Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ile...................

ile kasy wypada dac na wesele ?

Polecane posty

jak w temacie :-) rzadko bardzo chodze na wesela i zupełnie nie wiem ile wypada dac w kopercie parze młodej :-(

Gość 300zl

Gość to zależy od stopnia
pokrewieństwa i sytuacji finansowej osoby zaproszonej.

to kolezanka z pracy i tak zaproszona jestem na przyjecie weselne :-)

jeszcze jest aspekt twojej zamożności, ale wydaje mi się, że 250zł wystarczy, jak idziesz z os. tow to 400 zł :)

Gość jesli to kolezanka
to od pary spokojnie wystarczy 300zł.

no chyba, ze to jest bliska przyjaciółka/znajoma z pracy, wtedy wedle gusta możesz dać więcej.

no wlasnie myslalam o 300 zł ale teraz sie troszke zaczelam martwic ze to malo. ale z drugiej strony za bardzo nie mam wiecej

teraz najbardziej poszukiwanym prezentem jest fota naszego Slonca Peru na tle Makczupikczu :-p

Gość ja kolezance ze studiów
dałam 300 zl (za parę) a zamiast kwiatów książkę i było OK.:)

To zależy ; od tego jak bliska jest Ci to osoba, a także na ile Cię stać. Jesli masz kasę i to bliska rodzina, to możesz dać nawet 700 - 1000. Ale oczywiście nie bierz kredytu. Jesli stać Cie na 300 to daj 300. Niektórzy twierdzą, że powinno się zwrócić Państwu młodym koszt wesela. To nieprawda i para, która tego oczekuje jest moim zdaniem bezczelna. Oczywiście, nie sknerzymy i nie udajemy biednej. Jesli możesz to znajomi ok 500, bliscy 700 i mozna więcej. Ale jeśli zarabiasz 1000 zł. to wiadomo, że tyle nie dasz i analogiczne wystarczy 200-300 i 400-500. Jesli nadal to dla Ciebie za dużo - kup prezent, zamiast koperty. Często wyjdzie taniej, bo fajny sprzęt AGD dostaniesz już poniżej 100-200 zł.

Gość to zależy_
300-400 zł wystarczy :-)

Gość chyba śpiewa ryba
chyba sie daje tyle kasy aby pokryć koszty, obiadu itp, czyli tyle ile za ciebie musieli zapłacić...conajmniej tyle, powinno sie ale nie trzeba dawać wiecej

Gość chyba śpiewa ryba
jeśli za 2 osoby to 400-500...a jesli ty sama to mysle że 300 spokojnie wystarczy

Gość sądzę żę jakieś 300 zl
od pary wystarczy.

to jeśli tak, żeby pokryc koszty wesela to trzeba by było sprawdzić co to za lokal :P ale do tego nikt się chyba nie posunie :O W takim razie średni kost wesela/osoby - 200 zł to chyba ok, nie?

jak najbardziej tak. 200zł jest całkiem spoko, no chyba, że jesteś bardzo bliską osobą i stać Cię na włożenie do koperty większej ilości pieniążków. Zresztą nie wydaję mi się żeby akurat to ile kto dał dla pary młodej było istotne :)

100zł też piechotą nie chodzi i nie wydaję mi się żeby to było śmieszne... 100 zł + ładna kartka z życzeniami, idealny prezent.

oj tez o takich przypadkach slyszalam. ale to naprawde mi sie w glowie az nie miesci zeby dac pusta koperte

tyle ile się chce dać, na tyle na ile stać...

ja praktykuje w ten sposób: dowiaduje sie ile kosztowało opłacenie 1 osoby i tyle staram się dać młodym,(oczywiście idąc w parze daje za 2 osoby) wiem ze nie kazdego na to stać, w ten soposób chociaż część wydatków im się zwróci.

Gość Eskimosss
Mysle,że jak od zwyczajnych gości (chrześnu, babcie, bliskie ciocie-wiadomo ze wiecej) to 200-300 zł.

kochana! przy składaniu zyczen daj koperte... kopert nikt nie podpisuje! zadnapara ie wie ile od kogo dostała:)