Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość orka____

urlop macierzyński,kto dostarcza zaświadczenie pracodawcy??

Polecane posty

Gość orka____

Urodziłam, dostałam zaświadczenie o urlopie macierzyńskim i teraz się zastanawiam bo wydaje mi się ze to szpital przesyła pracodawcy,mam rację??MOże ktoś mi to wytłumaczyć??proszę bo mam wątpliwości. Z góry dziękuję

Gość Cfdfhsdjfndsgv
Przeważnie szpital wysyła zaświadczenie ale czasem są bardzo opieszali i leiej iść samemu lub dać komuś by zaniósł do pracy.

Gość Odpowiem......
Jestem kadrową i nigdy się nie spotkałam aby szpital przesłał zaświadczenie, cho miałam kilka przypadków udzielania urlopów macierzyńskich. To pracownik składa prośbę o udzielenie urlopu macierzyńskiego oraz o wypłate zasiłku macierzyńskiego

Gość Odpowiem......
Złóż pracodawcy taki wniosek wraz z zaświadczeniem ze szpitała o należnym uropie macierzyńskim (zależy które to jest dziecko) oraz akt urodzenia dziecka. Pracodawca jak jest uprawniony do wypłaty takiego świadczenia na tej podstawie musi je wypłacić, natomiast jak nie jest to przesyła te dokumenty wraz z drukiem Z-3 do właściwego oddziału ZUS-u i to on wypłaci zasiłek

Gość orka____
W jakim czasie mam to zrobić? Urodziłam 14 maja a dziecko będzie rejestrowane 26 maja.Jest jakiś określony czas na to?

Gość Odpowiem......
Im wcześniej tym lespiej, ponieważ zus ma 30 dni na naliczenie takiego zasiłku a napewno te pieniążki są ci teraz potrzebne, więc zaraz jak zarejestrujesz dzieciątką to z tymi dokumentami do pracodawcy

Gość orka____
ślicznie dziękuję za wyjaśnienie i pozdrawiam 🌼

Gość Odpowiem......
Trzymaj się

Gość Odpowiem......
Tak jak w przypadku zasiłku chorobowego, średnia z ostatnich 12 m-cy, 100 % świadczenia

Gość od siebie dodam.
Ale na nic nie musisz czekać! Idziesz składasz wniosek o urlop i ewentualnie dodajesz do niego zaświadczenie ze szpitala, że urodziłaś dziecko (ja nawet tego nie dałam). Wniosek złożyłam zaraz po porodzie, tzn mąż go zaniósł.