Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kucharka młoda

Jadłospisy na cały tydzień- podzielmy się opiniami, ułatwmy życie!!!

Polecane posty

Gość kucharka młoda

Męczy mnie codzienne wymyslanie obiadów, tym bardziej, że mam 1,5 roczne dziecko które jeszcze staram się karmić bez zbednych tłuszczów,smażenia i innych "świństw", za chwilę bede miała małe bobo i coraz mniej czasu, dlatego pomyslałam sobie, że wyjściem z sytuacji, byłoby conajmniej ułożenie tygodniowego jadłospisu. Można by lepiej zaplanować zakupy i odpadłby stres związany z tym co tu dziś na obiad!!Dlatego proszę o udział w topicu doświadczone kucharki i jeśli takowe posiadacie, podawanie przykładowych jadłospisów. P.S. chodzi mi głównie o obiady.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość upuopouopou

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
powiedz co mniej więcej lubicie, to będzie łatwiej.. makarony, ziemniaki, jakie mięsko.. to postaram się coœ podpowiedzieć. Sam pomysł jest super z ukladaniem jadłospisu, ja też często tak robię, ale na dwa-trzy dni do przodu.. i się sprawdza:) czasem jednego wieczoru robię kilka obiadów np. sosy mięsne i je mrożę, a potem buch na patelnię, do tego makaron lub ryż i obiadek gotowy!:) pozdrawiam 🌼

