Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość proszę proszę

Język polski, proszę o małą przysługę!!!

Polecane posty

Gość proszę proszę

Kochani, potrzebna jest mi szybko mała przysługa. Chodzi mi o podanie definicji strumienia świadomości wraz z bibliografią, tj. imie i nazwisko, tytuł książki, miejsce i czas wydania i strona. Proszę nie wklejac nic z netu, bo muszę miec to ze slownika, by zrobić bibliografię. Bardzo mi jest to potrzebne, a nie mam chwilowo mozliwości skorzystania ze słownika terminów lit. Pomóżcie, będę wdzięczna.

Gość estetaaaaaaaa
(ang. strean if consciousness, niem. Bewusstsesinsstrom, ros. nie mam cyrylicy) wspolczesna odmiana -> monologu wewnetrznego, ukrztaltowana na przelomie XIX i XX w.; za jej prekursora uchodzi francuski symbolista E. Dujardin, autor krotkiej powiesci Wawrzyny juz scieto(1887), a jej glownym tworca i kodyfikatorem byl J. Joyce jako autor Ulissesa (1922). S.ś. ukrztaltowal sie pod wplywem ->naturalizmu i ->symbolizmu. Z pierwszego pochodzi koncepcja s.ś. jako wiernego odtworzenia toku mysli, swojego rodzaju zapisu dajacego swiadectwo o intymnym zyciu czlowieka; z drugiego - idea subiektywizacji prozy powiesciowej i wprowadzenia do niej ujec wlasciwych liryce. Na ksztaltowanie sie s.ś. duzy wplyw mialy psychologia glebi i freudym(termin s.ś. zapozyczony zostal z psychologii, ukul go na przelomie XIX i XX w. W. James). S.ś. stal sie jednym z podstawowych ujec w powiesci XX w., organizujacym badz cale utwory bedace swoistymi zestawieniami monologow wewnetrznych roznych postaci(np. Kiedy umieram W. Faulknera, Bramy raju J. Andrzejewskiego), badz tez obszerniejsze fragmenty utworow(np. Wscieklosc i wrzask Faulknera, Smierc Wergilego H. Brocha), wystepuje wiec wowczas obok innych rozwiazan narracyjnych. Technik s.ś. oddzialala na rozwoj prozy wspolczesnej, w tym na tworczosc tych pisarzy, ktorzy jej bezposrednio nie stosuja; wyraza sie to w swobodnym operowaniu czasem powiesciowym, w metodach ukazywania swiata z -> punktu widzenia bohaterow, tak jak on sie zarysowuje i zaciera przed oczami(->nouveau roman). lit.: zob. monolog wewnetrzny. mg. Slownik terminow literackich, ossolineum, sprawdz w sieci isbn;

Gość proszę proszę
estetaaaaaaaa----> Wielkie dzięki! :)

Gość proszę proszę
esteta---> Jak możesz to podaj mi jeszcze stronę, bo tego na necie nie znajdę i miejsce i rok wydania. Dzięki.

Gość proszę proszę
Chodzi mi o stronę ze słownika.

Gość proszę proszę
jeszcze raz dzieki