Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość anulkaaaaa

Założenie wkładki

Polecane posty

Gość anulkaaaaa

Dziewczyny zastanawiam się nad wkładką. czy możecie mi dokładnie napisać jaką jak jest skuteczna, czy boli założenie itp? :))) Nie wiem czy w moim wieku bedzie dobra mam 22 lata:)))

chodzi ci o spirale? zaden lekarz ci jej nie zalozy jesli jeszcze nie rodziłas..

Gość anulkaaaaa
nom. a dlacezgo? :-D

nie wiem bo jeszcze nie rodziłam :d ale ta metoda nie jest dostepna i zalecana dla kobiet ktore nie rodzily, moze dlatego? : Niestety, wkładka ma też wiele wad, o których warto wiedzieć przed zdecydowaniem się na ten rodzaj antykoncepcji. Jedną z nich jest fakt, iż założenie spirali łączy się z niebezpieczeństwem uszkodzenia macicy, a co za tym idzie nawet bezpłodnością. Niefachowo założona wkładka może się przesunąć i utracić działanie antykoncepcyjne. Na szczęście wkładka, nawet jeśli utraci działanie zapobiegania ciąży, nie jest groźna dla płodu i nie zaleca się jej usuwania podczas ciąży gdyż zabieg usunięcia jest groźniejszy dla dziecka niż założona spirala. Jej stosowanie może również prowadzić do zaburzeń w płodności i trudności z zajściem w ciąży po jej usunięciu. Na początku stosowania wkładka może także powodować bolesne i długotrwałe miesiączki, a także bardzo bolesne orgazmy. W trakcie jej stosowania nie poleca się także stosowania tamponów.

Gość anulkaaaaa
Hmmm Przekonałaś mnie że to nie jest dobry pomysł. Na razie biore tabletki ale sa dla mnie mało wygodne :)))) Pozdrawiam

tak teraz juz wiem na pewno ze chodzi o ryzyko bezplodnosci przy stosowaniu spirali - dlatego nie zaklada sie jej kobietom ktore nie rodzily "Odradza się stosowanie wkładek wewnątrzmacicznych kobietom, które jeszcze nie rodziły. Spirala bowiem obok całego wachlarza zalet, posiada niestety również wady. Wśród nich znajduje się między innymi ryzyko uszkodzenia macicy, prowadzące nawet do bezpłodności, a także zaburzenia w płodności oraz obfite, długotrwałe miesiączki czy bolesne orgazmy."