Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość madzik33

trzęsienie i podskoki w samochodzie a ciąża

Polecane posty

Gość aggnesss
A ja kupiłam sobie taki adapter do pasów http://www.beautybelly.pl/29-akcesoria No juz teraz w 7mc jednak nie obejmie mnie tak do końca, ale chodzi tez oczywiscie i o moje bezpieczeństwo.

wydaje mi się, że jeśli ciąża przebiega prawidłowo to chyba nie powinno być powodu do zmartwień..Gorzej napewno jeśli byłoby dachowanie,czołówka czy jakieś zderzenie,ale nie zwykłe dziury na drodze-no chyba że mają głębokość kilku metrów.Ale wiadomo że jeśli ciąża nie jest wogóle zagrożona.Ja w 6 miesiącu wygrzmociłam się pod sklepem na lodzie,poleciałam ptosto na brzuch,całe szczęście że dziecku się nic nie stało.

Gość zerknij na rodział pt.
"Podróże w ciąży". http://www.docedu.klrwp.pl/print.php?id=131 Ze wszystkich srodków komunikacji, samochód jest najbardziej niebezpieczny dla ciąży i płodu ze względu na liczne mikrowstrząsy i możliwe w związku z tym urazy jaja płodowego. Jeżeli okoliczności zmuszają do podróży samochodowej, należy zachować pewne środki ostrożności: kobieta ciężarna nie może prowadzić, zwłaszcza w ciąży zaawansowanej, prowadzenie powinno być "łagodne", bez gwałtownego hamowania i przyspieszania, pozycja półleżąca, jeżeli ciężarna jest pasażerem (siedzenie odchylone nieco do tyłu), maksymalnie 300 km dzienne zwykłą drogą i 500 km dziennie autostradą, obowiązkowa przerwa w podróży co 60-90 min, ze spacerem 5-10-cio minutowym, aby poprawić krążenie żylne i uniknąć zastoju krwi w narządach miednicy małej.

Gość fdsgsfgsdfgd
Jak masz zagrożoną ciażę, to wszystko w sumie moze zaszkodzić. Jak wszystko przebiega normalnie - nie ma powodu do niepokoju. Ja jestem w 8 miesiącu, chodze z córką na plac zabaw, skaczę z nią po jakichs takich trzęsacych platformach i ciaży to nie szkodzi

Gość fdsgsfgsdfgd
"kobieta ciężarna nie może prowadzić, zwłaszcza w ciąży zaawansowanej" - no tu ktoś nieźle pojechał

Gość &&&
Czytajac to forum, dawno sie tak nie usmialam... Kobitki jestescie cudowne ;) Zainteresowal mnie temat, bo mam sprawe do zalatwienia 1500 km od miejsca zamieszkania, inne panstwo itp... A to juz 37 tc... Ciaza bez zadnych komplikacji, wiec bylabym w stanie sie na ta podroz skusic. Zgodze sie z jedna z kolezanek, ze jest mi wygodniej w aucie siedziec, niz w domu ( nadal pracuje za biurkiem, przy kompie.. i zamierzam z pracy pojsc prosto na porodowke, choc czuje sie swietnie, nie skacze jak jedna z was przez zywoploty :D i nie jezdze autobusem po dziurawych drogach... moze dlatego ze nie mam okazji...). Kazda ciaza jest inna, to fakt, ja nie panikuje i uwazam, ze jesli ktos poronil, bo kolo autobusu wpadlo w dziure... naprrawde mial pecha lub slaby plod, ktory i tak by nie dotrwal do konca ciazy. Nie jestem za tym aby siedziec w domu bo moze cos sie stac. rownie dobrze sufit moze sie na okupowana przez was sofe zawalic. nic, wracajac do mojego wyjazdu, zdaje sobie sprawe, ze to troche szalenstwo, tyle godzin w podrozy, a po chwili jeszcze powrot... chyab zostane w domu... pozdrawiam K.

Gość Evelynmnnn
Jestem teraz w końcówce 7 miesiąca, samochodem jeździć bardzo lubię, staram się zawsze jeździć bezpiecznie, pasy zapinam pod brzuchem. Nie mam aż tak wielkiego brzucha, żeby utrudniał mi jazdę, zresztą przyzwyczajona jestem do jeżdżenia z fotelem mocno odsuniętym do tyłu, także jest mi wygodnie. Często jeżdżę sama i jest ok. Auto nie jest jakies super nowoczesne, z bajerami, wyłączanymi poduszkami powietrznymi czy systemami antywstrząsowymi, bo to poczciwa 18-letnia meganka ;p Uważam, że jesli dobrze się czujemy, to jak najbardziej jeździć można, oczywiście robić to z głową ;)

Gość gość
Ja jestem w 14 tygodniu ciąży i nadal pracuję zaznaczając, że jestem przedstawicielem handlowym (na polskich drogach), jezdze minimum 200 km dziennie (ok 5 tys km miesiecznie), ciaza rozwija sie prawidlowo. Albo ciaza jest silna albo nie jest, organizm poprostu robi naturalna selekcje jesli cos jest nie tak.

Ja używałam Adaptera BeSafe: http://www.babymama.pl/adapter-do-pasow-dla-kobiet-w-ciazy-besafe-p2117.html Wiem, że jest jeszcze droższy produkt Tummy Shield : http://www.babymama.pl/adapter-do-pasow-dla-kobiet-w-ciazy-tummy-shield-p2015.html Niestety nie wiem, czy warto zainwestować aż 399 pln w taki produkt, wolałabym już bardziej kupić coś dla dziecka a nie produkt na kilka miesięcy w ciąży.

Gość gość
Wiesz co, ja bym się nie obawiał, ale sugerowałbym jednak zadbać o wyższej jakości transport. Zadbaj również o swój komfort, masz masę wygodnych rzeczy ciążowych na http://babymama.pl/ - ja właśnie zamówiłam paczkę, bo mają kod rabatowy, po wpisaniu: "dlamamy" w koszyku nalicza się zniżka :)