Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość boniiii

Jak pomoc przyjacielowi i mezowi? BARDZO WAZNE!!!

Polecane posty

Gość boniiii

Sytuacja jest bardzo skomplikowana i chyba bez wyjscia,ale mozne ktos wpadnie na jakis genialny pomysl i pomoze...bylabym bardzo wdzieczna. Przyjaciel mojego meza(znaja sie od przeszlo 13 lat) jest uzalezniony.Od grania(na automatach na pieniadze),palenia i picia.Spotykaja sie w kazdy poniedzialek i za kazdym razem wyglada to tak samo:pija,moj maz 5,tamten 6 piw,wypalaja po dwie paczki i tamten idzie zagrac za 300-600zl.Mnie szlag trafia,bo maz mial ograniczyc palenie i picie,a to sie juz przyjelo jako tradycja,ze ci dwa robia to w kazdy poniedzialek.Tamten ma kredyty na ponad 70 000zl,wszystko pozostawiane pod kredyt,mieszka z rodzicami,cala ich ziemie i gospodarstwo zastawil,ma 35 lat a chyba tylko raz mial dziewczyne,kompletnie oderwany od rzeczywistosci czlowiek,nie potrafi nic zrobic,tzn pracuje,ale takie czynnosci jak prasowanie koszuli,wypranie skarpetek,ugotowanie sa kompletnie obce. I co najgorsze,z czym nie moge sobie poradzic,to to,ze on po tych 6 piwach jedzie samochodem jeszcze 40km poza miasto,do domu.I to zawsze wieczorem/w nocy.Moj maz przynajmniej idzie do domu lub jedzie tramwajem.A ten...?Ja zawsze mysle,ze jakby on zrobil wypadek,zabil przy tym dziecko,Boze...I ja moim milczeniem przyzwalam na to,ze on po 6 piwach jedzie....A jakby to bylo moje dziecko?Moj maz,matka,brat?Chyba bym drania zabila.A przeciez dla innego czlowieka to moze byc dokladnie taka sama tragedia.Nie radze sobie z nim/i.On ma straszny wplyw na mojego meza,maz nie potrafi przez to rzucic palenia i ograniczyc picia.Mam dosc tych ich poniedzialkow.Mam ich czasem obojga dosc,a na tego przyjaciela najchetniej donioslabym na policje,zeby skur... poszedl siedziec.Przeciez to kompletny idiota!!! Czy widzicie jakiekolwiek wyjscie z tej sytuacji???

doniosłabym policji na pijaka, jazda po pijanemu pobudza wyobraźnię...ostatnio jeden taki zabił cięzarną, młodą kobietę- nie miej skrupułów

Gość kawiarka.
ty się lepiej zabierz za swojego męża, bo on też świety nie jest, a ty możesz mieć pretensje do niego, a nie do obcego chłopa

Gość boniiii
no wlasnie tez przesladuje mnie mysl,zeby na niego doniesc...cholera,chyba bym sie czula jak ostatnia szmata i w zyciu bym tego mojemu mezowi nie powiedziala,przy okazji zrujnowalabym temu przyjacielowi zycie (na bank zabrali by mu prawko a on potrzebuje samochodu zeby dojezdzal do pracy te 40 km,pewnie dostalby jeszcze potezna kare albo poszedl siedziec) ale z drugiej strony zapobieglabym jakiejs teoretycznej tragedii.... a jak mam sie "zabrac" za meza? niby co mam zrobic? mam go bic,zamknac w domu? rozmowy nie pomogly.Tzn on widzi powage sprawy,ale mowi ze nie zostawi przyjaciela w tarapatach.Ja to poniekad rozumiem,ale cholera,no... Eh

Gość kawiarka.
Możesz mu powiedziec, ze taka pomoc to zadna pomoc, bo jakby mu chciał pomóc, to by go trzymał z daleka od tych kasyn. Niech sie z nim spotyka, ale jak tamten wspomni o grach, to twój mąż mówi wtedy "beze mnie" i jest konsekwentny. Twój maż jest tak samo winny tych wypadów. Jakby chodził na dziwki, to byś sie złosciła na dziwki, ze go kusza i przyjmują ?

