Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jupika23

jakich kosmetyków uzuwacie do kapieli/mycia noworodka ?

Polecane posty

moja Zuzia bez udziwnien:mydelko bambino od samego poczatu i oliwka dolana do wody.....potem oliwka zostawialla plamy i brzydko pachniala,wiec przeszlam na parafine ciekla i bylo super...od miesiaca nie dodaje oliwki ani parafinki do wody,uzywamy tylko mydełka i jest ok:)a do wloskow w pierwszych miesiacach mydelko,potem szampon do wloskow dla niemowlat z Babydream z Rossmana:)

Gość KOFF
a co sądzicie o serii Hipp od 1 dnia życia???

Gość uzywamy
Ziajka Babydream z Rossmann'a

Gość Tygrysek 24
ja wlasnie stoje przed wyborem komsetyku do kapieli, polozna na szkole rodzenia radzila Oilatum ale najlepiej takie od razu do wlosow i ciala w jednym... mam tez awaryjnie mydelko bambino jakby sie pupa nie chciala domyć hehe a co do kapania codziennie- ja sie kapie codziennie wiec mysle, ze dziecko tez powinno, jednemu to zaszkodzi na wartswe lipidowa- drugiemu nie- zalezy od skory... ale pocimy sie, gruczoly pracuja cala dobe, w czasie snu szczegolnie, a pupa to absolutnie wymaga codziennego mycia- na zdrowy rozum codzienna kapiel (ktora zwykle i tak trwa jakies 10 minut, a kosmetyki sa bardzo lagodne) nikomu nie zaszkodzi. raz na jakis czas mozna dziecku zrobic "swieto brudasa" jak sie gdzies za dlugo zasiedzimy czy po jakims dlugim spacerze a np. dziecko spi.

Gość moja córka ma skazę białkową
a co się z tym wiąże wysypują ja co jakiś czas , więc do kąpieli stosuję: Oillan lub ciekłą parafinę + mydełko bambino :) - kąpiel co 2 dni !!

Gość Rossmann Babydream Sensitiv
jest jak emolient, a nawet lepszy bo nie zawiera parafiny tylko olejek migdałowy. Ja uzywałam go na początku, a potem kupiłam Babydream Natural z nagietkiem (jak Weleda). :) Kosztują śmieszne pieniądze a jakość pierwyj sort. Dostają świetne oceny w Oeko Testach w Niemczech.

Gość Ja kupiłam Penateny, różne
rodzaje (Naturals, Gute Nacht, Sensitiv, zwykły)... zobaczymy jak będzie, bo jeszcze nie używałam.

Gość kalina malina
czytam i czytam i smiac mi sie chce kazdy zwal tak jak chcial mi malenstwo umyli w czwartej dobie po porodzie a tak dziennie bylo chusteczkowane w kazdym szpitalu inne procedury

Gość kalina malina
teraz bartus ma 4 miesiace i myje go w ziajce po pierwsze tania bo butla 200 ml kosztuje 12 zeta po cholere przeplacac ten sam sklad co te reklamowane, kiedys nasze mamy nie mialy takich kosmetykow i tez daly rade marketing to potega ale portfele cienkie

Gość Sabina Z
Stary post, ale coś dodam. Obecnie poleca się faktycznie rzadsze kąpanie dziecka. To brzmi dziwne, ale wg tych ustaleń im częściej kąpiemy, tym bardziej robimy noworodkowi krzywdę. To dziwne, ale tak jest. Zmywamy mu warstwę lipidową naskórka a gdy minie doba i zdąży się odbudować to dziecko znów jest myte wraz z tym co cenne na jego skórze. Porady te są często omawiane na znanych portalach typu Lovi, Parenting, Mamazone czy innych. Jest to oczywiście jak najbardziej zgodne z naturą ponieważ kiedyś nie kąpało się dziecka codziennie i nie używało się też mydeł. Faktycznie nie ma co słuchać rad osób z 20 letnią rutyną, ponieważ życie idzie do przodu. Co rusz nowe badania pokazują nam coś innego- coś lepszego... Ktoś pisał o samym przemywaniu wodą. To też nie głupie, ponieważ jeśli ktoś dodaje dziecku silny detergent do kąpieli ( a takich wiele na rynku) to uszkadza wspomnianą warstwę lipidową. Mniejszym "złem" dlatego wydaje się obmycie samą wodą, chociaż woda moim zdaniem też wysusza. Co więc mają stosować mamy, które nie wyobrażają sobie nie myć dziecka 2-3 dni? A no coś, co pomoże zmytej warstwie lipidowej szybko się odtworzyć, odbudować i pozostać na skórze czyli tzw. Emolienty. To one powinny być stosowane na co dzień a nie zwykłe płyny do kąpieli do których skóra noworodka nie jest przyzwyczajona. Działają ochronnie, tworząc lekko tłustą warstwę, nie pozwalają skórze wysychać, tworzą niewidzialną powłokę. Przynajmniej na te pierwsze 3 miesiące są one polecane. Dobry i bezpieczny skład ma Emolium, chyba najbardziej i nie bez powodu polecany przez lekarzy i położne. Koszt może i drogi, ale spokojnie- jest wydajny. Inne emolienty pewnie też są w porządku, jednak Emolium stosujemy już od 1- go dnia życia. Drogie mamy, nie popadajmy w panikę. Pamiętajmy, że jeśli wybierzemy coś innego np nivea, czy Hipp- to też będzie dobry wybór, jednak dobrze jest dolać do wody nieco oliwki aby po wyjęciu z wody skóra ta pozostała lekko natłuszczona.

Gość gość
A nie lepiej oliwę z oliwek dodać do wody ?

Gość utya
Powyżej roku to już używaliśmy normalnie żelu pod prysznic HB - w przypadku naszego dziecka nie było żadnych problemów skórnych - raczej przeciwnie, skóra stopniowo się poprawiała, aż do momentu, kiedy rzeczywiście udało się ją totalnie odmienić. U mnie jest tylko lepiej.

Gość gość
Hippa z pompką, ale szkoda kasy na małe butelki, dlatego kupuję duże kanistrowe butle z rączką i rozlewam po trochu w tą butelkę z pompką po płynie 2w1 i w pojemnik po mydle do rąk Hippa z pompką.

Gość gosiasielewinska
Babycap - kapalam swoje pierwsze dziecko, bede i drugie bo plyn jest rewelacyjny i nie trzeba dodatkowo dziecka naoliwoac niczym innym bo sam płyn wystarcza

Gość Ludka_D
Nam polecono serię Elodermu na poczętek kupiliśmy tylko emulsję i do roku zupełnie wystarczyła. Dobrze łagodzi wszelkie podrażnia. Jest też w bardzo dobrej cenie.

Gość kloe

Wystarczy odrobina elodermu do kąpieli by skóra była ładnie zadbana. W wanience  dla najmłodszych wlewamy trochę wody, więc zużycie jest małe. Myślę, że każdego na niego stać.