Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Szyszunia666

Uparte zaparcie

Polecane posty

Gość sibi
poczytaj forum medycyna naturalna tam może coś znajdziesz na twoje zaparcia

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość naturalne
szklanke przegotowanej wystudzonej wody na czczo, a w ciagu dnia zajadac suszone sliwki, pomaga napewno -i sama natura. Wode stawiam juz wieczorem ,zeby byla zimna

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość sibi
ponoć sliwki nic jej nie dają,ale ja poleciłam sliwki moczyć i pić wode. szyszunia a jak z twym ruchem?.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ruch mam, w pracy to tylko siedze bo taka mam robote, ale na codzien ciagle gdzies latam cos robie, ciagly ruch. Zauwazylam jedna rzecz, gdy bylam u lekarza i lekarz sprawdzal mi palcem ;/ czy nie mam zylakow to powiedzial ze nie mam... ale gdy sama wczoraj sprawdzilam to wyczołam (nie zylaki) ale tak jakby jakias czesc jelita zatykala mi wejdzie do tylka, to takie dziwne, nie wiem jak to opisac, to tak jakby ten dolny odcinek byl przycisniety i nie moze sie kupka wydostac, cos takby zawiazany.... codzien pije wode i przegotowana i mineralna, jadam tez sliwki i czuje ze tak wlasnie mam, ze to wszystko zbiera sie ku wyjsciu ale tak jakby nie chcialo sie te jelito otworzyc....

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ruch mam, w pracy to tylko siedze bo taka mam robote, ale na codzien ciagle gdzies latam cos robie, ciagly ruch. Zauwazylam jedna rzecz, gdy bylam u lekarza i lekarz sprawdzal mi palcem ;/ czy nie mam zylakow to powiedzial ze nie mam... ale gdy sama wczoraj sprawdzilam to wyczołam (nie zylaki) ale tak jakby jakias czesc jelita zatykala mi wejdzie do tylka, to takie dziwne, nie wiem jak to opisac, to tak jakby ten dolny odcinek byl przycisniety i nie moze sie kupka wydostac, cos takby zawiazany.... codzien pije wode i przegotowana i mineralna, jadam tez sliwki i czuje ze tak wlasnie mam, ze to wszystko zbiera sie ku wyjsciu ale tak jakby nie chcialo sie te jelito otworzyc....

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość espumisan polecam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość magnesss
Niedobór magnezu powoduje zaparcia. Kup sobie dobry preparat z magnezem, polecam Slow Mag B6 lub Magvit. A próbowałaś czopki Laxol i Forlax? Stosuj Colon C + Trilac oraz Lactuloza nie pomoże od razu, ale bądź cierpliwa. Odstaw wszystkie senesy itp. Dieta: dużo płynów, kawa raczej nie, bo odwadnia i wypłukuje magnez. Na noc namocz kilka śliwek suszonych w szklance wody, rano na czczo zjedz te śliwki i wypij wodę, mają obrzydliwy smak i konsystencję, ale warto, zadziała po kilku dniach. Ogranicz mięso, odstaw białe pieczywo, słodycze, potrawy mączne, mleko, żółty ser, produkty wysoko przetworzone, napoje gazowane, soki rozcieńczaj wodą o połowę. Pij zieloną herbatę liściastą, kefir, maślankę, wodę z miodem i sokiem z cytryny. Jedz płatki owsiane, różne kasze, dużo gotowanych warzyw, gotowana marchew i buraki, zupy. Do posiłków dodawaj otręby. Chleb tylko razowy. 3-4 jabłka dziennie. Masuj brzuch, do tego kilka razy dziennie kładź się na plecach \"rowerek\" nogami przez 10-15 min. Wpisz w googla hasło \"zaparcia nawykowe\" oraz \"dieta bogatoresztkowa\" jest sporo profesjonalnych porad np. na portalach farmaceutycznych, poczytaj. Ja też to miałam i leczyłam się przez 6-m-cy. Udało się czego i tobie życzę. Do produktów i potraw zalecanych w diecie bogatoresztkowej należą: mąka pszenna i żytnia niskiego przemiału, pieczywo czerstwe – razowe, żytnie, mieszane, z otrębami, chrupkie, kasze – gryczana, jaglana, jęczmienna, płatki owsiane, potrawy z kasz nie przecierane, mleko, jogurt, kefir o niskiej zawartości tłuszczu, twaróg i białe sery z chudego mleka, białka jaj, żółtka do 2 sztuk tygodniowo, chude mięsa, gotowane, duszone lub smażone bez tłuszczu, chuda szynka i polędwica, chudy drób, gotowany, duszony lub smażony bez tłuszczu, chude