że wylądowałam na profilu raczej ścisłym. Z biologii również mogę zrezygnować, bo materiału jest naprawdę dużo i niektórzy wymiękają nawet na bio-chemie, chociaż przerobili już prawie cały podręcznik do klasy pierwszej. Nie wykluczam zdawania geografii rozszerzonej. Chciałabym się od Was dowiedzieć, na jakie ewentualnie kierunki mogłabym się dostać z takimi zainteresowaniami (i dobrze zdaną maturką, rzecz jasna:) ), bo na chwilę obecną nie mam jasno sprecyzowanych planów dotyczących mojej przyszłości. Mam nadzieję, że niektórzy orientują się i mogliby mi coś doradzić, pokazać fajne kierunki, podesłać ciekawe linki do zawodów etc. Z góry wielkie dzięki! :)

Gość hmhmhmhmhmh
ja polecałabym angielski w turystyce, turystykę i zarządzanie

Gość hmhmhmhmhmh
tak zdecydowanie, to byłby idealny kierunek dla ciebie :)

Gość taaaaaaaaaaaka jedna
nawet jesli teraz cos wybierzesz, to zmieni ci się to jeszcze ze 3 razy, zobaczysz :P

Gość oskaromania
Dzięki, myślałam o turystyce, nawet o pilotowaniu, czy jak się to zwie, ale nie znalazłam takiego kierunku studiów, tylko kursy na pilota wycieczek.. A ja właśnie chciałabym, żeby mi się już nie zmieniło :P wkoło mnie ludzie już wiedzą, co chcą robić, albo na jakie studia iść, a ja nic, zero pomysłów. I wszyscy trują, żeby od początku liceum uczyć się na maturę, a jak tu się uczyć, skoro nie wiadomo czego ? ;)

Gość konetka25
a z jakich okolic jesteś?

Gość oskaromania
Okolice radomia, nieduża miejscowość, dojeżdżam do niedużego miasta :P W każdym razie w Radomiu studiować nie zamierzam ;) A czemu pytasz? ;>

Gość no nie wiemttttt
angielskiw turystyce. hm w biurze podrózy siedza dziewczyny za 800 zł netto i namawiaja ludzi na wycieczki mówia co jest w hotelu, jak można spędzic czas i tp. wiec nie wiem czy to jest dobra praca

Gość a może filologia angielska
jak tam u ciebie z angielskiem?

Gość oskaromania
No fakt, taka praca mnie nie urządza. Satysfakcja swoją drogą, ale jakiś zarobek musi być. Ale przecież po turystyce różne rzeczy można robić... chyba :P

Gość filologia angielska

Gość oskaromania
Jeśli zapisałabym się już teraz na dodatkowy angielski, to czemu nie.. Ale facetka od angielskiego powiedziała, że w naszej klasie do rozszerzonej matury z angielskiego nadaje się tylko jedna osoba (!) - nie ja :D i tym mnie zniechęciła strasznie. A w ogóle to na filologię angielską to chyba dużo chętnych jest, co?

Gość filologia polska
?

Gość oskaromania
na filologię polską trzeba historię, albo wos?

Gość filologia angielska
nie słuchaj się nauczycielki. zawsze tam mówią, straszą, mnie też straszyłam a jakoś skończyłam i studia i to nie najgorzej, uwierz w siebie, zapisz sie na jakiś kurs, korki do tego.

Gość oskaromania
Z tą wiarą w siebie, to akurat nie najlepiej.. ;] Po angielsku lubię pisać i mówić, ale jak nam puszcza nagrania i nie rozumiem na początku kilku słów, to automatycznie się wyłączam i nie słucham dalej... To taki mały problem, ale pracuję nad tym ;)

Gość oskaromania
O, to już wiem ska wzięła mi się ta blokada. Może wolne tempo rzeczywiście mi pomoże... Jutro sprawdzę, bo dziś o tej porze to i tak pewnie nic nie zrozumiem .. :) Może macie jeszcze jakieś inne pomysły, co mam zrobić ze swoim życiem ;) bo ten angielski tak do końca mnie nie przekonuje.. ;]

w zeszłym roku na fol.polska potrzebny byl rozszerzony polski i język obcy a ja kurna durna zdawalam historie tylko dlatego że za późno zmienili wymagania:O

Gość oskaromania
Poczytałam też trochę o filologii polskiej i to w ogóle nie moja bajka. Sporo o historii, której zbytnio nie lubię.. Samą historię to może by się przebolało, ale historię sztuki i literatury..? Jakoś sobie tego nie wyobrażam...

Gość oskaromania
Serio? Na jaką uczelnie chciałaś się dostać? Dostałaś się? Na jaką specjalizację itp? Mów wszystko :)

Gość oskaromania
Aha, jeszcze lubię rysować i całkiem nieźle mi to idzie. Moje koleżanki z klasy jeżdżą na kursy rysunku, bo chcą się przygotować na architekturę. Ja jestem samoukiem, na architekturę się nie wybieram, ale może kombinować coś pod kątem grafiki komputerowej, albo projektowania jakiś reklam czy czegoś... Chyba musiałabym zacząć chodzić na lekcje rysunku, żeby się gdzieś tam dostać.. ;]

Gość oskaromania
up :)

Gość oskaromania
Może myślę stereotypowo, ale budownictwo od razu kojarzy mi się z facetami :P Bankowość.. sama nie wiem... nie chciałabym potem całego życia spędzić na liczeniu i rachowaniu.. :>

Gość zapytowujeee
...czy filologia angielska to jest głównie nastawiona na literature angielską...????????chodzi mi o to czy w większości na lit. pozdrawiam 🖐️

Gość oskaromania
Chyba niekoniecznie, zależy jaką specjalizacje, czy coś się wybierze, bo jak się pójdzie np na pedagogiczne, to wątpię ;)

Gość oskaromania
Właśnie weszłam na strony różnych politechnik i jeśli chciałabym pójść na coś związanego z architekturą / urbanistyką, to już teraz musiałabym zacząć chodzić na kurs rysunku, który kosztuje ok 3500zł za 200 godzin, czy jakoś tak.. Wiem, że byłby to wkład w moją przyszłość i na pewno udana inwestycja, ale moi rodzice chyba by nie byli w stanie tyle wyłożyć... Muszę poszukać czegoś innego.

Gość oskaromania
o! inżynieria biomedyczna! ciekawy kierunek, spodobał mi się. Szukałam, szukałam, aż w końcu znalazłam :P Jak myślicie - są zajęcia w prosektorium? Nie to, że się boję - wręcz przeciwnie - takie zajęcia jeszcze bardziej by mnie zainteresowały :]

Gość lopppkoopp
up