Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość paszport dla dziecka

jak wyrobić dziecku paszport

Polecane posty

Jak wyrobić paszport dziecku, którego ojciec jest "niedostępny"?

nikt nie wie? 😭

Gość no ja tak mysle
Co znaczy "niedostepny"? ;-) Jesli nie masz z nim kontaktu a jest biologicznym a przede wszystkim prawnym ojcem to chyba nic nie zrobisz bo musi byc zgoda obojga rodziców:-(

no właśnie, nie mam z nim kontaktu ale jest wpisany w akcie urodzenia dziecka

Gość sądownie
tylko to pozostaje z tym że musisz sie liczyć że to dużo dłużej potrwa

Gość no ja tak mysle
Czyli sądownie:-(

no dobrze, sądownie. Ale co ma po kolei robić? Gdzie zadzwonić, iść, jak napisac podanie? Naoiszcie mi krok po kroku co trzeba zrobić?

ojciec musi byc przy wyrabianiu paszportu. No chyba że sądownie za to trzeba się wziąć. Ale można też wyrobić dziecku dowód osobisty, tylko nie wiem jak się to odbywa. I do jakich krajów można wyjechać na niego.

DOWOD OS PODOBNIE JAK PASZPORT MUSI PODPISAC DWOJE RODZICÓW. Tak teraz wszystko bedziesz musiala zalatwic sądownie. Ja mialam tak samo ale zamiast biegac do sądu co chwile po prostu zlozyłam wniosek o pozbawienie wladzy rodzicielskiej z obowiązkiem alimentacji. Mam wyrok ze ojciec pozbawiony praw i wszystko zalatwiam sama.

A mozesz mi napisac gdzie mam najpierw się udać, żeby jak najszybciej wszysko załatwić? Ile może potrwać wydawanie zgody na wydanie dziecku paszportu?

najlepiej to pozbawic praw rodzicielskich sprawa trwa max 3 mc tak jak inne podobne jesli chodzi o nieletnich. Musisz udac sie do sądu i tam zlożyc wniosek w trzech kopiach na kazdej ma byc pieczątka ze złozyłas. Jedna jest dla ciebie druga dla niego trzecia dla sądu. We wniosku możesz zaznaczyc ze bardzo zalezy ci na czasie poniewaz dostałaś swietną oferte pracy za granicą i nie mozesz wyjechac bo dziecko nie ma paszportu zależy tez jaki wniosek bedziesz skladac i jaki kontakt masz z ojcem i równiez ile lat ma dziecko. Idz do pierwszego lepszego sądu w twoim miescie i wszystko ci powiedzą mozesz tez isc do radcy prawnego i on ci pomoze napisac wniosek cena ok 50 zł

super :) bardzo dziękuję :) Już mi sie jakoś rozjaśniło w głowie

tylko tak jak pisze pozbawienie wladzy zalezy tez od wieku dziecka np dziecka ma 3 mc to wątpie by jakis sad sie zgodził czesto jest tak ze mówią ojcu trzeba dac szanse bla bla bla i potem ojciec nie odzywa sie kolejne 5 lat. Z wiekszym dzieckiem np z 2 latkiem jest łatwiej bo wtedy wiadomo ze skoro dwa lata sie nieinteresowal to teraz tez nie bedzie. A i musisz miec jego aktualny adres .

nie no, ja chyba potrzebuję specjalistycznej porady :O

nie chcę wszystkiego pisać na forum :O dziecko ma ponad 3 lata