Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

Go艣膰 ka jo je

偶yciowy dylemat

Polecane posty

Go艣膰 ka jo je

Ot贸偶: jestem studentk膮 1 roku filologii polskiej, ale im d艂u偶ej studiuj臋 tym bardziej up[ewniam si臋 w przekonaniu, 偶e to nie to. Moim marzeniem pr贸cz polonistyki by艂o projektowanie wn臋trz, albo chociazby wiza偶. No i mam dylemat: m臋czyc si臋 5 lat na czym艣 co mnie nie poci膮ga, czy ola膰 filologi臋 polsk膮 i p贸j艣膰 na studium na dekoracj臋 wn臋trz? Mama mi m贸wi, 偶e po filologi b臋de mie膰 mgra,ale kurcz臋... 5 lat to du偶o, a 5 lat robienia czego艣, co nie kr臋ci to chyba jeszcze wi臋cej. Nie pytam o to co mam zrobi膰 ja, tylko co byscie zrobili na moim miejscu? Robi艂y to co lubicie wbrew wszystkim czy si臋 m臋czy艂y, tylko po to by mie膰 bezu偶ytecznego mgra i zadowolon膮 mam臋?

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 czysta amatorszczyzna
zostalabym na studiach i rownoczesnie zrobilam bym studium na dekoracje wnetrz.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 na 1000 procent to co lubimy
dzi艣 mgr'贸w jak ps贸w- nie to si臋 ju偶 liczy, tylko umiej臋tnosci i doswiadczanie.... a jak b臋dziesz robi膰 to co jest twoj膮 pasj膮, to na pewno szybko zdob臋dziesz jedno i drugie!

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 ka jo je
hmm.. te偶 tak mysle, ze mgr贸w jak grzyb贸w po deszczu naros艂o, tym bardziej, powiedzmy sobie szczerze- polonistka to nie jest zaw贸d z przysz艂o艣ci膮 (chyba?)

Udost臋pnij ten post

zale偶y jak kto do tego podejdzie, uwa偶am 偶e je艣li to co艣 jest twoj膮 pasj膮- to na wszystkim da si臋 zarobi膰....

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 ka jo je
posz艂am an polonistyk臋, bo bardzo lubi艂am czyta膰 i pisa膰, ale jak teraz czytamy rzecz, kt贸re nam si臋 do niczego nei przydadz膮 i nie mamy czasu na czytanie czegokolwiek innego, to ja wysiadam

Udost臋pnij ten post

a co do tego wykszta艂cenie- mama ma takie podej艣cie jak kiedy艣, kiedy by艂o brak wykszta艂conych ludzi i np. za darmo dawano im mieszkania, dobra praca by艂a praktycznie pewna (tak mia艂 np. m贸j ojciec)... dzi艣 ka偶dy mo偶e zrobi膰 to mgr- tyle, 偶e nie id膮 za tym odpowiednie umiej臋tno艣ci, bo w wi臋kszosci programy studi贸w s膮 absurdalne, dlatego pracodawcy nie maj膮 korzy艣ci z przyjmowania absolwent贸w i k贸艂ko si臋 zamyka- dzi艣 mgr niczego, opr贸cz w艂asnej satysfakcji, nie gwarantuje, taka prawda.

Udost臋pnij ten post

sko艅czy艂am filologie polska na UJ - by艂o cholernie ci臋偶ko, jestem pe艂na wiedzy, wzrusza mnie poezja, a rozbi贸r zdania przyprawia mnie o dreszcze... i wiesz co? g***o z tego mam humanist贸w ju偶 nikt nie potrzebuje a przyzna膰 si臋, 偶e jest si臋 nauczycielem to tak, jakby si臋 przyzna膰 do tr膮du moja rada - id藕 na co艣 co Ci da w 偶yciu kas臋 :-)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 ka jo je
Cholerka wiele so贸b mi radzi tak jak Wy, tylko rodzina jako艣 tak.. eh ci臋zko podj膮c mi decyzje

