Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ANGIK

JAK SIĘ WYMAWIA PO ANGIELSKU?

Polecane posty

Gość ANGIK

BO MUSZĘ POWIEDZIEĆ SYNOWI,A NIE WIEM JAK TO SIĘ WYMAWIA;plate,cereal,knife,fork,spoon,glass i co oznaczają te wyrazy?

'pleit" -talerz "siriel"(dlugie iiiii) -platki zbożowe "najf" -noz "fok" ( dlugie oooo) (lub amerykanska wymowa "fork") -widelec "spun" (dlugie uuuuu) -lyzka "glas"-szklanka,lub kieliszek szkoda,ze tu nie ma znakow fonetycznych.Bo taki zapis wyglada koszmarnie.

Gość a zatem wg mnie
plate - plejt, talerz cereal - zboże, lub płatki (chyba tu bardziej płatki? takie wrażenie odnoszę po reszcie wyrazów ;) ) knife - najf, nóż fork - fork, widelec spoon - spun, łyżka glass - glas, szklanka

Gość angik
dziękuję:)a jeszcze jeden wyraz:bread-wymowa i znaczenie poproszę i dziękuję:)

Gość angik
i jeszcze wyraz:grains,i have got tummy ache-to jakiś zwrot pewnie

Gość Artysktka 24
zalezy wedlug jakiej wymowy : amerykanskiej, brytyjskiej, szkockiej, irlandzkiej czy australijskiej. Trzeba sie bylo uczyc w szkole....

grain "grein" ziarno I've got a tummy ache (lub stomach ache) -boli mnie brzuch "aj've got e stomak ejk" (RANY BOSKIE,W ZYCIU MOIM UCZNIOM NIE PODAJE FONETYCZNEJ WYMOWY,TYLKO POWYTARZAJA I POWTARZAJA,W TAKI SPOSOB SIE UCZA).Tutaj inaczej sie nie da,jak zapisac tow ten sposob,zeby komus pomoc

Gość angik
o-to pani jest nauczycielką?super dziękuję za pomoc.a tummy ache-jak to się wymawia,bo jest w czytance,a syn musi się nauczyć jej czytać:)to z bugs3:)

Gość angik
a no-rzecywiście-można wszystko sprawdzić na tamtej stronce:)już nie zawracam głowy.dziękuję i pozdrawiam

"e tami ejk" brrr,nie mogę patrzeć na ten zapis :D ,ale ciesze się ,że pomogłam. Życzę synkowi powodzenia w nauce tego przepięknego języka.