Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość od jogutrow sie nie tyje

Jakie potrawy zrobic z piersi drobiowej?

Polecane posty

Gość od jogutrow sie nie tyje

musze jesc duzo białka, podobno drób ma duzo białka.ale nie mam koncepcji co przygotowywac z piersi drobiowej, naokragło robie schabowe, juz mi sie znudziły

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Oprócz kotletów, możesz pierś upiec w folii z odrobiną oliwy, soli pieprzu i ulubionych przypraw, możesz do tego dorzucić warzyw - Możesz zrobić tak jak bitki wołowe w sosie, - kurczak pokroić w kostkę dorzucić warzywa jakie lubisz, - Kurczak w paseczki i wrzucić mieszankę chińską z ryżem - kotlety z serem zółtym i kurczakiem pokrojonym w kostkę - kurczak w kostkę, ser żółty starty na tarce, majonez, musztarda przyprawy, jajko, mąka - kotlet z kurczaka z pieczarkami-kurczak w kostkę, pieczarki zetrzeć na grubej tarce, cebula, przyprawy, jajko mąka

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Oprócz klasycznych schabowych z piersi kuraka robię piersi faszerowane (serem, pieczarkami). Roladki z morelą – pierś rozbijam ,kroje na grube i długie paski, doprawiam solą i pieprzem ,układam suszoną morele wcześniej namoczoną .Zwijam i spinam wykałaczką, smażę na oleju. Do tego robię sos jogurtowy + ryż + surówka. Danie chińskie – pierś kroje w kostkę ,przyprawiam do smaku, smażę na oleju. Dodaje łyżkę naturalnego miodu i puszkę ananasa .Zalewam troszkę wodą i daje przyprawę fix do kurczaka po chińsku na słodko kwaśno. Szaszłyki – pierś kuraka+ na przemian ananasa lub pierś + pieczarki +papryka czerwona Smarze pierś z kuraka ale wcześniej maceruje ją w marynacie – 5 łyżek oleju,3 sosu sojowego,3 łyżki miodu płynnego,2 ząbki czosnku ,łyżeczka mała soli. smarze lub piekę na grillu pod koniec pieczenia posypuje sezamem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość znam sie średnio
takie pieczona w folii z ziolami sa pyszne uwielbiam . I dietetyczne przy okazji

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość a jak sie robi
taka piers z warzywami i ryzem- ale nie chodzi mi o mieszanke chińską, tylko samamu robione

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Kroisz warzywa w słupki, kostę, paseczki jak lubisz i takie jak lubisz, np marchewkę, paprykę, do tego kalafior, brokuł, kukurydza, groszek. Wszystkie mogą być z mrożonek, przynajmniej teraz. Ja zawsze mam mnóstwo paczek w zamrażarce i mieszam warzywa. Cebula. Na patelni podsmażasz kurczaka. Albo lepiej w garnku, zalewasz wodą, albo bulionem wrzucasz warzywa i dusisz. Gotujesz ryż. Warzywa do miękkości jakiej lubisz i gotowe :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość a jak zrobic ten
sos jogurtowy? i tą piers pieczina w folli?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pulpety możesz zrobić
z sosem koperkowym PYCHA!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość takich topikow bylo miliony
nie mozesz czegos poszukac a nie zakladac kolejny topik?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Pierś w folii: Zamarynować mięso w ulubionych przyprawach. Ułożyć na folii i zamknąć robiąc taką jakby kieszeń, poduszeczkę :). Piec około 20-30 minut.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Jak lubisz grillować możesz zrobić pyszne szaszłyki z piersi...dzień wcześniej trzeba pierś pokroić w kosteczkę, zamarynować w oliwie i ziołach, ulubionych przyprawach, przykryć miskę folią i do lodówki...na drugi dzień kroisz pieczarki, paprykę, cebulkę. Bierzesz wykałaczki takie długie i na zmianę raz pieczarka, raz pierś, cebulka, papryka i tak do końca...później na grilla z tym, najlepiej używać takich aluminiowych tacek i na delikatnym żarze tak z 20-25 minut grillować dopóki mięsko nie będzie gotowe. Naprawdę dobre, do tego polecam sałatkę z kapusty pekińskiej, kukurydzy, pomidorków, ogórków, papryki z oliwą i sosem sałatkowym Knorr'a

