Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Shiineee

nie umiem podjąc decyzji, czy zmienić pracę czy nie.

Polecane posty

Gość Shiineee

mieszkam w małym miescie, niedawno zaproponowano mi pracę w stolicy za ponad dwukrotność tego, co zarabiam teraz. Praca byłaby w wyuczonym zawodzie...teraz pracuje raczej w handlu. Teraz mam dylemt, bo nie wiem, czy warto. Boję się, czy dam sobie radę w nowej pracy...w koncu wiedza ze studiow troche umyka ...a to juz prawie trzy lata po skonczeniu studiow. Mąż zgadza się wyjechać ze mną do stolicy i zmienić pracę... Problem jest we mnei, bo trochę się boję, że nie dam rady i co wtedy ? Z daleka od domu ? Bez pracy i bez możliwości powrotu do starej pracy? Jak podjąć decyzję ?

Gość Shiineee
up

Gość ufgi
ile ci zaproponowali wynagrodzenia? lubisz swoj wyuczony zawod? orientujesz sie jakie sa ceny w wawie? maz jaki ma zawod?

Gość spróbuj co ci szkodzi
najważniejsze że mąż zgadza się z tobą wyjechać, przynajmniej ten dylemat odpada:) kto nie ryzykuje ten nie ma:)

Gość Shiineee
nie wiem, czy lubie swoj wyuczony zawod, bo nigdy w nim nie pracowałam. A mąz jest informatykiem. Ja mam dostać cos ok. 4 tys brutto, no a mieszkania to wydatek rzedy 2 tys miesiecznie... Summa summarum to finansowo wyjdziemy na to samo, bo mimo, ze teraz zarabiamy mniej, to nie placimy nic za mieszkanie. No i sama nie wiem, co robić :/

Gość Shiineee
moze ktos cos doradzi ... czy warto :(

Gość ja bym nie wyjezdzala
nie lubie wyscigu szczurow, w warszawie bywam przejadzem, nie podoba mi sie to miasto, ludzie wydaja sie mniej sympatyczni. Wolalabym mieszkac w mniejszym miescie, zwlaszcza ze oboje pracujecie. A to w malym miesice trudne ;) ale to ja ;)

Gość Shiineee
no tak....tylko czy całe zycie mozna mieszkac z rodzicami, albo tuż obok nich ... nie mam ciśnień na karierę...tylko po prostu w wawie zaproponowali mi mozliwosc zdobywania doswiadczenia w wyuczonym zawodzie i to za nienajgorsze pieniądze....tu u siebie musiałabym porzucić swoją "ciepłą posadkę" , gdzie mało co robię - ale jest tez druga strona medalu - nic nowego sie tu nie uczę. i tak własnie to jest tu plus, tu minus i nie umiem podjąc decyzji :(

Gość ja bym nie wyjezdzala
No to zalezy co w zyciu jest dla Ciebie wazne... Dla mnie kariera sie nie liczy. Tylko rodzina i spokoj. Jakbym mogla to w ogole bym nie pracowala ;)

witaj 🌻 Rozumiem Twoje obawy...wyjazd do warszawy to przede wszystkim kochana szok cywilizacyjny. Musisz wiedzieć że tu jeździ dużo samochodów...różnych marek co ino świat widział, mnóstwo ludzi chodzi i się szwęda prawie jak bez celu ale oni tak naprawdę maja cel np. ida do pracy, do tego tramwaje elektryczne i metro. Jest w Warszawie tez duzo wyyyyysokich bardzo budynków, że jak się wejdzie wyżej to się w głowie kręci że hej :( ale idzie się przyzwyczaić. Wiem bo kilka razy tam byłam dłuższy czas - mam rodzine w Warszawie...

po za tym jeśli jak piszesz pracujesz w handlu to w swoim miasteczku w spozywczaku albo masarni mniej zarobisz niz w jakimś markecie w Warszawie a napewno więcej niz 900 zł na rękę

Gość Shiineee
yyyy. oranżadka, raczej nie przeżyję szoku związanego z ruchem drogowym ...

to zobaczysz jak przyjedziesz do warszawy, wielu tak mówi :( ale może akurat automobile nie sa Ci obce, kto wie?

