Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Hashimotka25

HASHIMOTO A PRZESADNE NERWOWE REAGOWANIE-NORMALNE???

Polecane posty

Gość Hashimotka25

Stwierdzona chorobe hashimoto mialam rok temu (ale trwalo to o wiele dluzej, mysle ze 5 lat wstecz juz byla obecna w moim zyciu, a moze i wczesniej). Oprocz tego ze: -spie dlugo, min.8h -ciagle chce mi sie pic (uczucie suchego gardla) -sianowate wlosy -prawie caly czas mi slabo, albo czuje sie "wyzuta z sil" -ospalosc -tycie (tyleeeek!) zauwazylam u siebie objaw dosyc niepokojacy, mianowicie NERWOWOSC. Wybuchanie, prowokowanie klotni-w tym jestem dobra. Jest to problem, poniewaz w kontaktach z innymi jest to problem. Reaguje impulsywnie, czasem ranie tym bliskich. Czy wy z hashi tez tak macie? Jak sobie radzicie?

Gość Hashimotka25

Gość tratalak
Moja mama ma tę chorobe od 19 lat i objawy ma te co wypisujesz.. Przez tyle lat przyzwyczailam sie, ze jest nerwowa, ale za kilka chwil jej przechodzi:) wiec zyc sie da :)

Gość Hashimotka25
Czasami sie zastanawiam ,czy jestem taka katoliczka za jaka sie uwazam. Jest mi ciezko trzymac nerwy w ryzach:/ A rodzina mojego chlopaka i on sam to tacy spokojni ludzie. Wyobrazcie sobie, ze kiedys bedac u nich na wakacjach z blahego powodu wylalam cala zrobiona przez siebie zupe grzybowa do zlewu!

Gość Hashimotka25
do moje zycie zakrecone-LECZYC MOZNA, WYLECZYC-NIE MOZNA. Ta chorobe stwierdzono u mnie za pozno, i mam ja do konca zycia niestety. Lekarz powiedzial, ze jakby wczesniej byla zdiagnozowana, dajmy pol roku wczesniej-bylyby szanse na calkowite WYLECZENIE.

Gość tratalak
Moze po prostu wystarczy wyluzowac i nie denerwowac sie z blachego powodu...

Gość nie zwalaj na chorobę
pewnie taki masz temperament ;)

Gość Hashimotka25
chorobe stwierdzono w Krakowie, bo tam zaczelam studia uzupelniajace,gdybym sie nie przeniosla, to nie wiem -moze caly czas bylabym posadzana o hipochondrie? Inne objawy to: -wiecznie mi zimno (moj "kochanek" to termos, ktory zawsze przy sobie nosze, termofor) -problemy z rannym wstawaniem -uczucie, ze mam COS w gardle -problemy z przyswajaniem wiedzy No to z tym wszystkim dalo sie "jakos" zyc,ale w krotkim czasie bedac wlasnie w Krakowie, : -zaczelam sie mocno pocic,kilka metrow przeszlam i juz sie pocilam -brak sil w przejsciu kilku metrow -nie moglam sie podniesc z lozka, slabo mi bylo -nie moglam ustac w autobusie, tramwaju -chwialam sie jakby z braku sil Te objawy oprocz tego uczucia ze nie moglam wstac z lozka mam do dzisiaj.

Gość Hashimotka25
A co do jednej tutaj wypowiedzi-wlasnie nie idzie sie tak po prostu wyluzowac. Cos, co dla was moze jest latwe, dla mnie nie. Nawet lekarz jak u niego bylam, to powiedzial ze ja chyba mam problemy z nerwami.

Gość Hashimotka25
Ale ponawiam mimo tego swoje pytanie dotyczace tej nerwowosci.

Gość tak to jest powiazane
na forum gazeta hashimoto masz nawet linka o tym!

Gość Hashimotka25
dziekuje:)

Gość Hashimotka25
w sumie mam jedno pytanie jeszcze- a czy w naszym przypadku przebywanie nad morzem jest dla nas zbawienne czy wrecz przeciwnie?

Gość Hashimotka25
Wlasnie jestem po lekturze...nic wesolego....duzo sie zgadza co tam pisze:(

co do nerwowosci-mam to samo-wybucham z byle powodu i choc tego nie chce to nie kontroluje swoich nerwow:( moj maz ma ze mna przechlapane.opieprzam go czasami o byle pierdolke :) terza sie z tego smieje ale w takich chwilach nie jest mi do smiechu:( bo wiem ze to nie tylko cos we mnie wstepuje!

wlasnie mi sie przypomnialao...a jako poczatkujaca tego niewiem... hormon trzeba zazyc pol godziny przed posilkiem to wiem...popijam go wtedy woda. moje pytanie czy moge sie napic rano np.zimnej Coli zanim wezme hormon?czy absolutnie nie?albo w ogole jakis sok?czy tylko i wylacznie wode moge pic a dopiero po hormownie moge jesc i pic co chce?nie spytalam lekarki a nie bede sie z nia widziec narazie raczej... a 2 pytanie co w przypadku np.bolu glowy lub brzucha,kiedy musze wziasc tabletke?moge ja wziasc?w jakim czasie? kurcze klopotliwe to hashimoto:/ spodziewam sie okresu a czasami mam takie bole ze musze brac od razu procha jakiegos a niewiem jak sie to ma terza do hormonu.ktos wie?