ryby – karmazyn, dorsz, sandacz, szczupak, leszcz, lin, świeże masło w ograniczonych ilościach, śmietana o niskiej zawartości tłuszczu w niewielkich ilościach, olej słonecznikowy, sojowy, arachidowy, oliwa z oliwek w ograniczonych ilościach, ziemniaki gotowane, warzywa i owoce bez ograniczeń, surówki, soki, warzywa gotowane lub duszone bez tłuszczu, cukier i słodycze w bardzo ograniczonych ilościach, dżemy niskosłodzone, przyprawy łagodne, ostre przyprawy w niewielkich ilościach, słaba herbata i kawa zbożowa, napary ziołowe, zupy na wywarach z jarzyn, zagęszczone mąką i mlekiem, zupy owocowe, jarzynowe, mleczne, z kaszami lub ziemniakami, sosy na wywarach z jarzyn, na odtłuszczonych wywarach z mięsa i drobiu, zagęszczone mąką. W diecie bogatoresztkowej zabronione są produkty i potrawy: mąka kukurydziana, ziemniaczana i pszenna wysokiego przemiału, pieczywo z białej maki, pieczywo cukiernicze, ryż, kasza manna, kukurydziana, tłuste mleko, napoje mleczne i sery tłuste, masło solone lub świeże w większych ilościach, tłusta śmietana, tłuszcze zwierzęce, masło kokosowe, tłuste mięsa i wędliny, wyroby wędliniarskie, pasztety, dziczyzna, podroby, gęsi, kaczki, dzikie ptactwo, tłuste ryby, ziemniaki odsmażane, frytki, placki ziemniaczane, kakao, czekolada, kawa, mocna herbata, napoje alkoholowe, zupy na tłustych wywarach z kości lub mięsa, wszystkie potrawy z mięsa, drobiu i ryb smażone, duszone lub pieczone na tłuszczu, bigos, golonka, paszteciki, naleśniki, pyzy, ciasta francuskie, makarony i kluski z białej mąki, słodycze zawierające alkohol, tłuszcze, dżemy i konfitury wysokosłodzone, czekolada i wyroby czekoladowe, torty, ciasta, kremy, lody, bita śmietana. O zaparciu mówimy, jeśli liczba oddanych stolców jest mniejsza, niż trzy w tygodniu. OBJAWY ZAPARCIA PRZYCZYNY ZAPARCIA LECZENIE ZAPARCIA DIETA I ROŚLINY LECZNICZE PRZECIW ZAPARCIU OBJAWY ZAPARCIA Jak często oddaje stolec osoba zdrowa Osoba zdrowa oddaje stolec - raz lub dwa razy dziennie. Poprawne czynności fizjologiczne jelit pozwalają na częstotliwość wypróżniania od 14 do 5–7 tygodniowo. Stolec - niekoniecznie codziennie Wiele osób błędnie sądzi, że musi codziennie oddawać stolec. Uskarża się, więc na zaparcie, ponieważ częstość wypróżnień jest mniejsza, niż oczekują. Jednak za dopuszczalną normę uważa się nawet tylko dwa wypróżnienia tygodniowo. Jednak nagle pojawiające się zaparcie musi zostać dokładnie wyjaśnione, gdyż może ono wskazywać na niebezpieczne dla zdrowia organiczne zwężenie jelita. Rzadziej – nie znaczy że się „zatruwamy” Należy przy tej okazji definitywnie odrzucić dawne przekonanie, że nadmiernie przedłużające się zatrzymanie kału jest rezultatem nieznanego bliżej zjawiska „samozatrucia”. Jest to całkowicie mylna koncepcja. Zaskakującym jest fakt, że nawet poważne zaparcie - stolec raz na 2 tygodnie - jest zazwyczaj dobrze znoszone. Odwodniony stolec nie zawsze oznacza zaparcie Stolec u osób cierpiących na zaparcia jest zwykle substancją twardą, odwodnioną, zwaną „nadmiernie przetrawioną”. Ale istnieją także – choć pojęcie to jest zbyt często nieznane – zaparcia o stolcu miękkim. Spośród 75 pacjentów, którzy mają uczucie niepełnego wypróżnienia (a więc uważają, że cierpią na zaparcie), 50 ma stolce twarde, a 25 stolce miękkie. Istnieją także okoliczności, w których u osób cierpiących na autentyczne zaparcia pojawiają się stolce płynne. Przemienne występowanie zaparć i biegunek Takie zjawisko jest również możliwe. Po kilkudniowym okresie braku stolca lub stolca niepełnego niekiedy pojwiają się duże wypróżnienia płynnym stolcem ( przez 12 do 24 godzin). Następnie cykl zaparcie–biegunka powtarza się. Co się wówczas dzieje naprawdę? Otóż w dniach, kiedy stolec się nie pojawia lub występuje w niewystarczających ilościach, duże ilości resztek z codziennego pożywienia gromadzą się w jelicie. Po kilku dniach jelito pozbywa się tego przepełnienia (zwanego zastojem kału) przez tzw. hipersekrecję reakcyjną, która powoduje