Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

fajna madchen

wyrwanie zeba z ropa

Polecane posty

moj problem jest taki ze jutro mam miec dlutowanie zeba z tym zebem to sie cuda na kiju dzialy:o jest ropa i czy mam sie szykowac ze zneiczulenie nie zadziala? mialam jedna scianke zlamana w tym zebie i dostalam 3 dawki znieczulenia zeby dentysta tylko wyjal ta peknieta czesc i tak znieczulenie nie zadzialalo:( czyli mam sie szykowac na rwanie na zywca?:( a tak w ogole mam miec jutro dlutowanie;) mozecie mi wyjasnic jak to sie robi?:) bo w necie znalazlam tyle jak to wyglada w teorii, czego sie uzywa, itp ale jak to wyglada w praktyce to nie wiem;) dziekuje za wszystkie odpowiedzi:)

wiesz to dlutowanie to nie wiem co jest ale wiem ze iałam rwanie zeba z ropa na zywca bez znieczulenias i myslałam ze jajo zniose nic przyjemnego...ale jak juz go wyrwali i sie zagoił to wszystko ok ...lepiej mi bez niego

Nikt Ci tego nie zrobi \"na żywca\". Jeśli uznają, że znieczulenie może nie działać, to przedtem wypiszą Ci antybiotyk i usuną dopiero jak stan zapalny minie. W tej chwili przestań się stresować, bo jeszcze weźmiesz i komuś jutro zemdlejesz na fotelu. Nic się nie bój i szanuj swoje nerwy! ;)

znaczy sluchaj mi dawali zniueczulenie...ale jak mnie pukał w zeba czy działa to nie działało..jedynie jezyk mi zdretwiał

perla - ale wlasnie pytam sie bo ta czesc peknieta mialam wyrywana na zywca bo niby dentysta mial ja tylko wyjac a czulam jak mi wyrywal:( i 3 dawki znieczulenia mialam:o smarowalam dziaslo sacholem, nie ma juz tak duzo ropy ale dziaslo nadal jest miekkie i czuje smak ropy w slinie:( chodzilam panstwowo do lekarza i staral sie z tym zebem zrobic zeby bylo dobrze ale w czasie wizyty zab pekl:( mialam 10lat i tez musialam wyrwac zeba to byla 6na dole po lewej stronie, teraz 6 na dole po prawej stronie i mialam rwanego na zywca bo madry doktorek po 5 minutach rwal:o moja mama musiala wyrwac i nie czula ze ma znieczulenie, po wyrwaniu ropa trysnela i lekarz powiedzial ze z powodu ropy znieczulenie nie dzialalo:( wiec nie wiem czy sie nastawiac na najgorsze czy isc zadowolona;) i jeszcze chyba bede miec 8wyrywana z lewej strony na dole bo rosnie cos ale krzywo i wyrosnac nie moze:o

klaralara - mi tez wlasnie tylko jezyk zdretwial, polik i ustra strasznie a zeba dotykalam to bolalo jezscze bardziej niz przed podaniem znieczulenia:( a to musial tylko wyrwac ta peknieta czesc ktora byla troche pod dziaslem:( super:(

znieczula ci do dlutowania na pewno. moze nie bedzie to pelen komfort ale na zywca tego na pewno nie zrobia. nawet jesli cie bedzie bolalo to zawsze mniej niz bez. nie mialam dlutowania ale miala usuwana szostke ktora podeszla ropa. bolalo znieczulenie bo sie wkuwaja w to obropiale ale samo usuniecie nie bolalo nic :) trzymam kciuki :)

ja mialam wyrywane 2 szostki na dole :) byla w nich ropa i jak miałam 15 lat to musiałam usunąć...bolało bardzo ale teraz jest o niebo lepiej :)

w 6 na dole po lewej stronie tez byla ropa, w ogole masakra byl ten zab ale troche z winy lekarki bo olala, byle co tam wsadzila a ja nic z tym nie robilam bo nawet nie wiedzialam co,mialam 10lat wiec mi bylo wszystko jedno a przeciez moi rodzice tez sie nie znaja na tym:( jeszcze mam miec ekstracje czy cos takiego, a w nawiasie babka napisala dlutowanie, o co chodzi jesli ktos wie?:):P teraz mam cuda z tym zebem po prawej stronie kilka razy leczony kanalowo, caly czas ropa, kilka razy byl truty, i nic z tego:(

ekstrakcja to usuniecie a dlutowanie to beda ci rozcinac dziaslo i "wygrzebia" ci resztki zeba. czasem tak robia jak sie zab ukruszy albo korzenie utkna.

