Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość iczka moniczka

Zazdroszcze ludziom wiedzy zyciowej

Polecane posty

Gość iczka moniczka

Chciałabym choc troche zwiekszyc swoją ogolne wiedzę zyciowa. Nie chodzi tu o konretne dziedziny wiedzy, bardziej ogolna, przydatka wiedze. Nie wiem od czego zacząć. Od jakich ksiazek? Jak moge zwiekszyc swoja wiedze zyciowa? Mam 21 lat a wciaz jestem takim rozpuszczonym dzieckiem, nieodpowiedzialnym za siebie :(

mozesz zaczac od czytania duzej ilosci czasopism popularnonaukowych, takich jak Focus czy Newsweek. jesli nie masz kasy, mozesz czytac artykuly na necie...

o wlasnie to mialam napisac - czytaj prase. niezaleznie czy internet, czy gazety. ogladaj wiadomosci i programy popularno-naukowe i publicystyczne :)

Gość iczka moniczka
Podacie jakies strony gdzie moge takie artykuly znalezc w necie? Bo chyba nie na Pudelku lub Lansiku, a dotychczas tylko to czytuje w necie :( Musze skoczyc do biblioteki i cos pozyczyc o życiu i odpowiedzialnosci za siebie, bo mam juz tego dość. Jak tak dalej pojdzie bede na garnuszku mamusi do konca studiow. A studiuje inzynierie.

Gość Anna Bella
odradzam..gazety są jednostronne, manipulują opnią ludzką. czesto wypowiadaja sie w nich ludzie mali..bez wiedzy...napuszenie...Raczje odradzam. Pozytku z tego zandego. Chcesz mądrości zyciowej? poczytaj wielkich tego swiata..Cyceron..jakpieknie i mądrze mawiał o przyjazni:) Cezar, Safona, Pasteur, Vasco da gama i wielu innych..Cortez, Pizarro..ja ich czytałam jak byłam mała..szczegolnie rzymian, greków..ich cytaty..ich spostrzezenie..a potem weryfikowałam na ile ich uwagi..są celne:) Czym nasiąkniesz tym bedziesz:)

Myślę, że to raczej samo przychodzi - pewnych rzeczy trudno nauczyć się z teorii. Ja kiedyś też byłam "rozpieszczoną panienką z dobrego domu" i nagle zostałam rzucona na bardzo głęboką wodę. I okazało się, że to, co się we mnie zbierało przez lata, moje obserwacje, przemyślenia itp. zdały egzamin! Poradziłam sobie w sytuacjach, których wrogom nie życzę! Pozdrawiam. No właśnie - obserwuj!

nawet jesli w gazecie poznajesz czyjes subiektywne zdanie to przeciez nie musisz sie z tym utozsamiac. od tego masz swoj rozum aby przebrac co ci pasuje a co nie. a zanim uformuje sie twoja opinia na dany temat warto poznac rozne glosy w tej sprawie :) dlatego warto czytac gazety :) obejrzyj przedtsawienie jednej informacji w roznych programach i poczytaj o tym w kilku gazetach - zobaczysz jak wiele zalezy od zaprezentowania tematu i bedziesz miala dosyc materialow aby wyrobic swoja opinie na ten temat ogolnie nie obrazaj sie na prase niezaleznie czy to internet, telewizja, radio czy gazeta :)