Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Rybka 28

NORWEGIA i jej realia??!

Polecane posty

Gość Rybka 28

czesc!!jestesmy z moim mezczyzna w angli.myslismy jednak zeby przeniesc sie do innego kraju.czy ktos moglby nam przyblizyc realia pracy i mieszkania w norwegi?czy ciezko jest przyjezdnym znalezc prace i mieszkanie??pozdrawiam

Gość Polaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
Jeśli nikogo tam nie znacie, nie macie nikogo kto załatwi prace to bedzie ciężko

Rybko lepiej w ciemno nie przyjeżdżać bo z pracą i mieszkaniem może być tu różnie,wszystko zależy w jaki region trafisz.W małych miejscowościach z mieszkaniem łatwiej ale z pracą gorzej,w dużych miastach odwrotnie. http://www.zett.no/stilling.html?lp=nt http://www.finn.no/jobb/?WT.svl=vertical http://www.nav.no/ Sprawdź na tych stronach oferty pracy,możne tam też poszukać domów do wynajęcia. Na początku język angielski wystarcza ale musiecie się z tym liczyć że nauka norweskiego was nie ominie ,jeżeli będziecie tu chcieli zostać na dłużej i mieć dobrą pracę. Zacznijcie od szukania w internecie ofert pracy i rozsyłania tam CV(może być po angielsku),bo przyjazd w ciemno do Norwegii może się skończyć porażką. Pozdrawiam serdecznie i życzę powodzenia.

Gość realia są takie że tam tez
juz nas nie chca

Cały czas nas potrzebują,budowlańców szczególnie a realia są takie że wzrosły wymagania.Parę lat temu znalazł tu pracę kto chciał bo wyboru za dużo nie mieli(kiedy było tutaj jeszcze niewielu Polaków),teraz gdy nas tu coraz więcej mogą wybierać i przebierać no i wymagania mają większe co do języka i doświadczenia.Dobry fachowiec tu zawsze pracę znajdzie bo ciągle takich tu potrzeba.

Cześć! Razem z moim mężem mamy propozycję pracy w Norwegii, ale nie jestem przekonana czy to dobry pomysł. Przed nami jeszcze jeden etap rozmowy kwalifikacyjnej i może go nie przejdziemy ale chciałabym coś wiedzieć o tym kraju zanim podejmiemy ostateczą decyzję. Czy ktoś mógłby przybliżyć mi trochę jak wygląda życie w tym kraju? Pracodawca zapewnia nam 2 miesięczny kurs norweskiego ale myślę że to za mało żeby się go dobrze nauczyć. Co warto zabrać ze sobą? Jak jest z przewozem psów przez granicę? Będę wdzięczna za wszelkie informacje

Gość do idy
ida muwisz ze poszukuja dobrych budowlancow ja jestem z mezem w norwegi on jest budowlańcem ale zeby sie ktos przekonal czy dobrym czy nie to najpirew musi go zartudnic a niestety ma z tym duze problemy szuka juz caly miesiac czy masz moz e jakies namiary tel. na osobe ktora poszukuje pracownikow tak naprawde to mieszkamy w okolicach oslo ale w kazdej chwili jestesmy zdecydowani n a zmiane miejsca aby tylko znlezc prace

Wiem że tak z ulicy bez polecenia przez kogoś trudno teraz pracę znaleść.Poradzę Ci żeby mąż złożył CV do agencji pracy proffman,zone,jobzone,manpower i niech się poprzez te agencje zachaczy.to naprawdę najszybszy i najlepszy sposób aby znaleść pracę.Niech idzie też do NAV i się zarejestruje,będą mu pracy szukać i ma szanse na szkolenia dokształcające.Norwegowie cały czas potrzebują fachowców dlatego tak trudno teraz dostać pracę jak się nie idzie z czyjegoś polecenia,nie ma się atestów....... Wiem że to nie to samo co praca u Norwega bezpośrednio ale lepszy rydz niż nic.Mój mąż też zaczynała w Norwegii z agencją pracy,ciężko pracował na swoją dobrą opinie i po pewnych perypetiach przeszedł bezpośrednio do norwega,no i teraz wiemy że żyjemy jak mąż pracuje na takich samych warunkach jak norwegowie. Życze powodzenia i wytrwałości.

Gość do idy
dzieki za dobre checi dodam tylko ze maz pracowal 4 m-ce w norwegi/musial wyjechac ze wzgledu na sytuacjie rodzinna / ma podstawy kurs jezyka pozwolenie o prace i kurs bhp i tak dalej. ale dzieki

Wiem że się Wam uda trzymam kciuki żeby tylko jak najszybciej.My z mężem siedzieliśmy bez pracy dwa miesiące,więc wiem co to znaczy :(.Tutaj też jest coś takiego że onie z niczym się nie spieszą np.jest ogłoszenie w gazecie że już potrzebują,idziesz rozmowa składasz cv i .....cisza,myślisz sobie że nic z tego lipa a onie nagle po miesiącu się odzywają.Więc spokojnie napewno coś mąż znajdzie.