Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

..stokrotka..

operacja - endometrioza

Polecane posty

hej czy któraś z Was miała może operację w klinice w Poznaniu? Jak w ogóle wygląda operacja - mam endometriozę i lekarz nie powiedział o laparoskopii a o operacji. Chyba będę miała wycięty jeden jajnik.

Jesli będziesz miała laparotomie( Zwykla operacja rozcięcia brzucha ) ........to umnie wyglądało to tak . Sama operacja nie jest taka straszna najgorsze są pierwsze doby po . Dzien przed to był dzien pełen badan : morfologia ,mocz , OB ,Ca 125 ,EKG , rendgen kl.piersiowej ,konsultacja internistyczna ( sprawdzano czy nie mam obrzęków , zylaków itd ,wieczorem lewatywa i malutka żólta tabletka na uspokojenie z rana wywiad z anastezjologiem i operacja .Ja miałam znieczulenie w kręgosłup czyli byłam znieczulona od pasa w dół , dodatkowo poprosiłam o srodek nasenny nie chciałam słyszec i widziec co się dzieje. Przespałam 2 godzinki kiedy się obudziłam konczyli mnie szyc ( cięcie poziome na 15 cm.). Pierwsze doby po operacji koszmar , wymioty po narkozie i ból brzucha . Zastrzyki przeciwbólowe ,bardzo pomagają . Beż jedzenia na kroplówkach 3 doby 7 doba sciągnięcie szwów 9 wypis do domu . a w domku już z każdym dniem coraz lepiej .............. Operacje miałaam tak jak Ty z powodu endometriozy ,moja torbiel była 4 cmX5 cm jajnika mi nie usunięto tylko nadcięto wyłuskano guzi ponownie zszyto . Jestem ponad2 lata po laparotomi a czuję się tak jakbym nic nie miała robione ....................... glowa do góry będzie dobrze :)

Twoj wynik jak na endometrioze to wcale nie jest taki wysoki ja przed operacją miałam wynik 102. Czym byłaś leczona i czy wogóle byłas leczona ???????????? czy to jest Twoja pierwsza operacja z powodu endo ? Pamiętaj że endometriozy nie da się wyleczyc ,nawet po zabiegu chirurgicznym może wrocic a wszystkie leki jakimi jestesmy leczone tak naprawdę nie leczą tej choroby tylko wywołują czasową remisję u jednych kobiet jest ona dłuższa (nawet kilka lat ) a u innych znacznie krótsza i dlaczego tak się dzieje żaden lekarz ani naukowiec nie umeją tego wytłumaczyc .

hej to jest w ogole moj pierwszy wynik endo poszlam raz do gina zobaczyl usg pozniej wyslal mnie na badanie pozniej poszlam z wynikiem i zznow zrobil usg i wlasnie wczoraj to bylo powiedzial ze trzeba to operowac ze trzeba otworzyc brzuch

Czyli Twój lekarz chce postawic ostateczn ą diagnozę a tylko operacja daje mu taką możliwosc ,ponieważ endometrioze diagnozuje się tylko i wylącznie poprzez wynik histo-pat po przebytej laparoskopi lub laparotomi . Stokrotko jesli wynik histo-pat potwierdzi endo.... to nie daj się zostawic bez leczenia ponieważ nieleczona lub zle leczona endometrioza prowadzi do bezpłodnosci . W tej chorobie niewiele można zrobic samemu ,własciwa terapia jest domeną lekarza dlatego bardzo ważne jest aby leczył Cię ktos kto się naprawdę na tym zna ( bo są tacy lekarze którzy nie umieją leczyc tej choroby ,najchętniej by nas tylko operowali co jakis czas ).

w sumie to nawet bylo tak ze on po pierwszym usg powiedzial mi ze to wyglada na endo a badania ca125 potwierdzily bedzie trzeba usunac jeden jajnik

Czy masz jakąs wielką zmienę na jajniku tzn. torbiel ? ze tak się martwisz usunięciem jajnika , jajnik usuwa sie w ostatecznosci tylko wtedy gdy torbiel jest wielkich rozmiarow i tak usytuowana ze nie ma możliwosci jej oddzielenia ( a to zdarza się niezmiernie rzadko ) lub gdy stwierdza się zmiany rakowe na jajniku .

nie wiem właśnie doktor poprosił mnie abym mu zostawiła wczesniejsze badania wraz z wczorajszymi. Ale coś wspomniał o usunięciu jajnika. Za dużo nie mówił. Może w przyszłym tygodniu się więcej dowiem.

stokrotko skonsultuj się może jeszcze z innym lekarzem , bo ten Twój lekarz to mi się nie podoba , w takich sprawach on nie powinien milczec tylko ci wszystko dokładnie wytłumaczyc ..... to jest zbyt poważna sprawa aby opierac się tylko na jednej konsultacji ! Idz do kogos innego a on nie musi nic wiedziec . zobaczysz co Ci powie inny ginekolog

rety to mnie przeraza 1 wizyta 170 zl druga 130 badanie ca 125 35 i teraz pewnie kolejna jakas okolo 100 jak nie wiecej masakra skad mam na to wszystko nastarczyc :(

no nie wiem ja na Twoim miejscu szukałabym potwierdzenia ,czy aby Twój lekarz ma rację ................. dziwi mnie bardzo dlaczego mówi o usunięciu jajnika ,usunięcie jajnika przy endo zdarza sie niezmiernie rzadko . A może on cos przed Tobą ukrywa . A jak wyszły wyniki morfologi ???????????

Gość keytii
ja choruje tez na ta chorobę od 10ciu lat miałam juz dwie operacje czxyszczące jajniki z torbieli, ze wzgledu na wiek zostawiali resztę. teraz mam 39 lat i znów mam torbiele i mięsniaki endometrialne . wczoraj lekarz powiedział że we wrzesniu mam sie szykowac na zabieg usuwania macicy... jestem przerazona... biorę Visane nie tani lek niby ma zmniejszyc to gówno sama juz niewiem...

Gość tucher
pytanie może i zadane jakiś czas temu ale gdyby ktoś i dziś szukał odpowiedzi... jak ja pół roku temu... szukałam i znalazłam. Polecili mi Certusa właśnie w Poznaniu i zabieg właśnie tam miałam i teraz ja mogę go z czystym sumieniem polecić, serio. I lekarze i warunki - nie mogę się do niczego przyczepić. Oczywiście to wyczerpuje jak każdy zabieg no ale na to nikt nie ma wpływu.

Gość gość
Ja miałam robioną operację w Klinice Galena i polecam to miejsce. Dysponują tam bardzo nowoczesnym sprzętem i operacja przebiegła bez żadnych komplikacji. Mam nadzieję, że teraz z pomocą lekarzy z kliniki uda mi się zajść w ciążę.