Gość melmann
a jakie badanie stwierdza tą chorobę? czy jeśli zwykłe tsh tarczycy jest w porządku to może to świadczyć,że nie ma tej choroby??

melman nie chce ciebie wprowadzac w blad wiec traktuj co napisze z lekkim przymruzeniem oka.Pisze co wiem...otoz wyczytalam gdzies ze ktos kto mial TSH w normie rowniez jest chory na hashimoto a to dlatego ze jest to choroba autoimmunologiczna tzn organizm wytwarza antyciala anty-TPO (niewiadomo dlaczego) i atakuje tarczyce tworzac jakies nacieki limfatyczne czy tez cos w tym rodzaju.wiec jesli masz jakies podejrzenia to musisz zrobic badanie na obecnosc anty-TPO.Ja ich mam 600-tak wynika z badania krwi a norma jest do bodajze 40!wiec wytwarzam tych antycial multum.nie mam pojecia jak dlugo trwa u mnie ta choroba ani jak bardzo jest grozna.wszytko jest dla mnei nowe...

melman tudziez czerwona pomaranczo:) niewiem jaki jest koszt naprawde.ja sie lecze w niemczech (tutaj tez mieszkam) i mialam to badanie calkowicie bezplatnie.rowniez hormon pokrywa kasa chorych.jak jest w PL nie mam zielonego pojecia ale tez bym z checia chciala wiedziec....

Gość HASHIMOTKA
przesylam stronke z opisem hashi. http://thyroid.about.com/cs/hashimotos/a/encephalopathy.htm Hashimoto's Thyroiditis is the autoimmune thyroid disease that is the most common cause of hypothyroidism, an underactive thyroid. A very rare condition associated with Hashimoto's Thyroiditis is Hashimoto's Encephalopathy, a neuroendocrine disorder. Much like the antibodies in Hashimoto's Thyroiditis attack the thyroid, in Hashimoto's Encephalopathy, antibodies attack neurons in the brain. While Hashimoto's Encephalopathy is quite rare (there may only be several dozen diagnosed patients in the U.S.) it is also likely that there are many more undiagnosed sufferers. Because it is little known and its symptoms are primarily neurological, it is easy to misdiagnosis or overlook and the symptoms frequently lead to mistaken neurological diagnoses. Some of the most common symptoms of Hashimoto's Encephalopathy include: disorientation, psychosis, tremors, concentration and memory problems, jerks in the muscles and lack of coordination, headaches, partial paralysis on the right side, and speech problems. Sometimes, patients are mistakenly diagnosed as having had a stroke, or having Alzeimer's. Typically, Hashimoto's antibodies levels will be high, and the patient may also have a diagnosable case of Hashimoto's Thyroiditis, but TSH levels may also be normal. The condition can also appear in adolescents, but is even more likely to be overlooked. The symptoms in adolescents, unlike adults, frequently include seizures, confusion and hallucinations. A drop in school performance is also a common symptom, along with progressive cognitive decline. Thyroid autoantibody levels should be evaluated in these adolescents with these symptoms, even when thyroid function tests are normal. (Distinct Pediatric Manifestations of Hashimoto's Encephalopathy Described) The primary treatment for Hashimoto's Encephalopathy is oral corticosteroid drugs - for example, Prednisone. While Hashimoto's Encephalopathy is a relapsing condition, the use of oral corticosteroids can keep the condition manageable for many patients. Beverly Seminara, an international Hashimoto's Encephalopathy patient advocate, has researched the subject extensively on her own behalf, and has put her information together to share with other patients and practitioners. She has written the internet's only detailed patient-oriented overview of Hashimoto's Encephalopathy, located at: Hashimoto's Encephalopathy: A Neuroendocrine Disorder. Seminara has created a singular resource for patients and practitioners: Hashimoto's Encephalopathy - A Complete List of Published Case Studies. by Mary Shomon

Gość ale to jest po angielsku

Hashimotka nie kazdy rozumie angielski... osobiscie przeczytalam tak po lebkach-moj ang to taki na 4 bardziej niz na 5 ale nie zauwazylam nic bardzo interesujacego w sesnsie nic nowego czego by na polskich stronach nie pisali-czy sie myle?

Gość ja też jestem nerwowa
i wybuchowa i też mam hashimoto :( Babeczko przy kości - wydaje mi się, że wszystkie leki najlepiej popijać wodą. Co do innych leków i alkoholu, to przecież wszystko powinno być w ulotce.