obfite wydalenie płynnego stolca. Zjawisko to zwane jest fałszywą biegunką, w rzeczywistości bowiem stolec ten jest złożony z płynu kałowego i resztek substancji nadmiernie przetrawionych, zwykle występujących u osób cierpiących na zaparcia. Podobną formą jest wypróżnienie w postaci bardzo „twardego korka”, po którym natychmiast występuje płynny stolec. Nietypowy wygląd stolca Często osoby zgłaszajace się do lekarza zgłaszają nietypowy wygląd stolca (stolce cienkie lub kulkowe, lub o innym kolorze), albo jego niezwykłą konsystencję. Nietypowy wygląd może wynikać np. z tego, że osoby te lecząc się same nadużyły leków przeczyszczających, czopków i lewatyw. Chociaż może też wynikać z chorób powodujących zwężenia jelit. PRZYCZYNY ZAPARCIA Jak powstaje stolec? Formowanie kału dokonuje się w jelicie grubym, w jego podstawowej części tzw. okrężnicy. Do prawidłowego przebiegu tego procesu niezbędne są substancje balastowe w diecie, głównie włóknik roślinny, zwany też błonnikiem oraz dostateczna ilość wody. Dzięki odpowiedniej zwartości włóknika i wody - p rawidłowy stolec ma konsystencje dość zwartą i nie rozmazuje się w okolicy odbytu. Budowa jelita grubego Jelito grube rozpoczyna się od zastawki krętniczo-kątniczej, stanowiącej granicę z jelitem cienkim. Następnie dzieli się na jelito ślepe (kątnicę) wraz z wyrostkiem robaczkowym, okrężnicę (wstępującą, poprzeczną oraz zstępującą) oraz odbytnicę z kanałem odbytowym. Jelito grube jest szersze od jelita cienkiego - w stanie rozkurczu osiąga średnicę 5-8 cm. Jest znacznie krótsze od jelita cienkiego, jego długość wynosi od 120 do 150 cm. (rys jelita) Dietetyczna przyczyna zaparcia - nadmierne zagęszczenie kału Jeśli zauważymy, że nasz stolec jest twardy lub zbity w grudki, świadczy to, że organizm otrzymuje zbyt mało płynu lub za mało błonnika roślinnego. Stolec bogaty w błonnik absorbuje bowiem wodę, nie dopuszczając do jej wchłonięcia przez ścianki jelita, a tym samym do nadmiernego zgęszczenia kału, czyli wysuszenia. Wysoki deficyt błonnika może spowodowac, że odwodniony stolec jak korek zatyka jelito grube, utrudniając wypróżnienie. Oddawanie stolca jest wówczas bolesne i odbywa się rzadziej niż normalnie. Zaparcie - choroba cywilizacyjna Na nadmierne odwodnienie i zagęszczenie stolca wywołujące w konsekwencji zaparcie – czyli oddawanie stolca rzadziej niż trzy razy w tygodniu - cierpi co druga kobieta i co czwarty mężczyzna krajów Zachodu. Zaparcia zaliczane są obecnie do masowych dolegliwości cywilizacyjnych, związanych nie tylko z niewłaściwą dietą, ale i z siedzącym i stresogennym nieregularnym trybem życia powodującym tzw. zaparcia nawykowe. Zaparcia nawykowe (czynnościowe) W godzinach rannych przypada szczyt aktywności jelita grubego. Organizm wysyła wówczas sygnały domagające się miejsca na następne odpady metaboliczne. A my wstajemy zbyt późno, spieszymy się do pracy, szkoły. Spóźnieni, zestresowani nie mamy czasu na spokojne posiedzenie w ubikacji. Jeśli np. nie ma w pobliżu toalety, lub nie mamy po prostu czasu na załatwienie tej naturalnej potrzeby to dość długo każdy z nas może powstrzymywać się od wypróżnienia. Niektórzy, nie zdając sobie z tego sprawy, unikają oddawania stolca w czasie pracy, podróży i w innych okolicznościach. Nie odpowiadamy na potrzeby ciała, tłumimy je, doprowadzając do zaniku odruchu najzdrowszego, porannego wypróżniania. W ten sposób doprowadzamy do osłabienia wrażliwości odbytu na zalegającą masę kału. Powodujemy zaparcia nawykowe (czynnościowe), które szybko mogą przejść w chroniczne. Odruch wypróżnienia Drugim najważniejszym warunkiem uniknięcia zaparcia jest stałe ćwiczenie psychicznego odruchu parcia na stolec i powodowania tym wypróżnienia. Jeśli komuś się wydaje, że odruch ten mamy wszyscy od urodzenia, niech wie, że blisko 2/3 przyczyn zaparcia wynika z zaniku czucia parcia na stolec. Tzw. akt defekacji (wypróżnienia) składa się z 3 faz i jest pod kontrolą mózgu, rdzenia kręgowego oraz ośrodków