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Raa
Pierś z kurczaka przyprawiam solą, pieprzem, papryką / lub tym co się lubi/, polewam odrobiną oliwy np. czosnkowej i smażę na patelni grilowej. Pierś z ananasem i sosem sojowym: 2 piersi z kurczaka 2 ząbki czosnku 1 puszka ananasa 2 łyżki sosu grzybowo-sojowego 2 łyżki mąki ziemniaczanej Piersi pokroić w paseczki posolić, popieprzyć dodać sos sojowy i przeciśnięty czosnek. Odstawić do lodówki na przynajmniej 15 min.Podsmażyć na oleju posypać mąką ziemniaczaną, wlać sok ananasowy, wymieszać i dodać ananasa pokrojonego w kostkę. Podawać z ryżem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
I. Składniki: 1 podwójna pierś kurczaka, 2 jabłka, 1 duża cebula, 1 puszka pomidorów (bez skórki, najlepiej od razu w kawałkach), curry (ok. 1 czubatej łyżeczki, w zależności od upodobań), ok. 3-5 łyżek przegotowanej wody. Umytą i oczyszczoną pierś kroimy w kostkę (ok. 3 x 3 cm) i odstawiamy. Obrane jabłka kroimy w drobną kostkę (ok. 1 x 1 cm), oczyszczoną cebulę siekamy w kosteczkę. Pomidory z puszki, jeśli nie są w kawałkach, również kroimy w kostkę. Wstawiamy garnek na gaz. Wrzucamy jabłka, które podlewamy 3-5 łyżkami wody. Gdy jabłka zaczną się rozpadać, dorzucamy cebulę. Dusimy dotąd, aż jabłka całkiem się rozpadną, a cebula będzie miękka (pilnujemy i mieszamy, żeby nie przywierało, w ostateczności podlewamy łyżkami wody). Dorzucamy całą zawartość puszki pomidorów. Gdy potrawka będzie wrzeć, dosypujemy curry. Mieszamy i dusimy, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Dokładamy kawałki kurczaka, tak aby były przykryte sosem. Gotujemy dotąd, aż kurczak będzie miękki i niesurowy w środku (warto sprawdzić, przekrawając jeden kawałek na pół). Podawać z ryżem (można przyozdobić czymś zielonym). II. mogę to jeść codziennie :D Składniki: 1 podwójna pierś kurczaka, 1 puszka pomidorów bez skórki, 1 puszka ananasa, 2 łyżki oleju, curry (ok. łyżeczki lub wg uznania), bazylia (wg. uznania) Umytą i oczyszczoną pierś kroimy w kostkę (ok. 3 x 3 cm) i odstawiamy. Plastry ananasa kroimy na kawałki (12 na plaster), wyjmujemy z soku. Wstawiamy olej w rondelku, wrzucamy ananas i szklimy przez 2 minuty, mieszając. Dodajemy sok z ananasa, gotujemy ok. 3 minuty. Dorzucamy posiekane pomidory z puszki (całą zawartość), mieszamy, gotujemy 5 minut. Dorzucamy kurczaka, mieszamy, wsypujemy curry i gotujemy 10 minut pod przykryciem, co pewien czas mieszając, aż kurczak będzie miękki. Dosypujemy bazylię (ale nie jest to konieczne) i gotujemy jeszcze 2 minuty. Podawać z ryżem (można przyozdobić czymś zielonym). W obu przepisach pomidory z puszki można zastąpić świeżymi (ok. 5).

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość a jak sie marynuje
jak zrobic marynate?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Przepis podstawowy na marynatę: kilka łyżek oleju lub oliwy + kilka łyżek czegoś kwaśnego (sok z cytryny, ocet winny, wino itp) + kilka łyżeczek dowolnych przypraw i ziół. Nie wolno dodawać soli! Otrzymaną pastą smarujesz kawałki mięsa jak sa duże lub mieszasz razem w misce jak są małe, przykrywasz, wstawiasz do lodówki na przynajmniej parę godzin.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość 65656
a ma ktos przepis na pulety drobiowe w sosie koperkowym, bo nie moge znalesc przepisu:(

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość 65656
głownie chodzi mi o to czy takie pulpety to sie napierw podsmaza i poten dolewa wody i dusi czy bez podsmazenia, tylko od razu do wody je wrzucic?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Najsmaczniejsze najpierw podsmażone, a potem gotowane nie w wodzie, tylko w rosole. Mniam :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość 65656
a mozna dolac wody do tego tłuszczu na ktorym sie smazyły i wtedy dusic ? czy musi byc rosól?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kucharka za 3 grosze
a moze schabowe ale w inny sposob?? ja np piers ubijam na kotlety ale dosc grubo, obtaczam w jajku i pokruszonych platkach kukurydzianych i jest pycha i szybko, hmmm w sumie pycha to malo powiedziane, ja w ten sposob jem dobre 2 lata i jeszcze sie nie przejadlam ani razu, a moj chlopak ktory na kazde moje danie mowi: "pyszne ale wiesz co, moja mama robi jeszcze lepsze" tak w kwestii schabowych biję tesciowa na leb na szyje;p poza tym mozna tez np do maki (czy bulki tartej) dosypac sezamu i w tym miasko obtaczac, tez dobre

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość upaupaupa

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość siema ziom
Potrawy normalne xDDD żal

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość siema ziom
naprawde

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×