Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Maaaarcin

Fałd karkowy......

Polecane posty

Gość Maaaarcin

Wczoraj dowiedzieliśmy sie z zoną, że nasze dziecko w 10 tyg ciąży ma powiększony fałd karkowy i może to mieć wpływ na jego rozwój. Czy ktoś z Was spotkał sie z czymś takim?? Jak to się skończyło ??

Gość Maaaarcin
nikt ??? :(

Gość może ale nie musi
oznaczać że dziecko ma zespół Downa, a co lekarz powiedział? czytałam o wielu przypadkach że przezierność karkowa była bardzo duża i straszyli ZD a amniopunkcja pokazywała ze dziecko jest zdrowe :) czego i Wam życzę z całego serca! ❤️

Gość już mama
powiększony fałd karkowy ma związek z zespołem Downa, ale wcale niekoniecznie, aby wykluczyć ten zespół trzeba zobić dodatkowe badania . Czasami też może wystąpić błąd w pomiarze, bo tu chodzi o milimetry. Mam nadzieję,że u was wszystko będzie o.k.

Gość Maaaarcin
ale czytałem że zespól Downa występuje u kobiet powyżej 35 roku życia.... ona ma 27...

dziecko z zespołem Downa może się urodzić każdemu, mam znajomą która pierwsze dziecko urodziła w wieku lat 25 i dziecko ma właśnie zespół Downa. Potem urodziła jeszcze 2 zdrowych dzieci.

Gość madziattt
w każdym wieku kobieta moze urodzic dziecko z ZD,młoda też.

Gość może ale nie musi
po 35 roku życia występuje większe ryzyko ze kobieta urodzi dziecko z ZD ale to wcale nei znaczy że młodsze nie rodzą takich dzieci :( a co mówł lekarz??? dał skierowanie na dalsze badania? i ile wynosiłą ta przezierność??

Marcinku CHYBA NAJCZĘŚCIEJ PO 35 R Ż co nie znaczy ze mlodsza mama urodzi zdrowe dziecko. Ale oczywiscie życzę wam tego z całego serca nie martw sie - zrobią jeszcze kilka dodatkowych badań i wtedy dopiero będzie jasne.

Gość Maaaarcin
Lekarz mówił że to "czerwone światło" ale że absolutnie nic nie znaczy... Nie pamiętam ile wynosi ale później napiszę...

Gość Mądra Mulatka
lekarze z reguly nie straszą jak nie sa pewni, a to że żona jest młoda nie ma nic do rzeczy, nie chce cie martwić, ale ....licz sie że dziecko będzie miało Downa,wspólcuje.

Gość Maaaarcin
:) Widac jesteś od nich mądrzejsza :) Póki co nie zamartwiam sie, sam u niego byłem i powiedział że po to chodzimy do niego aby takie rzeczy profilaktycznie badać. Tutaj nie chodzi o straszenie tylko o podejście do sprawy.

Gość kattuska
zróbcie inne badania albo jeszcze jedno usg często wynik badania i jego interpretacja to efekt dokładności aparatury i zręcznosc tudzież kompetencja lekarza dla porównania: badało mnie 3 lekarzy jeden nie wykrył polipa w macicy, dwóch go wykryło w badaniu usg ale robieżnośc w pomiarach dochodziła do pół centymetra !!!!! wszystkie trzy badania badania były wykonywane w odstępie kilku dni, więc polip ani nie pojawił się znikąd ani nie urósł z dnia na dzień o centymetr

Gość Mądra Mulatka
no tak, ale profilaktyka nic tu nie da, w takich wypadkach lepiej chyba wiedzieć później, w każdym razie, niech sie zdrowe urodzi,ona czy on czy co tak zapragnąłeś.Pozdrawiam.

Gość kattuska
zróbcie badania i nie zamartwiajcie się na zapas nie orientuję się w temacie, ale na pewno są jakieś badania prenatalne, które mozńa wykonac, nie wiem moze punkcja owodni cyz jakoś tak myślcie pozytywnie bo nerwy tylko pogorszą samopoczucie przyszłej Mamy trzymam kciuki za zdrowego bobaska !!!!

Gość Alexxxa
jeżeli odchylenia są nieduże, to może to być pomyłka lekarza. W razie przekroczenia normy, wykonuje się badania prenatalne. One dają 100% pewności. Wpisz w wyszukiwarkę "przezierność karkowa" i znajdziesz wiele pocieszających historii osób, które były w podobnej sytuacji, ale jednak dzieci urodziły się zdrowe.

Gość wiek nie ma NIC DO RZECZY
bo znam kobietę, która urodziła w wieku lat 18-tu!!! córkę z zespołem downa

Gość wiek nie ma NIC DO RZECZY
oczywiście nie życzę Wam absolutnie tego by Wasze dziecko urodziło się z tym schorzeniem, ale tylko uczulam bądź dobrej myśli, bo jedno badanie jeszcze niczego nie przesądza

Gość Maaaaarcin
Będzie dobrze... MUSI !!!

Gość a co z kością nosową
??????

Gość mama-julki
wiek akurat nie ma tutaj znaczenia. ja mialam 26 lat.wierze, ze wszystko bedzie ok, ze nie sprawdza sie zadne czarne mysli i scenariusze. wiem o czym pisze bo mam corcie z trisomia. i wiesz co? wbrew wszystkiemu jestem najszczesliwsza mama pod sloncem! bo kocham to moje dzieciatko nad zycie. i choc w momencie gdu dowiedzialam sie ze moje dziecko ma ZD przezylam koszmar. ale pierwsza mysla bylo to czy spoleczenstwo ja zaakceptuje, czy nie bedzie cierpiala z tego powodu. a ten moj Promyczek jest taki cudowny ze nie ma osoby ktora przeszlaby obojetnie obok niej nie usmiechajac sie z sympatia :) kazdemu zycze takiej otwartosci i szczersci w okazywaniu uczuc jak potrafia te dzieciaczki :) i glowa do gory, co nas nie zabije to nas wzmocni ! :)

Gość mama-julki
a poza tym nie wszystko wskazuje na ZD. dziecko moze miec fald karkowy, moze miec malpia bruzde, moze miec nosek poszerzony, moze miec nisko osadzone uszka, moze miec ZD. ale wcale to nie oznacza ze bedzie piepelnosprawne! poznalam ostatnio dziewczyne, z pozoru normalna, ale miala stwierdzony ZD a dzis jest zona i matka zdrowych dzieci. samo stwierdzenie wady nie swiadczy o totalnej ulomnosci dziecka. bedzie dobrze!

Gość Maaaarcin
Oby tak było..... I mam nadzieję że tak będzie... Tylko żonki mi szkoda - nieźle się wystraszyła...

Gość kobieta też
Zróbcie dodatkowe badania,bo to akurat nie jest pewne.Znam kobiety,których dzieci miały powiekszony fałd i są zupełnie zdrowe,ale znam też takie,które przy wzorcowym wyniku przeziornosci urodziły dzieci z ZD.

Gość Maaaarcin
Za dwa tygodnie dopiero można te badania zrobić. Wczoraj dowiedzieliśmy się o tym fałdzie przypadkiem - poszliśmy z czymś innym......

Gość Będzie dobrze....
napewno:) życzę powodzenia🌼

Gość ZNAM DZIEWCZYNĘ
która miała 17 lat i urodziła dziecko z ZD, ale życzę zdrowej pociechy :)

Gość Maaaaarcin
:(