nerwowych w jelicie grubym. To nasz świadomy bodziec woli wyswala skurcz jelita i odbytnicy, który rozluźnia mięśnie zwieracza odbytu i wydala kał na zewnątrz. Skutki chronicznego zaparcia Odruch wypróżnienia z różnych przyczyn bywa tłumiony, aż do całkowitego zaniku. Zanik tego odruchu powoduje tzw. chroniczne zaparcia. Wówczas kał stale zalegający w odbytnicy prowadzi do postępującego jej rozszerzania, a przez to do stopniowej utraty zdolności automatycznego reagowania na psychiczny bodziec inicjujący wypróżnienie. Rada profilaktyczna Wchodzić do toalety, kiedy tylko poczuje się potrzebę oddania stolca. Powstrzymywanie się może przejść w nałóg i być przyczyną choroby. Choroby przyczyną zaparć Przyczyną zaparcia może być osłabienie mięśni tzw. tłoczni brzusznej oraz mięśni krocza, wskutek wyniszczających chorób. Choroby (i brak ruchu) prowadzą do rozszerzenia jelita grubego, zaś kał zalegający w odbytnicy powoduje jej rozszerzanie się, a przez to stopniowy zanik zdolności reagowania na bodźce inicjujące wypróżnianie. Przyczyną zaparcia mogą być również cukrzyca, obniżone stężenie potasu, zwiększone stężenie wapnia, mocznica, niedoczynność tarczycy, nadczynność przytarczyc, porfiria, choroby odbytu (żylaki, pęknięcia) oraz przyczyny neurologiczne np. stwardnienie rozsiane, neuropatie. Ponadto leki zwalniające perystaltykę jelita grubego. Leki mogą wywołać zaparcie U osób chorych nie tylko same choroby, ale i stosowane w ich terapii leki mogą wywoływać zaparcia. Do takich zagrażających zaparciem preparatów należą: leki przeciwzapalne, leki neutralizujące nadmiar kwasu solnego w żołądku, preparaty żelaza, werapamil, diuretyki, inhibitory MAO, leki neuroleptyczne, opiaty, trójcykliczne leki przeciwdepresyjne, disopiramid, leki przeciwcholinergiczne. Ponadto – ku zaskoczeniu leczących się domowymi sposobami – również środki przeczyszczające mogą zaburzyć proces trawienie w w konsekwencj wywołać zaparcie. Nawracające zaparcia a choroby W stale nawracających zaparciach zanim przystapi się do ich leczenia należy wykluczyć choroby ustrojowe i wywołane tym przeszkody we właściwej przepustowości jelit. Takimi chorobami i przeszkodami mogącymi powodować zaparcie są: nowotwory (i związane z tym popromienne naświetlania radiologiczne), choroby zapalne prowadzące do zwężeń jelit, choroba Lesniewskiego Crohna, gruźlica, kiła, wrzodziejęce zapalenie jelita grubego. Diagnostyka poprzez badanie „per rectum”. W przypadkach zaparć o przyczynach budzących wątpliwości, w tym zaparć stale nawracających konieczne jest wykluczenie chorób zwężających jelita, poprzez badanie przez odbyt. W przypadkach wątpliwych można uzupełnić diagnozę o badanie specjalistyczne – kolonoskopowe. Rak jelita grubego Wykrywanie raka jelita grubego LECZENIE ZAPARCIA Wstydliwa dolegliwość Zaparcie to wstydliwa i pozornie niegroźna dolegliwość, która dotyka od czasu do czasu każdego z nas. Jeśli zaparcie nie trwa dłużej, niż tydzień, nie dotyczy niemowlęcia (lub małego dziecka) i nie powoduje dotkliwych objawów – nie docieramy zwykle z tym problemem do lekarza – staramy się leczyć domowymi sposobami. Co wówczas czynimy? Stosujemy sprawdzone od lat metody – zażywamy bardzo niesmaczne środki: sól gorzką, sól glauberską, itp. Dzieciom wlewamy do gardła olej rycynowy. Sól gorzka gromadzi wodę w jelicie grubym i rozpulchnia twardą masę kałową, ułatwiając jej wydalenie. Może jednak wywołać dotkliwy ból, a u chorych na nerki spowodować groźną dla zdrowia hipermagnezemię. Olej rycynowy też ma swoje wady, gdyż rozkładając się w jelicie drażni narządy jamy brzusznej i może wywoływać lub pogłębiać stany zapalne. Gdy zawiedzie samoleczenie lub co gorsza spowoduje powikłania bólowe lub biegunkę Lekarz dokładnie nas wypyta o przyzwyczajenia żywieniowe i doradzi co zmienić w diecie. Wiele zaparć ma przyczynę, która leży w psychice człowieka. Powinien też uświadomić pacjentowi, że codzienne wypróżnienia nie są konieczne, a jelitom należy dać szansę