Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość KALINKA22

JAK SIE OBLICZA L4 DO ZASILKU REHABILITACYJNEGO????

Polecane posty

Gość KALINKA22

HEJ WSZYTSKIM DZIEWCZYNOM MAM BARDZO WAZNE PYTANIE,OD MARCA TEGO ROKU JESTEM W CIAZY,NIE WIEDZAC O TYM POSZLAM LA L4 Z POWODU CHORORBY,I W LUTYM TEGO ROKU TEZ PRZEBYWALALM NA L4,TERAZ W MAJU PRZEZ 22 DNI BYLAM NA L4 ALE JUZ NA CIAZE,CHCIALABYM SIE ZAPYTAC JAK SIE OBLICZA DNI L4 ABY NIE PRZEKROCZYLY TYCH 1`82 DNI? CZY WLICZAJA SIE WSZYTSKIE L4 Z TEGO ROKU NAWET JESLI NIE BYLAM W CIAZY CZY LICZA SIE TYLKO TE L4 NA KTORYCH BYLAM JUZ Z POWOWDY CIAZY?

Gość z ciąży

Gość KALINKA22
dziekuje bardzo a jeszcze jedno pytanie bylam na l4 w marcu ale wtedy nie wiedzialam ze jestem w ciazy czy te l4 tez bedzie sie wliczalo?

Gość SanSan
jezeli miedzy jednym a drugim zwolenieniem byla przerwa min 60 dni to L4 nie jest liczone razem czyli jezeli mialas przerwe min 60 dni a pozniej znowu L4 to wtedy napiczane jest od nowa nie wiem czy dobrze napisalam tak ostatnio wyczytalam bo tez sie tym interesuje

Gość KALINKA22
ALE CZY TA R4OZNICA 60 DNI TO CHODZI O ZE ZE NP W LUTYM BYLAM NA L4 BO BYLAM CHORA I NIE BYLAM WTEDY W CIAZY A W MAJU JUZ BYLAM NA L4 I BYLAM W CIAZY,TO WLICZAJA SIE WSZYTSKIE L4 CZY TYLKE TE Z CIAZY???????

Gość SanSan
do zasilku bedzie wliczone zwolnienie tylko na ta "sama chorobe" czyli albo na ciaze albo na jakas inna chorobe

Gość SanSan
do zailku licza tylko zwolnienia na jedna chorobe nie wezma pod uwage tego ze najpierw chorowalas na np zapalenie pluc a pozniej bylas w ciazy zaczna liczyc od momentu zwolnienia z ciazy a 60 dni, chpdzi o to ze jak wezniesz zwolnienie to po jego ukonczeniu musisz byc w pracy minimum 60 dni, wtedy jak znowu pojdziesz po tych 60 dniach na nowe zwolnienie z ciazy poprzednie (np te z maja) nie bedzie liczone do zasilku i znowu zaczynasz od nowa

Gość kjalinka22
hm nie wiem czy uda mi sie nie przekroczyc tych 182 dni z tego wynika ze nie wolno byl dluzej jak 5 miesiecy na l4,ja jestem w 13 tc i juz wykorzystalam 22 dni l4 wiec zostalo mi jeszcze 160 dni a wiec tak 5 miesiecy i 10 dni czyli liczac do konca pazdziernika a termin mam na grudzien tak 8

Gość SanSan
a czemu nie chcecie isc na zasilek rehabilitacyjny? teraz koniet w ciazy nie wysylaja juz na komisje przynajmniej u nas w miescie, tak mi w zusie pwoiedzieli a na zasilku tez dostaje sie na ciaze 100% wynagrodzenia

Gość kalinka22
to znaczy jesli bylaby taka potrzeba to pojde ajak jest u ciebie? ja to jako9s nie bardzo ta ciaze przechodze mialam plamienia i bylam 22 dni na l4 biore duphaston na podtrzymanie,wczoraj i w poniedzaielk poszlam do pracy i znow zle sie czuje brzuch boli,nie wiem juz co robic chyba rzuce ta prace w p... i przesiedze w domu ile sie tylko da!!!