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kuchareczka młoda
nie mam specjalnych wymagań, lubimy ryż, makarony, tradycyjne mięcho, zupy troszke mniej.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
no ok, podrzucę Ci parę przepisów, moze coœ sobie wybierzesz..:) Schab pieczony z sosem chrzanowym - 1 kg schabu œrodkowego - 1/2 główki czosnku - sól, pieprz - 2 łyżki chrzanu - 2 łyżki majonezu - łyżka jogurtu naturalnego - 4 szalotki do dekoracji Mięso umyć i osuszyć. Czosnek zmiażdżyć w prasce, wymieszać w miseczce z solš i œwieżo zmielonym czarnym pieprzem. Takš mieszankš natrzeć mięso z każdej strony i wstawić do lodówki przynajmniej na 4 godziny, a najlepiej na całš noc. Mięso włożyć do rękawa i piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C ok. 400 minut. Przygotować sos chrzanowy. Chrzan, majonez i jogurt wymieszać w miseczce. Polać ostudzone mięso. Udekorować przekrojonymi wzdłuż szalotkami.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Chili con carne Składniki: - 2 puszki czerwonej fasoli, - ok. 70-80 dkg chudej wołowiny, - 2 duże cebule, - 0,5 kg pomidorów - œwieżych lub 2 puszki pomidorków bez skórki, - sól, - pieprz, - chili, - 2 łyżki octu winnego, - szczypta cukru, - kilka kropel tabasco, - olej do smażenia, - trochę mški. Mięso pokroić w kostkę - jak na gulasz, cebulę również. Rozgrzać olej na patelni(dużej) i mocno obsmażyć na nim mięso, dodać cebulę,podlać wodš lub bulionem warzywnym (super będzie też wołowy)i dusić przez godzinę. Po godzince dodać fasolę z puszki i pomidorki, całoœć doprawić solą, pieprzem, chili. Mškę rozmieszać z wodš i dodać do mięsa - w celu zagęszczenia potrawy. Na koniec doprawić octem, cukrem i tabasco. A w wersji na szybko wystarczy mięsko mielone, tez pycha.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Frykadelki z serem - 400 g mielonego mięsa - 2 żółtka - 1/8 l œmietany - szczypta startej gałki muszkatołowej - 1 łyżeczka soli - 1/2 łyżeczki pieprzu - 300 g szpinaku - 3 łyżki masła - 4 plasterki żółtego sera Mięso mielone wymieszać z żółtkiem, œmietanš i przyprawami. Uformować 4 płaskie kotleciki. Œwieży szpinak dokładnie opłukać i wrzucić do 2 l osolone, wrzšcej wody. Jak tylko liœcie zmięknš, osšczyć je i przelać zimnš wodš. Porozdzielane liœcie szpinaku podgrzać w łyżce masła. Frykadelki smażyć na silnym ogniu w 2 łyżkach masła z obu stron. Usmażone włożyć do żaroodpornego naczynia i ułożyć na nich szpinak, na każdy położyć plaster sera. Tłuszcz ze smażenia rozrzedzić odrobinš wody i polać nim szpinak. Naczynie wstawić do lekko nagrzanego piekarnika, gdy ser się stopi wyjšć i podać na stół.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Kurczak w sosie pieczarkowym 4 piersi 1 Kg pieczarek 0,5 litra słodkiej smietany swieza bazylia przyprawy do smaku Piersi podzielić na kawałki, przyprawić i obsmazyć na patelni. Nastepnie podlewac woda i dusić do uzyskania sosu. Pieczarki pokroic w paseczki a nastepnie podsmazyc na osobnej patelni. Pieczarki połaczyć z uzyskanym sosem z kurczaka dodać smietanę oraz posiekana bazylię, doprawić do smaku.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
KEBAB - 3 chlebki 'pitta' - pół piersi z kurczaka lub 20 dag mięsa wieprzowego - pół papryki czerwonej - garsć startego żółtego sera - 3 liscie sałaty - 2 łyżki jogurtu naturalnego - zšbek czosnku - sól, pieprz, olej do smażenia, przyprawa do mięs (delikat lub gyros) Mięso pokroić w kosteczkę, zamarynować przyprawa do mięs i solš, smażyć na oleju do miękkoœci. Czosnek obrać i rozetrzeć, dodać do joguru odstawić. Paprykę pokroić w paski, sałatę podrzeć na połowy. Chleb 'pitta' włożyć do piekarnika nagrzanego do temp. 220*C na ok. 8 min. Podgrzane chlebki przekroić na pół. Kieszonki nafaszerować startym serem, następnie smażonym mięsem, paskami papryki i do każdej włożyć pół liscia sałaty.Polać sosem jogurtowo-czosnkowym.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Makaron cannelloni z mięsem i pieczarkami 1 opakowanie makaronu cannelloni 1/2 kg mielonego lub pokrojonego w kostkę mięsa 30 dkg pieczarek 1 małe opakowanie œmietany 18% 1 torebka sosu do spagetti 1 cebula 2 zšbki czosnku 20 dkg żółtego potartego sera sól, pieprz i odrobinę przyprawy do mięsa mielonego Mięso wyłożyć na patelnię i podsmażać na wolnym ogniu ( nie trzeba wtedy dodawać dodatkowego tłuszczu) dodać drobno posiekanš cebulę i pokrojone pieczarki. Na koniec dodajemy sól, pieprz , przyprawę do mięsa mielonego i czosnek. Tak przygotowanym farszem wypełnić makaron, układamy go w naczyniu żaroodpornym lub w formie do pieczenia ciast. Œmietanę mieszamy z sosem do spaghetti i potartym serem, polewamy makaron i wkładamy do piekarnika na około 40 minut. Pieczemy w temperaturze 200 stopni C. Jeżeli naczynie lub forma sš małe układamy makaron warstwowo pamiętajšc aby każdą warstwę polać sosem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Fasolka szparagowa z mięsem w pomidorowym sosie 50 dkg fasolki szparagowej 25 dkg pokrojonej w kostkę wołowiny 1 cebula pokrojona w kostkę 2 obrane ze skórki, pokrojone w kostkę pomidory 2 łyżki pasty pomidorowej 2 łyżki masła sól, pieprz W rondlu rozgrzać masło, dodać wołowinę, lekko zrumienić. Dodać cebulę, dusić mieszajšc 3 minuty, dodać pastę pomidorowš i mieszajšc dusić kolejnš 1 minutę, dodać pomidory, 2 szklanki wody, dusić na œrednim ogniu 40 minut. Fasolkę szparagowš umyć, oczyœcić, pokroić na kawałki o długoœci 2,5 cm, dodać do rondla, ewentualnie uzupełnić płyn wrzštkiem tak aby przykrył zawartoœć rondla, przyprawić solš i pieprzem, powoli dusić jeszcze 30 minut. Podawać z ryżem, kuskus lub pieczywem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Fasolka po Bretońsku 1/2 kg fasoli kawałek czegos wędzonego(skórka od wędzonego boczku,kosci od wędzonego schabu) 25 dag cienkiej kiełbasy 20 dag boczku 2 cebule 2 łyżki masła 1 puszka koncentratu pomidorowego sól,pieprz do smaku Fasolę umyć,namoczyć na noc,gotować( w tej samej wodzie co się moczyła) do miękkosci razem ze skórka lub kostkš.Pokrojonš cebulkę zeszklić na maœle,kiełbasę i boczek pokroić w kostkę i i obrumienić na tłuszczu.Razem z cebulš dodać do fasoli,włożyć koncentrat pomidorowy,przyprawić do smaku.Zagotować i odstawić.Jeœli jest za rzadka można zrobić zasmażkę.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Bigos kaszubski 40 dag kapusty kiszonej 40 dag kapusty swieżej 20 dag kiełbasy 20 dag boczku wędzonego 3 cebule grzyby suszone sól, pieprz przecier pomidorowy pól szklanki wisni z kompotu bez pestek Kapustę kiszonš i grzyby ugotować w małej iloœci wody do miękkoœci, kapustę œwieżš pokroić ugotować w małej iloœci wody na miękko, kapusty połšczyć, cebulę, kiełbasę, boczek pokroić, podsmażyć, dodać do kapusty i doprawić przyprawami, na końcu dodać wiœnie i przecier pomidorowy, dusić jeszcze 15 min.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ziemniaki zapiekane z pieczarkami. podgotowane ziemniaki podsmażone pieczarki cebula z czosnkiem por ostra papryka ser żółty jajko ugotowane na twardo ( wedle uznania) Posmarować formę tłuszczem. Układać warstwami przy czym ziemniaki (pokrojone w plasterki) powinny znalezć się na dnie i na wierzchu. Jest to ogólnie "przeglšd lodówki", można dodać co się żywnie podoba, ale taki skład podoba mi się najbardziej. W œrodku polewam ketchupem, skrapiam sosem serowym. Piec około 20 min w 180 - 200 stopniach.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość theverde
A podobno Polki sa wyzwolone:O