własnej pracy. Natomiast leki przeczyszczające, czy lewatywy, które stosuje się częściej niż raz na trzy dni zaburzają fizjologię trawienia i uniemożliwiają im to. Diagnostyka zaparcia W pierwszej kolejności trzeba odpowiednimi badaniami wykluczyć pozajelitowe przyczyny zaparcia. Lekarz powinien też wykonać wspomniane już badanie per rectum i ewentualnie sigmoidoskopią wykluczyć poważne choroby jelit, które mogą być przyczyną zaparcia i które należy leczyć w pierwszej kolejności. Jeżeli potrzeba, dobrze jest wykonać wlew kontrastowy. Należy tutaj podkreślić, że dostępne lekarzowi rodzinnemu metody diagnozy pozwalają na wykrycie 2/3 nowotworów jelit. Badania przez kiszkę stolcową i proktoskopia nie wymagają specjalnego przyzgotowania pacjenta- są proste i tanie do wykonania. Leczenie objawów zaparcia Po wykluczeniu poważnych chorób ustrojowych i jelit można przystąpić do leczenia objawów zaparcia. Celem jest przyspieszenie transportu mas kałowych przez jelito grube.Umożliwia to zwykle: 1. Leczenie dietą, czego najważniejszymi zasadami są : wzbogacenie diety w błonnik roślinny (włóknik) i zwiększenie ilości wypijanych płynów (co najmniej 2,5 do 3 l/ na dobę) oraz zmiana nawyków – tj. przywrócenie regularności posiłków, stosowanie więcej ruchu, itp. 2. Zastosowanie leczniczych środków roślinnych i farmaceutyków. (Więcej – poniżej) Środki wchłaniające wodę i poślizgowe W zaparciach dobrze jest stosować środki osmotyczne (lactulosa, preparaty magnezowe, fosforany). Środki te podawane z dużą ilością wody zmniejszają zagęszczenie stolca. Można również stosować środki poślizgowe takie jak np. olej parafinowy czy środki regulujące pracę jelita grubego np. Metaclopramidum, Coordinax, Debridat, Duspatalin. Stosowane są również techniki autotreningu (Bioofedback) czy psychoterapia. Rośliny lecznicze przeciw zaparciu W popularnych lekach przeciw zaparciu korzysta się z takich ziół jak: nasiona i okrywy nasienne babki płesznik i babki piaskowej, senesu, aloese, kruszyny, rzewienia, itp. Np. zawarte w liściach senesu antrazwiązki działają drażniąco na ścianki jelita, co pobudza ruchy motoryczne przesuwające resztki pokarmowe i przyspiesza wydalanie niestrawnych resztek pokarmowych. (Więcej – poniżej) Specyfika leczenia zaparć nawykowych W przypadku tego typu przyczyny zaparcia należy poprawić odruch parcia i doprowadzić do rozluźnienia zwieraczy odbytu w trakcie parcia na stolec. W związku z tym, należy zmienić przyzwyczajenia podczas oddawania stolca. Przy stwierdzeniu zaniku odruchu parcia – najlepiej jest stosować codziennie o tej samej porze wlewki doodbytnicze. Można wówczas stosować również środki miejscowo drażniące np. czopki glicerynowe. Stosowane są również środki zwiotczające zwieracze, zastosowane miejscowo w postaci maści np. nitrogliceryna. Poprawę również może przynieść metoda autotreningu. DIETA I ROŚLINY LECZNICZE PRZECIW ZAPARCIU Ogólne zalecenie dietetyczne U ludzi ze skłonnościami do zaparć stolca dieta powinna zawierać właściwą ilość włóknika, który zapewnia odpowiednią masę stolca. Włóknik roślinny – zwany też błonikiem zwiększa masę stolca. Niektóre ze składników włóknika absorbują wodę do wnętrza jelita, co sprawia, że stolce są bardziej miękkie i łatwiej przesuwalne. Zalecane są więc pokarmy z dużą ilością włóknika roślinnego. Obecnie przyjmuje się, że pożądana ilość spożycia błonnika powinna wynosić co najmniej 35 gramów dziennie. W leczeniu zaparcia bardzo ważne jest też obfite nawodnienie organizmu. Źródła błonnika w codziennej diecie Najwięcej błonnika nierozpuszczalnego zawiera wspomniana celuloza, hemiceluloza lub lignina - występujące obficie w łuskach ziaren żyta, pszenicy, kukurydzy, fasoli, grochach i innych nasionach oraz w skórkach jarzyn i owoców. W miąższu owoców znajdują się znacznie mniejsze ilości błonnika nierozpuszczalnego. Najprostsza r ecepta dietetyczna na zatrzymanie wody w jelitach i tzw. „luźny stolec” to spożywanie możliwie dużo błonnika.Przykładowo 