Gość SanSan
ja tez plamilam dlugo bo az do 25 tygodnia po co rzucac prace skoro mozna siedziec w domu i dostac wyplate ja pierwsza ciaze tez przeszlam slabo, urodzilam miesiac wczesniej a teraz jest jeszcze gorzej od samego poczatku jestem na L4 teraz przechodze wlasnie na zasilek przejscie na zasilek nie jest takie trudne i zle musisz do zusu zaniesc karte ciazy i takie papierki, jeden wypelnia lekarz i to wszystko zadnej komisji juz nie ma dla kobiet w ciazy tak mi w zusie powiedzieli, ze teraz nie wysylaja juz a wynagrodzenie dostaniesz 100% jak na L4

Gość SanSan
i jestes juz na nim do dnia porodu , w ciaglosci nie przynosisz do zakladu co miesiac zwolenienia nowego, wystarczy to zaswiadczenie o zasilku i juz

Gość kalinka22
a jak potem z macierzysnkim i wychowawczym??????

Gość jeśli miałaś
przerwę miedzy zwolnieniami 60 dni to tamto zwolnienie nie jest liczone.Ale jakby nawet to resztę zwolnienia masz na ciążę a tego zasiłek rehabilitacyjny nie obejmyje.Owszem,wezwą cie na komisję ale jak zajdziesz z brzuchem to nawet nie będą gadali tylko dalej dostaniesz pieniądze jak na zwolnieniu.

Gość jeśli miałaś
mnie wzywali 3 razy ,bo jakis baran nie odkładał papierów na kupkę:o Raz nawet jak już dziecko urodziła. Jak ten gosć zobaczył mnie 3 raz w Zusie to juz mnie poznał i w drzwiach przepraszał:D

Gość jeśli miałaś
ciąża to taki szczególny przypadek gdzie możesz przekroczyć te 182 dni.Nie pozwól im sobie kitu wcisnąć.Ja byłam calutką ciążę na L4,płacili mi normalne zwolnienie100% do końca ,potem macierzyński i wychowawczy.

Gość jeśli miałaś
jest tak jak pisze sansan jak ci sie nie chce tam isć to załatw to telefonicznie i doslij papiery.W końcu na zwolnieniu jesteś ;)

Gość kalinka22
a jak potem z powrotem do pracy?> ile czasu biezesz wychowawczy?

Gość jeśli miałaś
2 lata jest płatny wychowawczy i jeszcze rok bezpłatnego możesz wziąść.Musisz tylko 2 tygodnie minimum wcześniej zanieść podanie do pracodawcy i wtedy nie ma prawa ci odmówić wychowwawczego.Ja sie spóźnisz z podaniem to wtedy tylko jego dobra wola:o A po wychowawczym stanowisko musi na ciebie czekać.To teoretycznie.W praktyce jak będzie chciał to i tak cie zwolni.

Gość jakie bzdury
Hallo, od kiedy wychowawczy jest płatny???? Za wychowawczy nie dostaje się żadnej kasy !!!!!!!!! Poza tym w ciąży również nie mozna przekroczyc 182 dni, stąd ten pomysł z zasiłkiem rehabilitacyjnym.

Gość kalinka22
po rehabilitacyjnym jesli przynadza to normalnie dostaje sie macierzysnki????

Gość jeśli miałaś
tak,normalnie macierzyński----macierzyński przysługuje każdemu a wychowawczy był i jest płatny.Bardzo cie przepraszam kobieto,ale 2 rok dostaję 400zł+rodzinne więc nie chrzań!!!!!!!!!!

Gość jeśli miałaś
a powiedz mi ???????????jeśli przekroczysz te 182 dni w ciaży i nie przysługuje ci zasiłek to co??????kładziesz sie i rodzisz bo to 182 dzień???:D:D:D zastanów sie co ty pleciesz