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Panga (tilapia) z pomidorami i cebulkš 1 kg filetów z pangi lub tilapii mška sok z cytryny sól, biały pieprz 4 cebule 4 pomidory Umyta i osuszonš rybę pokroić na porcje. Skropić je sokiem z cytryny, posypać przyprawš i odstawić na 20-30 minut do lodówki. Następnie porcje ryby z obu stron oprószyć mškš i kłaœć na mocno rozgrzany tłuszcz. Smażyć na złoty kolor. Cebulę obrać, pokroić w plastry, udusić na odrobinie oliwy, przyprawić. Pomidory pokroić w plastry, przyprawić. Usmażonš rybę ułożyć na blasze do pieczenie, obłożyć cebulkš i pomidorami, zapiec przez 5 minut w goršcym piekarniku (190-200 stopni)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Makaron kokardki z kiełbasš i papryka 25 dkg makaronu 30 dkg dobrej, pikantnej kiełbasy 2 czerwone pokrojone w paski papryki ½ szklanki bulionu mięsnego ¼ szklanki posiekanej natki pietruszki sól, pieprz do smaku oliwa Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu, odcedzić, utrzymywać ciepły. Na dużej patelni rozgrzać oliwę, dodać pokrojonš w kostkę kiełbasę, mieszajšc zrumienić jš, dodać paprykę, chwilę smażyć mieszajšc, podlać bulionem, dusić 5 minut. Na patelnię dodać makaron, przyprawy, zielonš pietruszkę, wymieszać, dobrze podgrzać i podawać.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Risotto z grzybami 30 dag ryżu 40 dag grzybów 1 por (biała częœć) 1 marchew 1 stršk zielonej papryki 1 papryczka chili 1 dojrzały pomidor 3 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki startego żółtego sera sól i pieprz do smaku Grzyby umyć pokroić. Por pokroić w półplasterki. Marchew pokroić w słupki. Paprykę oczyœcić, pokroić w kostkę. Pomidor obrać ( po sparzeniu) ze skórki i również pokroić w kostkę. W rondlu rozgrzać olej, podsmażyć grzyby z porem, dodać marchew i paprykę. Smażyć kilka minut, mieszajšc. Połšczyć z ugotowanym ryżem i pomidorem. Doprawić do smaku solš i pieprzem. Przed podaniem posypać tartym żółtym serem. Risotto można zapiekać.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Pierogi z bigosem, zapiekane Ciasto: 2 szklanki mški 1 szklanka doœć ciepłej wody 2 łyżki oleju 1/2 łyżeczki soli Farsz: bigos domowej roboty z obiadu z dnia poprzedniego Składniki na ciasto łšczymy ze sobš, chwile wyrabiamy, można dodać trochę wody, tak by ciasto nie było zbyt twarde. Ciasto dzielimy na trzy częœci. Rozwałkowujemy na 3 milimetrowy placek, szklankš wycinamy kółka, na każde nakładamy łyżeczkš bigos i dokładnie sklejamy. Zagotowujemy wodę z dodatkiem soli. Na gotujšcš sie wodę wrzucamy stopniowo pierogi. Delikatnie mieszamy i czekamy aż wypłynš na wierzch. Gotujemy na wolnym ogniu 3 minuty. Pierogi wyjmujemy łyżkš cedzakowš do miski z zimnš wodš i od razu odcedzamy je na durszlaku. Pierogi wykładamy na wysmarowanš tłuszczem blaszkę i wstawiamy do nagrzanego piekarnika (170 stopni C) na 10 minut, aż sie zarumieniš. Pierogi podajemy z czystym barszczem czerwonym.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość papcie skorzane goralskie
biedronka dzieki za przepisy ! nie jestem autorka topiku ale na pewno skorzystam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
szkoda że nie sš mojego autorstwa te przepisy bo też dopiero uczę się gotować i buszuję po necie w poszukiwaniu jakichœ ciekawych przepisów;) ale cieszę się, że mogłam pomóc:) buziaki:*