Gość dla mnie najgorsze jest
"szok spoleczny" Ludzie w warszawie sa jak z innej planety. Nigdy sie od zadnego nie dowiesz jak isc. Chyba, ze to bedzie jakis tez turysta i akurat bedzie wiedzial :D No naprawde, warszawiacy w ogole nie sa pomocni i zyczliwi. Ile razy tam jestem tyle razy sie o tym przekonuje...

Gość Shiineee
a tam..akurat z tym szokiem spolecznym generalizujecie...nie mozna wszystkich ludzi wrzucac do jednego worka. o tych co mieszkają w krakowie mowi sie tez ze sa nieprzyjaźni, a jakos przez 6 lat mieszkania tamże nie zdązyłam sie o tym przekonać.

Gość pseudonim__artystyczny
dla mnie najgorsze jest -generalizujesz - w warszawie i tak wiekszosc to przyjezdni

Gość nie rozumiem nic a nic
tez sie dziewczyno zastanawiasz... ja nie wahalabym sie ani godziny, jeszcze tymbardziej ze maz sie zgadza na wspolna przeprowadzke :/ Wkoncu poczujecie co to znaczy życ normalnie, nie rozumiem cie... cale zycie kisic sie przy rodzicach. kurcze jak to ludzie lubia isc na łatwizne Siedzisz na jakiejs marnej posadce, w jakim śmiesznym handlu, nic sie nie rozwijasz i jeszcze sie zastanawiasz. A tam czeka na ciebie praca, tymbardziej w zawodzie. To po co w takim razie sie tyle uczylas? nie lepiej bylo isc do zawodowki? po zawodowce tez mozna pracowac w handlu ;) No chyba ze jestes po zawodowce, to sory... Rozwoj jest wazny, chocby dla samego siebie.

Gość Shiineee
nie rozumiem nic a nic - Twoje myslenie nie jest mi obce...:) dzieki za słowa otuchy...ale wiesz czego się boje ? że nie dam sobie rady i mnie wywalą :(

Gość jagóóódka
ja na twoim miejscu rżnęłabym na stolicę:D

Gość gie_pu_u
a ja bym została, zeby miec swiety spokoj . w wawie ludzie sie spalają

Gość Shiineee
podnoszę, jakby ktoś jeszcze chciał coś dopisać :P

Gość Shiineee
oczywiscie cos, co by mi pomogło podjąć decyzję :)

Gość Shiineee
.

Gość jestem rodowita
warszawianka z dziada pradziada i okazuje się, ze pracuję i spotykam się w duzej większości z ludźmi z innych stron Polski, przyjezdnych jest naprawdę duzo, po wojnie warszawiaków ocalała garstka..... a ludzie wiadomo różni...czasami szkoda gadać a czasem ok i nie ma znaczenia skąd pochodzą... na Twoim miejscu zaryzykowałabym, Twój mąż tez widać, ze ma spore mozliwości...co Wam szkodzi, żyje się raz... będąc w Krakowie trafiałam na bardzo miłych ludzi i byłam zdziwiona, bo wczesniej koleżanka (nie z W-wy) opowiadała, jacy sa nie przyjemni.. nie ma reguły albo trafi się dobrze albo źle :) Kraków jest super 🌼 rodowita warszawianka

Gość Shiineee
rodowita warszawianko, no kraków fajny ;-)

Nie mogę wprawdzie do końca Cię zrozumiec, bo tez jestem rodowita:) i nie wiem jak to jest się przeprowadzić, ale nie wahałabym sie ani chwili. Masz finansowo to samo co tam, plus własne mieszkanie (nawet jak wynajęte) a nie u rodziców, to chyba ważne? I do tego pracę w swoim zawodzie, i meża, i może jemu też sie poszczęści? Zreszta przy 4 tysiacach na rękę bez problemu dostaniesz kredyt i możecie sobie kupić jakies male fajne mieszkanko, wtedy opłaty spadną. A do wynajęcia też można znaleźć taniej dla 2 osób niż 2000 zł, nawet za 1200. Przyjeżdżaj, jest fajnie! :D

Gość Shiineee
Etincelle de nuit - dzieki Ci za to, co piszesz...ja jestem juz prawie zdecydowana...chociaz wyprostuje jedną rzecz, mam dostac 4 z groszem brutto.

Gość Shiineee
a ja juz prawie zdecydowana ...mam zacząć w lipcu :)