Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kenta

Zero soli? Czy ktoś prowadzil taką dietę?

Polecane posty

Gość kenta

Dziś moja Pani Doktor powiedziala "zero silo kochana mamo"... Ja nie potrafie bez soli... Czy to wogóle możliwe? a do tego 2 razy na tydzień dieta z samymi owocami i warzywami...

Gość kenta
Zero soli a nie silo :) sorry

Gość kenta
W czym ta sól tak bardzo szkodzi? Przeciez nie jem jej lyżkami...

Gość kenta
jestem w 25 tc

Gość no nie wyczymam
Zatrzymuje wodę w organizmie i parę innych brzydkich numerów.

Gość kenta
Nie wytrzymam a nie wyczymam :) No tak, ale przecież nie jem soli lyżkami tylko normalnie posolę pomidora albo ziemniaki... a gin mówi że zero, nic, null...

Gość kenta
no ale że zatrzymuje wodę w organizmie to chyba w ciązy dobrze, w końcu trzeba duzo pić

Gość lolusia1505
witam...twoja lekarka ma racje....sol zatrzymuje wode w organizmie a tym samym prowadzi do obrzekow....ja sama jestem w 37 tygodniu i wczoraj ze szpitala wyszlam...zeby nie ta dieta bez soli dalej bym tam byla....a dla malenstwa wierz mi ze zniesiesz wszystko...

Gość no nie wyczymam
kenta - doceniam Twoją dbałość o język ojczysty, ale podciągnij się jeszcze nieco z biologii. Na logikę: po coś pijesz i sikasz, tak? Gdyby wystarczył nam litr wody na całe życie, dostawalibyśmy w dzieciństwie i z głowy. Paniała?

Gość takiijołek

Ja miałam taką dietę, ale nie z powodu ciąży... Da się wytrzymać, jedzenie trochę bez smaku... Poza tym po tym masz lepszą cere, przynajmniej tak było w moim przypadku;)

Sól zatrzymuje wodę w organiźmie i powoduje obrzęki- podnosi tez ciśnienie...może o to chodziło p.doktor? Każda kromka chleba i wedlina czy żółty ser, który na te kromkę położysz zawiera sporo soli...nawet nie wiesz jak wiele:) poczytaj w necie. A żyć bez soli można...uwierz mi - odkryjesz nowe smaki;)

Gość po trzech dniach
juz smaku soli ci nie bedzie brakowac a jedynie w twojej glowie bedzie krążyc myśl ze chce ci sie cos słonego. Ja kiedys zapomnialam posolic ziemniaki i zjadlam je bez a smakowaly normalnie i tak do tej p[ory soli nie uzywam czasem zdazy sie ze użyje wegety czy innej podobnej przyprawy ale soli nic a nic nie jadam i do niczego nie dodaje.

Gość kenta
Ok... Podnioslyście mnie trochę na duchu... Jakos dam radę, a może faktycznie o niej zapomnę... :) Z tym, że ja mam trudniej bo nie gotuję sama tylko dla siebie, a najczęściej to gotuje mama, je to cala rodzina i nagle przeciez nie poprosze mamy żeby nie solila zupy czy ziemniaków...

Gość kenta
Czy moge np jeść mniej gotowanych potraw? Bo jednak nie zawsze będe miala możliwośc ugotować sobie oddzielnie... Czy to nie zaszkodzi dziecku?

Gość kenta
Hmm...

Gość kenta
Pierwsze jedzenie bez soli... Szczerze? Masakra... Pomidor bez soli smakuje jak... Jak sama nie wiem co... Buuuuuu... Tyle wyrzeczeń w ciązy że ho ho... :) Ale za to jaki piękny będzie final...

Gość no jak smakuje pomidor
??;) zastanów się;) właśnie tak smakuje POMIDOR, bo tak naprawdę dotychczas czułaś tylko samą SÓL ja już dawno przestałam solić dlatego dla mnie to żadne wyrzeczenie:) wolę czuć prawdziwy smak warzyw czy potraw :) gotuję wszystko bez soli, a potem już na talerzu solę osobno mężowi:)

Ja nie jem soli od lat, nie z przymusu ani z przyczyn zdrowotnych, nawet nie w celu sprawdzenia się, tylko dlatego że mi bez soli bardziej smakuje - przyczyna czysto hedonistyczna :) Daję zioła, pieprz, czosnek... Ale soli nie. To nie jest jakaś tragedia :)

Gość my soli nie uzywamy
od wielu lat ;) Z przyczyn smakowych tylko i wylacznie. Jedynie moj tato sobie dosala, dopieprza i cus tam jeszcze. Ja lubie najbatrdziej wlasnie takie mdle jedzenie :D

Gość my soli nie uzywamy
zeby byla jasnosc: do gotowania tez nie... A pamietam jeszcze jak bylam mama i solilam jajka, pomidor, ser bialy :O Masakra... jak w ogole to mi moglo wtedy smakowac :P Fuj :P

Gość kenta
No nie wiem, ja jeste,m przyzwyczajona do soli i to nie w takiej malej ilości bo zawsze wolalam przesolić niż niedosolić... Ale no pomidor bez soli smakuje jak... Jak pomidor... macie racje... Poczulam smak pomidora... :) i szczerze jak na razie taki smak mi nie pasuje... Ale dobrze... Mam nadzieję że to przestanie być wyrzeczeniem i poczuje jakieś dobre skutki niejedzenia soli :)

Gość a ja obstawię
ja w czasie ciąży soli prawie nie używałam a jeżeli już to morską lub ciechocińską nie lubię soli zatrzumyje wodę w organiźmie co jest w czasie ciąży niebezpieczne. Autorko, zatrzymanie wody w organiźmie a dostarczanie wody organizmowi to dwie bardzo różne sprawy. Sól zatrzymuje "brudną" wodę! Tę, która powinna być wydalona (z toksynami).