Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Polecane posty

od kiedy i w jakiej postaci, z czym podawałyście dzieciom żółtko?

od 7 miesiąca - pół żółtka co drugi dzień w zupce jarzynowej można wpierw ugotować jajko na twardo i dodać do ugotowanej zupy pół żółtka albo zagęścić gotującą się zupę połową surowego żółtka, roztrzepać i zagotować aż się żółtko zetnie

to ja mam problem, bo mój mały nie chce zupek. pije tylko mleko.

można jeszcze robić budyń z mleka modyfikowanego Odmierzasz wodę na porcję mleka i połowę tej wody zagotowywujesz z żółtkiem i mąką ziemniaczaną.Tylko musisz cały czas mieszać. Kiedy już sie wszystko zagotuje odstawiasz. W drugiej połowie chłodnej wody robisz mleko modyfikowane (ale odmierzone dla całej porcji, a nie dla tej połowy) i dolewasz do tego zagotowaną wodę z żółtkiem i mąką. Dokładnie wymieszasz i voile ! tak naprawdę nigdy jeszcze nie robiłam tego budyniu, a przepis znalazłam tu na kafe :)

a czy można podać jakoś z mlekiem?

tofikowa ten bydyń to mój patent hehehe.I to mleko dolewasz do zółtka a nie na odwrót ,bo z tego zółtka z mąką robi się taki krochmal gęsty jak klej ledwie można łyżeczką uciągnąć:) a żółtko z mlekiem to już nie ma pomysłu.CVhyba sie nie da,bo zółtko nie może być surowe.................chociaż....ugotować żółtko,rozetrzeć,pomalutku dodawać mleko i rozcierać na papkę aż całkiem sie rozmoczy:) da się chyba.

jeśli chodzi o kulinaria to nie ma lepszego speca niz kanapeczka, więc słuchajcie jej drogie koleżanki... ;)

Kanapko - :D był kiedyś taki topik o kisielu i budyniu i tam wyczytałam Twój przepis :)