100 g błonnka z ziemniaków wiąże w jelicie 40 g wody; 100 g marchwi lub jabłek – już 70 g wody. Nawodnienie w leczeniu zaparcia W leczeniu zaparcia niezbędne jest spożycie dużych ilości wody. Zalecana ilość to ok. 1.5 – 2 litrów płynu na dobę. W przeliczeniu na szklanki to 7– 8 porcji na dobę. Najlepiej jeśli pijemy czystą przegotowaną wodę, lub jeszcze lepiej – mineralną, niegazowaną, zawierającą deficytowe jony magnezu. Dieta przeciwzaparciowa Dieta taka polega głównie na piciu dużej ilości niegazowanej wody oraz spożywaniu produktów zawierających błonnik (ryc. 11). Zaleca się pacjentowi: - spożycie minimum 2 litrów niegazowanej wody dziennie, - przed każdym posiłkiem wypijanie 1 szklanki przegotowanej ciepłej wody, - wprowadzenie posiłków częstych, ale małych objętościowo (drugie śniadanie, podwieczorek), - na drugie śniadanie i podwieczorek spożywanie owoców, - spożywanie około 30 dag jarzyn dziennie (brokuły, buraki, surowa marchew, inne), - duża ilość kasz gruboziarnistych (kasza gryczana), - 2 łyżki otrąb dziennie (najlepiej namoczonych w wodzie lub jogurcie), - ograniczenie spożycia ziemniaków, ryżu, pieczywa, - suszone owoce (śliwki, morele), - zakaz kładzenia się spać bezpośrednio po posiłku (ostatni posiłek między 18-19, potem ewentualnie płyny i owoce). Nie bez znaczenia dla motoryki jelita grubego jest wzmożenie ruchliwości – np. codzienne spacery, jazda na rowerze, pływanie, uprawianie sportów zespołowych, itp. Suplementy dietyprzeciw zaparciu W sytuacjach, kiedy nie możemy z obiektywnych przyczyn sami decydować o swej diecie (jedzenie w restauracji, pensjonacie, itp.); lub dieta nie przynosi pożądanych efektów powinniśmy zastosować suplementy diety. Chodzi tutaj o substancje roślinne i zwierzęce substancje naturalne ułatwiające wypróżnienie. Do najbardziej popularnych należą otręby zbożowe (pszenne, owsiane), mielone siemię lniane, czy rozpuszczalny włóknik o nazwie metyloceluloza. Działają na zasadzie absorpcji wody w jelitach (chłoną wodę, jak gąbka!) i dzięki temu tworzą luźną masę stolca. ponadto zmiękczają kał i pochłaniają zalegające jelita resztki i toksyny, co w konsekwencji ułatwia ich usunięcie i wydalenie z organizmu. Mielone nasiona lnu przeciw zaparciu Wartościowym środkiem roślinnym przeciwdziałającym zaparciom są zmielone popularne nasiona lnu – tzw. siemię lniane. Dzięki zdolności chłonięcia wody - dodanej do zmielonych nasion i silnemu pęcznieniu – siemię skutecznie zapobiega odwodnieniu stolca i spowodowanym tym zaparciom. Przeciwdziała zaparciu również duża ilość śluzu (wyekstrahowana wodą) oraz olej lniany – nadające ściankom jelita walory poślizgowe. Ponadto zmielone nasiona lnu drażniąc ścianki jelit, pobudzają ruch robaczkowy i przyspieszają tym przesuwanie masy kałowej w jelicie grubym. Recepta z mielonych nasion lnu Najlepiej zmiażdżyć nasiona lnu (mogą być ziarna zbóż) - np. w maszynce do mięsa czy młynku do kawy. Codziennie należy spożywać dwie – trzy łyżki stołowe zmiażdżonych nasion. Można je wsypać do zupy mlecznej lub jarzynowej, posypać kanapkę z serem, wymieszać jogurtem, dodać do surówki. Trzeba pamiętać przy tym o piciu większej ilości płynów. (przynajmniej 2 szklanki). Zwłaszcza gdy stosujemy nasiona lnu, które nie rozrzedzone wodą mogą zbijać sie w grudki i stać się bezużyteczne lub wręcz szkodliwe. Ale uwaga! Nasion lnu - po ich rozdrobnieniu nie można długo przechowywać, gdyż pod wpływem tlenu, światła i wyższych temperatur niektóre cenne związki czynne szybko ulegają degradacji. Metyloceluloza przeciw zaparciu Metyloceluloza to rozpuszczalna w wodzie pochodna celulozy. Jest uznanym w przemyśle spożywczym n aturalnym środekiem zagęszczającym pokarmy i stabilizatorem. Jest stosowana jako dozwolony dodatek do żywności – tzw. dodatek E 461 . Przy dawkach powyżej 6 g zaczyna działać łagodnie przeczyszczająco. Jest jednym z nielicznych (obok wodnych ekstraktów nasion babki płesznik i babki piaskowej) łagodnym środkiem zwalczającym