Gość kawiarka.
Twój mąż nie pije 5 piw dlatego, że tamten mu wlewa do gardła pod przymusem, tylko dlatego, że CHCE sam

bonii to co robi twoj maż to pograzanie przyjaciela w tarapatach a nie ratopwanie z nich, donos jest chamskim rozwiązaniem, jeśli to zrobisz to tylko anonimowo, poza tym może podsuń męzowi kilka artykułow o zamordowanych dzieciach przez pijaków, o skutkach picia tj. rak watroby, trzustki- to są prawdziwe nieszczęścia, a ten kumpel to zwykła szmata- zero litości

Gość kawiarka.
kumpel to nie zadna szmata, tylko człowiek uzalezniony i powinien sie. leczyc

Gość masz meza buraka
boniiii i polglowka ze sie z taki matolem zadaje trzeba bylo patrzyc za kogo wychodzic a nie teraz narzekac

Gość no ludziska
wydaje mi sie, ze troche przesadzacie ja na miejscu autorki zostawilabym meza w spokoju i bez problemu pozwolilabym mu isc w kazdy poniedzialek pic i grac (oczywiscie w granicach rozsadku, by przypadkiem nie wkopal w dlugi rowniez siebie), facet potrzebuje czasem takiego wypadu i wlasciwie przeciez wielu facetow w weekendy w ten sposob spedza czas a w tym czasie poszlabym na silownie, na kawke, winko z kolezanka lub poczytalabym ksiazke, zrobila sobie wieczor pieknosci, maseczki itp... po paru latach malzenstwa stwierdzisz, ze te osobne poniedzialki to jest super sprawa! ;-) a na przyjaciela donioslabym anonimowo i tyle! aha - i powiedzialabym mezowi, ze wcale w ten sposob nie pomaga swojemu kumplowi i z zyczliwoscia staralabym sie rozmawiac na temat pomocy dla niego

Gość kawiarka.
Nikt nie mówi, ze ma siedzieć w domu w kapciach i nie wychodzic na krok. Niech wychodzi. Tylko 5 piw, to wybacz - trochę dużo. 2 paczki papierosków to tez dużo. Moim zdaniem jej mąż jest prymitywem i tu ten kolega nie ma nic do rzeczy

Gość no ludziska
kawiarka --> wiesz, nikt nie jest idealny gdyby jej maz wypijal 2 piwa w kazdy poniedzialek to byloby w porzadku? no prosze Cie...! skoro on wychodzi i ona to akceptuje, to juz niech nie mowi ile dokladnie mezus ma wypic! bo to bez sensu! 5 piw czy 2 paczki papierochow to moze i duzo, choc raczej powiedzialabym, ze ilosc tych uzywek to wzglednosc, niektorzy twierdza, ze 1 piwo dziennie to masakra ponadto Cie zapytam - pochodzisz z jakichs wyzyn spolecznych lub jestes ksiezniczka? jestes taka wspaniala i idelana? nie kazdy w wolnym czasie gra w golfa lub jezdzi konno! smiesz nakazywac komus ile ma wypic alkoholu i w jaki sposob ma sie bawic... i na dodatek wyzywasz innych od prymitywow, bo jest inny niz Ty - jak dla mnie to dziwne

Gość kawiarka.
Nie jestem ksieżniczką, ale absolutnie mam cos przeciwko temu, żeby mój osobisty mąż upijał sie co tydzień. I zeby palił 2 paczki papierosów za jednym posiedzeniem. Tak po prostu mam i jak ktos chce ze mna byc, to musi to szanowac. Autorka może miec inaczej, to przyznaję. Jak jej to odpowiada, to OK. Ja bym z takim człowiekiem absolutnie nie mogła byc. Ale to niewazne. Ja nie wiem, o co autorce chodzi w zasadzie. Bo czy przeszadzałoby jej zachowanie kumpla, gdyby wychodził na te poniedziałkowe spotkania z jakims innym facetem, nie z jej meżem? Ja mam wrazenie, ze autorce NIE PODOBA SIĘ, co oni tam robią i obwinia o to kumpla. "Nie radze sobie z nim/i.On ma straszny wplyw na mojego meza,maz nie potrafi przez to rzucic palenia i ograniczyc picia.Mam dosc tych ich poniedzialkow." To chyba to, co mówiłam, prawda ?

Gość kawiarka.
I wobec tego mówie - kumpel meżowi tych piw do buzi nie wlewa, nie prowadzi go do salonu gier w kajdanach, nie wpycha mu papierosów do ust. Jej mąż robi to sam, z własneg woli, ma z tego przyjemność, a jej potem opowiada bajki, że pomaga kumplowi, zeby sie nie stoczył. Wiec ja jej radzę, zeby za meża sie wzięła , a nie za kumpla. Bo kumpel nie ma wobec niej zadnych zobowiazań i moze robic co mu sie zywnie podoba.