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 niedosz艂a polonistka
kochana, mia艂am tak samo, dosta艂am sie na polonistyke , bo mam lekkie pi贸ro, wygrywa艂am olimpiady, pisa艂am powiastki i wiersze, ale to by艂a taka ciep艂a posadka-ucieczka-nie mog艂am tam wytrzyma膰, ci ludzie, ten nierealizm, ja chcia艂am zawsze zarabia膰 duze pieni膮dze, i co? I rok-chodzi艂am sobie rekreacyjnie, na to co mnie interesowa艂o, na imprezy itp., o dziwo zdalam sesj臋! ale d艂uzej juz nie moglam udawa膰 g艂ownie przed starymi, i rzuci艂am to! by艂a to b.dobra decyzja, zgodna ze mn膮- co prawda nie u艂o偶y艂o mi sie po藕niej dobrze+ 偶e rodzice wyrzucili mnie z domu-tak by艂o-ale by艂a to b.dojrza艂a, zgodna ze mna decyzja.tobie tez tak radz臋

Udost臋pnij ten post

s艂uchaj, pierwszy rok- mia艂a艣 prawo si臋 pomyli膰, lepiej 偶e sta艂o si臋 to teraz ni偶 np. po 4 latach z reszt膮 przeciez nie tylko polonistyka ko艅czy si臋 magistrem, mo偶esz robi膰 inny kierunek i tez mie膰 ten tytu艂- wystr贸j wn臋trz, mozna np. studiowa膰 na architekturze, a wiza偶 mocno 艂膮czy si臋 z z modn膮 ostatnio kosmetologi膮- tym sposobem b臋dzie i wilk syty i owca ca艂a...

Udost臋pnij ten post

nie przeczyta艂a, co ci doradzili, ale RZU膯 to czego nie lubisz!! mia艂am ten sam dylemat, zosta艂am na socjo, kt贸ra mi teraz ju偶 na 3 roku wychodzi bokiem.. dok艂膮dnie te same kierunki mnie poci膮ga艂y, kt贸re napisa艣.. ale po socjo b臋d臋 mie膰 tytu艂, bla bla bla i szkoda by艂o przerwa膰 :o ja teraz nie wiem co robi膰.. od nowa studia zaczyna膰..? za co? zaoczne? i tak musia艂abym pracowa膰 w czym艣 czego nie lubi臋, bo te "artystyczne" kierunku wymagaj膮 odpowiedniego wykszta艂cenia jeszcze masz niedu偶o do stracenia

Udost臋pnij ten post

ps jeden stracony rok, jest nyiczm w por贸wnaniu do straconego 偶ycia...

Udost臋pnij ten post

dok艂adnie. mi te偶 mama powiedzia艂a, 偶e wystawi mnie z domu je艣li rzuc臋 studia :P wiem, 偶e nie wystawi, ale sponsorowa膰 na pewno nie b臋dzie (matur臋 zdawa艂am pod k膮tem przedmiot贸w hum. bo wiedzia艂am, 偶e bez dobrego kursu z rysunku i tak polegn臋, a kosmetologia jednak nijak si臋 ma do wiza偶u itp - wiza偶 jest jednym z "dzia艂贸w" kosmetologii mo偶e, obok chemii org i nieorg itp koszmar贸w) - wi臋c na pa艅stwoeo nie mam szans :o Dziewczyno, Ty jeszcze szanse masz - nie tra膰 jej.. ja wiem, 偶e naprawd臋 nie warto :(

Udost臋pnij ten post

nie wiem, moja kola偶anka studiuje kosmetologie, ma chemie i biologie, ale na srednim poziomie- tzn o wiele nizszmym ni偶 moje kolezanki np z politechniki studiuj膮ce biotechnologie.... wizazu maj膮 sporo, je偶d偶膮 na targi, konkursy, mog膮 wybra膰 przedmioty fakultatywne zwi膮zane z r贸znymi dzia艂ami kosmetologii, moja kole偶anka akutat ma swira na punkcie wiza偶y, dlatego o tym wspomnia艂am, warto na pewno poczytac programy studi贸w w r贸znych szko艂ach, bo jedna kosmetologia na pewno nie r贸wna si臋 drugiej.....

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 ka jo je
sorry kobiety musialam znikn膮c, jest tu jeszcze kt贸ra艣 z Was? Piszecie o kosmetologii np, o ASP, ale na kosmetologii jest chemia,z biologi pisa艂am matur臋,ale z chemii le偶臋 kompletnie. ASP? Trzeba chyba wczesniej jakie艣 kursy poko艅czy膰, bo tak to widz臋 ciemno艣膰. Czy gdybym posz艂a na to studium,a potem ew na ASP to mialabym wi臋ksze szanse?

Udost臋pnij ten post