Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ile...................

ile kasy wypada dac na wesele ?

Polecane posty

Gość zwidaa
Spokojnie 300zł od pray wystarczy. 200 to troszke mało ale też zbólem może być. 300 to w sam raz.

jak troszkę mało? tak bardzo na kasie Ci zależy? dla mnie 200zł to wsam raz, więcej wymagałabym od przyjaciół, bliskich znajomych i rodziny.

Gość Sandrunia25
Jeśli jesteśmy zwykłaymi gośćmi to 200-300 zł wystarczy.

Idę pod koniec czerwca na wesele mojej przyjaciółki z liceum... Będzie to moje pierwsze wesele (a byłam pewna, ze pierwsze wesele, na jakim będę to moje... :) ) I np. dla mnie 200, 300 zł to bardzo dużo... :( STudiuję dziennie (już blisko końca na szczęście), nie pracuję - mam tylko najmniejszą rentę po mamie i ledwo mi starcza dlatego planuje dać tylko 100 zł do koperty... Bo jeszcze nie mam nawet jakiejś sukienki... itp... A jeśli chodzi o strój - to czy uważacie że konieczna jest jakaś "galowa" sukienka.. taka jak np. kupują na studniówkę itp? Nie może taka bardziej elegancka, ale mniej wygórowana....?

wiecie co,doszłam do wniosku ze dam im 300 zł w 100 złotowych banknotach odbitych na ksero,przeciez nie beda sprawdzac czy pieniadze sa przwdziwe czy fałszywe ,zajrza tylko do koperty zobacza kase i ja schowają a ja sie najem napije i chyc do domku a 300 stówki w kieszeni...

a ja ile mam dać ? :( -mam 18 lat, idę z chłopakiem -jest to kuzyn mojego taty -mój chłopak pracuje, ja nie. Czy 200 zł wystarczy ?

Gość Sandrunia25
Jeśli nie masz wiecej to 100 zł tez wystarczy. Liczy się,wasza obecność na ślubie, wasza modlitwa a nie prezenty. Do tego mozna dokupić bomboniere i bedzie super :)

Gość upssss
,,chyba sie daje tyle kasy aby pokryć koszty, obiadu itp, czyli tyle ile za ciebie musieli zapłacić...conajmniej tyle, powinno sie ale nie trzeba dawać wiecej,,---to jest żałosne , takie nasze polskie piekielko. Wesele musi sie zwrócic choćby nie wiem co :o

Gość upssss
Profesorka ---wystarczy wystarczy

taaa wesele musi sie zwrocic.. tylko za wesele placą rodzice a kase zgariaja mlodzi ;/

Gość 65656hh
Wesele musi się zwrócić; trzeba dac tyle ile kosztyje wesele za jedną osobę.....ble ble ble bzdury a jak młodzi wymyslą sobie wesele w jakims dworku gdzie za osobe płąci się od 500zł ??/ jak ich stać to niech funduja taki eweselisko i nikt ie ma obowiązku dawać 1000 zł od pary. ja wcale nie liczyłam na to, że wesele mi sie zwróci. Dostałam prezent 50zł od niepracujacego bidengo kuzyna i 200 od ciotki tez było. Wszystko mnie cieszyło i nie wyliczałam kto dać powinien więcej.

Gość 65656hh
a i nie wszystkim rodzice funduja wesele. My mieliśmy na 80 osob. Rodzice dali nam tylko na sukienke i garnitur, buty i wszlie dodatki do stroju. Koszt wesela, slubu to były nasze dwuletnie oszczędności.

moja ciocia dala 50 zl... bo naprawde jest biedna i nie miala wiecej. czy pieniadze naprawde sa takie wazne?

moze kupic im zelazko czy cos w tym stylu?

a kto powiedział ze wesele ma się zwrócić?? :D jak robiłam, nie myśląłam o tym że się zwróci, ni eo to mi chodziło robiąc wesele :O żenujące, rzeczywiście profesorka;---------> jak najbardziej wystarczy 200!

Ja urządzaam mieszkanie i kazde 100 zł było w tym momenci edla mnei wazne i troche wolałam pieniądze (oczywoście nie mówiłam że wolę i nikomu ni epodpowiadałam ) ale jak dostałam prezenty-----------bardziej się cieszyłam Potem ni echciałaoby mi się kupowac pewnych rzeczy a tak - miałam je :) i miałam pamiątke. Młodzi ludzie często dają prezenty, częsciej niz kase nawet. Kto powiedział ze musi być koperta?

Gość Sandrunia25
każda kwota jest dobra ja raz dałam 65 złotych w kopercie pięc złotych w monecie wazy tyle co 30 banknotów wiec robi wrazenie a ze potem wszystko wychodzi na jaw to małe piwo bo pierwsze wrazenie je niejako pochłania:)

ja wiele razy byłam na weselach i zawsze po mówi sie kto ile dał albo powinien, (dobrze że nie mówi sie o tym w prost do osoby zainteresowanej), dla mnie to obojetne ale zawsze znajdzie sie wścibska ciotka pary młodych i zapyta!!!, Ale macie racje powinno dać sie tyle na ile dana osobę stać, wiadomo że są wydatki własne jak ubór, i oczywiście jest minimum(100 pln), ja sama ide na wesele do męża kuzynki znamy się dobrze i zastanawiam ile włożyc do koperty, a może kupić prezent, szkoda że nie mają listy prezentów to dużo rozwiązuje.

Gość denerwuje sie jak to czytam
a skad niby brac kasę? Kto zmusza do robienia wesel???? uwazam ze 200 zł to duża kwota. Jesli ktos ma ochote niech daje i 1000 zł. Skad u nas taka rozrzutność? Ano jesli przyzwyczaja sie dzieci ze na komunie dostają po 20 -300 zł to nic dziwnego ze na wesele oczekuja bajońskich sum.

nasze wesele robimy sami, suknie i garnitur też kupujemy sobie sami, więc to nie jest tak, że zgarnę kasę, która należeć się będzie rodziom, bo to oni fundowali wesele

Gość gabelina
ja też nie wiem ile dać ide na wesele kuzyna razem z siostrą dajemy prezent misia . obydwie nie pracujemy tylko się uczymy