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kuchareczka młoda
bóg zapłać biedroneczko!!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kuchareczka młoda
Kochane, nie muszą to byc konkretne przepisy, chodzi mi głównie o propozycje dań na cały tydzień, żeby nie było monotonnie i drogo. Macie też może wypróbowane dania które da sie zrobić w większej ilości i zamrozić?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Właściwie ja też miewam ostatnio wrażenie, że gotuję ciągle to samo... :o

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kuchareczka młoda
myślę,że taki jadłospis ułatwiłby życie, nie ma stresu z pomysłem i z zakupami, bo jestesmy wczesniej przygotowane..

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kuchareczka młoda
nikt nie planuje obiadów??może są takie ksiązki??

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość dominisiaaaaa
kuchareczka- po co Ci ksiazki kucharskie, skoro masz internet? :) jest mnostwo portali z przepisami, chocby 'czarna oliwka' na tlenie Wpisz w google ''przepisy kulinarne'' i sie zdziwisz- jest tez pelno blogow ze zdjeciami tego typu :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
u mnie wczoraj były naleśniki zapiekane z szynką i żółtym serem...mniam, mniam:-) smażysz naleśniki, smarujesz rozmąconym jajkiem, kładziesz na to plaster szynki i plaster sera, składasz na cztery, przekładasz do wysmarowanej blaszki i smarujesz jajem, zapiekasz kilka-kilkanaście minut aż się ładnie przyrumienią podaję je z sosem czosnkowo-ziołowym, albo z pomidorowym

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kuchareczka młoda
powtarzam, że nie chodzi mi o przepisy i rady o gotowaniu, bo szukać i gotować potrafie, ale czasem brak mi pomysłow i jak napisałam na wstepie brak czasu. ratowały by mnie gotowe jadłospisy na cały tydzień, mogłabym zrobić jednorazowo zakupy i np mrnować mniej zywności, bo można wykorzystywać produkty z dnia na dzien..

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×