zaparcia, który może być stosowane przez dłuższy czas, nie dając niekorzystnych efektów ubocznych. Tego typu środki działają powoli, łagodnie i bezpiecznie ułatwiając wypróżnienie. Należy je podawać w stopniowo wzrastających dawkach, najlepiej cztery razy dziennie z odpowiednią ilością płynu (dodatkowo trzy szklanki płynu na dobę), aby zapobiec zagęszczeniu się leku. Recepta przeciw zaparciu z otrąb pszennych, czy owsianych Zaleca się spożywanie 16 - 20 g nieoczyszczonych otrąb, w postaci np. 2 - 3 łyżeczek od herbaty zmieszanych z owocami lub pożywanych trzy razy dziennie przetworów zbożowych. Należy jednak pamiętać o popijaniu otrąb dużą ilością wody, gdyż inaczej stolec będzie zbyt odwodniony i może tylko niekorzystnie podrażnić jelita. Zauważmy, że 100 g otrąb zatrzymuje w jelicie aż 450 g wody! W dobrego nawodnienia otrąb zapobiega to również wzdęciom i innym objawom dyspeptycznym. Nasiona babki płesznik i babki piaskowej przeciw zaparciu Pokrywy nasienne i nasiona babki płesznik (Plantago psyllium), jak też innej polskiej babki piaskowej (Plantago indica) zawierająrozpuszczalny w wodzie błonnik roślinny o konsystencji galaretowatego śluzu lub kleju. Błonnik ten obficie wchłania wodę i silnie pęcznieje. Osadzając się na ściankach jelita grubego zmiękcza przesuwający się kał oraz pochłania zalegające resztki i toksyny, co w konsekwencji ułatwia ich usunięcie i wydalenie z organizmu. Recepta ziołowa z nasion babki płesznik Przykładowo bierzemy 2-3 łyżeczki tych nasion, całych nie mielonych, gdyż pył z nasion drażni drogi oddechowe i może uczulać. Umieszczamy nasiona w szklance letniej wody i po zamieszania i odstawieniu na 5 minut – wypijamy. Nie należy odstawiać na dłużej, bowiem powstaje wówczas konsystencja silnie zwartej galarety, nie dającej się wypić. Kurację można powtorzyć 1-3 razy dziennie. Ale uwaga! Tak jak otręby – należy obficie popijać wodą, aby zapobiec zagęszczeniu się leku w jelitach.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość magnesss
Po wykluczeniu poważnych chorób ustrojowych i jelit można przystąpić do leczenia objawów zaparcia. Celem jest przyspieszenie transportu mas kałowych przez jelito grube.Umożliwia to zwykle: 1. Leczenie dietą, czego najważniejszymi zasadami są : wzbogacenie diety w błonnik roślinny (włóknik) i zwiększenie ilości wypijanych płynów (co najmniej 2,5 do 3 l/ na dobę) oraz zmiana nawyków – tj. przywrócenie regularności posiłków, stosowanie więcej ruchu, itp. 2. Zastosowanie leczniczych środków roślinnych i farmaceutyków. (Więcej – poniżej) Środki wchłaniające wodę i poślizgowe W zaparciach dobrze jest stosować środki osmotyczne (lactulosa, preparaty magnezowe, fosforany). Środki te podawane z dużą ilością wody zmniejszają zagęszczenie stolca. Można również stosować środki poślizgowe takie jak np. olej parafinowy czy środki regulujące pracę jelita grubego np. Metaclopramidum, Coordinax, Debridat, Duspatalin. Stosowane są również techniki autotreningu (Bioofedback) czy psychoterapia. Rośliny lecznicze przeciw zaparciu W popularnych lekach przeciw zaparciu korzysta się z takich ziół jak: nasiona i okrywy nasienne babki płesznik i babki piaskowej, senesu, aloese, kruszyny, rzewienia, itp. Np. zawarte w liściach senesu antrazwiązki działają drażniąco na ścianki jelita, co pobudza ruchy motoryczne przesuwające resztki pokarmowe i przyspiesza wydalanie niestrawnych resztek pokarmowych. (Więcej – poniżej) Specyfika leczenia zaparć nawykowych W przypadku tego typu przyczyny zaparcia należy poprawić odruch parcia i doprowadzić do rozluźnienia zwieraczy odbytu w trakcie parcia na stolec. W związku z tym, należy zmienić przyzwyczajenia podczas oddawania stolca. Przy stwierdzeniu zaniku odruchu parcia – najlepiej jest stosować codziennie o tej samej porze wlewki doodbytnicze. Można wówczas stosować również środki miejscowo drażniące np. czopki glicerynowe. Stosowane są również środki zwiotczające zwieracze, zastosowane miejscowo w postaci maści