Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość lenka 08.

urlop macierzyński

Polecane posty

Gość lenka 08.

Ile teraz trwa urlop macierzyński? jestem jeszcze w ciąży, mój termin 5 sierpień.

Gość lenka 08.
a na drugie bo tyle mnie będzie dotyczyć.

Gość 20 tygodni

Gość ale wam wspolczuje laseczki
nie wiem co bym zrobila jakbym miala tylko 18 tygodni urlopu macierzynskiego....w UK gdzie mieszkam mam w sumie 52 tygodnie - 39 platnych i 13 bezplatnych. A do tego mam 7 tygodni normalnego urlopu jaki przysuguje wszystkim a ze rodze w styczniu to po calym macierzynskim musze jeszcze wybrac ten zalegly urlop i sie okazuje ze bede dluuugo siedziala z maluszkiem w domku i bede mi za to placili :) a tak na powaznie pytam - co robicie z dziecmi jak musicie wrocic po macierzynskim do pracy. przeciez 4 miesieczne dziecko to takie malenstwo?

Gość no i co ulzylo ci
musialas nam przystrac, poczuc sie pseudo lepsza? ;/ nie 4 tylko 5, do tego zalegly urlop, torszke L4 , ja siedziaalm z mala 7 miesiecy.

Gość 20 tygodni
na pierwsze i drugie dziecko

Gość jestem w 37 tc
ale wam wspolczuje laseczki - a ja mieszkam w Holandii i tutaj jest 16 tygodni macierzynskiego, z czego macierzynskie zaczyna sie juz minimum 4 tygodnie przed porodem (takie prawo), wiec jesli porod odbywa sie planowo to z maluszkiem siedzisz tylko 12 tygodni. Ja bede siedziala 15, poniewaz zaraz po biore jeszcze 3 tygodnie urlopu i pozniej hej do pracy z jedyna roznica tylko, ze bede pracowala 3,5 dnia (3 normalnie w firmie, pol dnia w domu), poniewaz na poltora dnia w tygodnie mam wychowawczy (do konca wrzesnia 2010). Moj synus jeden dzien w tygodnieu bedzie w zlobku (prywatnym, bo w Holandii nie istnieja panstwowe), natomiast na 2 dni w tygodniu bedzie mial nianie (mame naszego przyjaciela), takze ja sie osobiscie ciesze, ze tak szybko wroce do pracy (choc najbardziej sie ciesze, ze moge pracowac te 3,5 dnia, a nie na caly etat), bo przynajmniej nie wypadne z biegu, takze mi wspoczuc nie musisz, bo sama sobie tak ustalilam :)

Gość ale wam wspolczuje laseczki
no jakos mi sie nie chce wierzyc ze wolisz od razu wracac po porodzie do pracy zamiast posiedziec sobie z dzieckiem rok. A poza tym bardzo rzadko porod konczy sie w ustalonym temrinie. wiele moich kolezanek przenosilo ciaze 2 tygodnie. w Uk tez jest takie prawa ze jak chcesz to po skonczonym 6 miesiacu mozesz juz isc na macierzynskie ale jak dla mnie to troszke glupota bo chyba lepiej spedzic ten czas z dzieckiem a nie lezec do gory brzuchem i nic nie robic przez 3 miesiace w domu. tez bede musiala poszukac jakiegos zlobka choc do3 lat to niestety tylko prywatne ale cale szczescie panstwo daje dofinansowanie do nich. ja nie chcialam Wam dosrac tylko dzisiaj sie bardzo ucieszylam bo mialam rozmowe z szefem i mi powiedzial ile to bede mogla sobie z dzieckiem siedziec w domu a nie spodziewalam sie az tyle. przepraszam jesli kogos urazilam

Gość kaskadka
dokladnie w uk mamy 39 platnych tygodni i 13 bezplatnych

Gość jestem w 37 tc
ale wam wspolczuje laseczki - jak nie chcesz to nie wierz, ale ja mam naprawde bardzo dobra prace, dobra funkcje (studia skonczylam w Holandii) i jakkolwiek brutalnie by to nie brzmialo naprawde szkoda mi czasu na pelnoetatowe siedzenie w domu. Praca jest dla mnie bardzo wazna i uwazam, ze przez te 3 dni (to neawet nie polowa tygodnia) synek bedzie mial zapewniona swietna opieke.

Gość gfdfgd
Przecież takie informacje to nie "przysrywanie" sobie na wzajem tylko info o stanie prawnym w innych krajach. Dzięki temu możemy sobie uświadomić jakim złodziejem i hipokrytą (namawiając do macierzyństwa) jest nasz zasrany kraj, i domagać się lepszych świadzeń.

Gość ...a i tak nic nie wskóramy
..taka jest prawda.