heh pytalam sie dentystki czy mi moga rozciac dziaslo zeby sie do zeba dostac to sie smiala i mowila ze mam fajna wyobraznie..:o nie ma sie jak do tego zeba dostac bo tylko jedna scianka jest i nie ma jak korzenia wyrwac...:o ale jesli znieczulenie nie zadziala to nie moga na zywca mi rozcinac dziasla i w ogole wszystko? ide jutro z mama, moze mi pomoze:P

czytalam wczesniej na tej stronce to ale malo mi to mowi:P chcialabym wiedziec jak to bylo u was;) dlatego spytalam:)

nie znam sie na tym ale jakoos nacinaja blone i wyciagaja zeba. na pewno cie znieczula wiec nie panikuj :) przeczytaj o dlutowaniu w linku ktory wkleilam :)

hehe to tez czytalam:D jakos nie zrobilo na mnie to wrazenia:P ale chodzi mi o ta rope, ze znieczulenie moze nie zadzialac bo ropa;(

jakos nie wierze:( a co to szczekoscisk?:P bo wynika to pewnie z nazwy ale wole zeby mi ktos napisal niz sama mam jakies glupoty wymyslac:P

nie nastawiaj sie pesymistycznie tylko badz dobrej mysli :) szczekoscisk ci nie grozi :D:D to chyba przy ekstrakcji dolnych osemek czasem sie zdarza.

no wlasnie jutro mam tez miec rwana 8 dolna z lewej strony najprawdopodobniej:P i rozcinane dziaslo troche bo krzywo rosnie i w ogole:( masakra z tymi zebami:o wyobrazacie sobie ze moja ciotka zebow 14lat nie myje, i poszla do dentysty i ten jej tylko kamien usunal?:o a ja chodze co pol roku i zawsze cos:o

wspolczuje :( a naprawde musisz miec usuwane te zeby? bo z tego co tu piszesz to juz mialas usuwanego i dwa kolejne tez do usuniecia? szkoda troche zebow :(

no szkoda ale kochana ja ci moge opisac jak ten zab wyglada o ile moge to zebem nazwac dziura jest niesamowita, tak z centymetr w glab scianka ktora byla blizej polika, jej nie ma, sa strzepki sciany ktore wychodza poza dziaslo i rania mi polik jest tylko scianka blizej jezyka ktora jest troche spilowana z lewej strony:( to w ogole nie ejst zab, lekarka powiedziala ze mi nic z tym nie zrobi bo lepiej usunac jak malutko ropy, choc ona ropy nie widzi, bo pozniej moze mi taka bania wyskoczyc z ropa ze bede wygladac jakby mnie ktos pobil kolezanka moja przyszla do dentysty i miala taka banie pod okiem, myslalam ze ja ktos uderzyl, a to byla ropa:( wiec wiem jak to wyglada wiec chce miec spokoj i chce to usunac zreszta wyjezdzam 7czerwca i lepiej usunac i miec spokoj niz pozniej sie z tym meczyc;)

to jak masz cierpiec to usun :) mysle, ze wszystko bedzie dobrze skoro tego zeba juz tak malo zostalo. gorzej jakby byl duzy i zawziety ;) i sie mocno trzymal :D a tak potrwa to pewnie chwilke a potem bedzie juz tylko lepiej :) powodzenia :)

no i 2 korzenie tam sa do wyrwania i nie ma za co zlapac wiec na pewno nie bedzie krotko i po krzyku;] dobra dam rade, od tego sie nie umiera:P

Gość raczej nie beda wyrywac
jak jest ropa, bo znieczulenie nie bedzie dzialac. Najpierw pewbnie dostaniesz antybiotyk :)

znaczy nie ma az tak duzo ropy, czuje tylko smak ropy i troche jest dziaslo miekkie, ale nie widze nic bialego tam;) lekarz tez mi mowil ze jest troche ropy ale jak ropa to i tak nie bedzie dzialas wiec mowisz antybiotyk? a ile ten antybiotyk musze brac?:( cholera ja w sobote wyjezdzam i wolalabym miec to juz zrobione do soboty:(

jesli jakis dentysta rwal zab z ropa to znaczy, ze nie wiedzial, ze tam jest ropa albo jest debilem...

ale jest taki myk bo bedzie mi dziaslo musial naciac bo nie ma sie jak dostac do korzenia i jak bede czula naciecie dziasla po podaniu znieczulenia to znaczy ze znieczulenie nie dziala, wiec ma przestac:P dobra to sie nie boje bo wiem ze jak ebdzie bolalo to koniec:P ale ten antybiotyk to w zeba wsadzony czy tak normalnie tabletki do polkniecia? ah i ejszcze jedno, ja nie wiem czy ten chirurg mnie dzis przyjmie w ogole, bo maja niby umowione godziny z ludzmi:o super i mam czekac niewiadomo ile z dziurawym zebem:(

jak czujesz jej smak to jest duzo ropy... Znieczulenie nie bedzie dzialac. I raczej kazdy normalny dentysta najpierw wyleczy stan zapalny. Ropa uniemozliwia rwanie zeba. Nie wiem... jak Ci sie spieszy to moze pod narkoza Ci to zrobia... Ja bym sie bala.