np. nitrogliceryna. Poprawę również może przynieść metoda autotreningu. DIETA I ROŚLINY LECZNICZE PRZECIW ZAPARCIU Ogólne zalecenie dietetyczne U ludzi ze skłonnościami do zaparć stolca dieta powinna zawierać właściwą ilość włóknika, który zapewnia odpowiednią masę stolca. Włóknik roślinny – zwany też błonikiem zwiększa masę stolca. Niektóre ze składników włóknika absorbują wodę do wnętrza jelita, co sprawia, że stolce są bardziej miękkie i łatwiej przesuwalne. Zalecane są więc pokarmy z dużą ilością włóknika roślinnego. Obecnie przyjmuje się, że pożądana ilość spożycia błonnika powinna wynosić co najmniej 35 gramów dziennie. W leczeniu zaparcia bardzo ważne jest też obfite nawodnienie organizmu. Źródła błonnika w codziennej diecie Najwięcej błonnika nierozpuszczalnego zawiera wspomniana celuloza, hemiceluloza lub lignina - występujące obficie w łuskach ziaren żyta, pszenicy, kukurydzy, fasoli, grochach i innych nasionach oraz w skórkach jarzyn i owoców. W miąższu owoców znajdują się znacznie mniejsze ilości błonnika nierozpuszczalnego. Najprostsza r ecepta dietetyczna na zatrzymanie wody w jelitach i tzw. „luźny stolec” to spożywanie możliwie dużo błonnika.Przykładowo 100 g błonnka z ziemniaków wiąże w jelicie 40 g wody; 100 g marchwi lub jabłek – już 70 g wody. Nawodnienie w leczeniu zaparcia W leczeniu zaparcia niezbędne jest spożycie dużych ilości wody. Zalecana ilość to ok. 1.5 – 2 litrów płynu na dobę. W przeliczeniu na szklanki to 7– 8 porcji na dobę. Najlepiej jeśli pijemy czystą przegotowaną wodę, lub jeszcze lepiej – mineralną, niegazowaną, zawierającą deficytowe jony magnezu. Dieta przeciwzaparciowa Dieta taka polega głównie na piciu dużej ilości niegazowanej wody oraz spożywaniu produktów zawierających błonnik (ryc. 11). Zaleca się pacjentowi: - spożycie minimum 2 litrów niegazowanej wody dziennie, - przed każdym posiłkiem wypijanie 1 szklanki przegotowanej ciepłej wody, - wprowadzenie posiłków częstych, ale małych objętościowo (drugie śniadanie, podwieczorek), - na drugie śniadanie i podwieczorek spożywanie owoców, - spożywanie około 30 dag jarzyn dziennie (brokuły, buraki, surowa marchew, inne), - duża ilość kasz gruboziarnistych (kasza gryczana), - 2 łyżki otrąb dziennie (najlepiej namoczonych w wodzie lub jogurcie), - ograniczenie spożycia ziemniaków, ryżu, pieczywa, - suszone owoce (śliwki, morele), - zakaz kładzenia się spać bezpośrednio po posiłku (ostatni posiłek między 18-19, potem ewentualnie płyny i owoce). Nie bez znaczenia dla motoryki jelita grubego jest wzmożenie ruchliwości – np. codzienne spacery, jazda na rowerze, pływanie, uprawianie sportów zespołowych, itp. Suplementy dietyprzeciw zaparciu W sytuacjach, kiedy nie możemy z obiektywnych przyczyn sami decydować o swej diecie (jedzenie w restauracji, pensjonacie, itp.); lub dieta nie przynosi pożądanych efektów powinniśmy zastosować suplementy diety. Chodzi tutaj o substancje roślinne i zwierzęce substancje naturalne ułatwiające wypróżnienie. Do najbardziej popularnych należą otręby zbożowe (pszenne, owsiane), mielone siemię lniane, czy rozpuszczalny włóknik o nazwie metyloceluloza. Działają na zasadzie absorpcji wody w jelitach (chłoną wodę, jak gąbka!) i dzięki temu tworzą luźną masę stolca. ponadto zmiękczają kał i pochłaniają zalegające jelita resztki i toksyny, co w konsekwencji ułatwia ich usunięcie i wydalenie z organizmu. Mielone nasiona lnu przeciw zaparciu Wartościowym środkiem roślinnym przeciwdziałającym zaparciom są zmielone popularne nasiona lnu – tzw. siemię lniane. Dzięki zdolności chłonięcia wody - dodanej do zmielonych nasion i silnemu pęcznieniu – siemię skutecznie zapobiega odwodnieniu stolca i spowodowanym tym zaparciom. Przeciwdziała zaparciu również duża ilość śluzu (wyekstrahowana wodą) oraz olej lniany – nadające ściankom jelita walory poślizgowe. Ponadto zmielone nasiona lnu drażniąc ścianki jelit, pobudzają ruch robaczkowy i przyspieszają tym przesuwanie masy kałowej w jelicie grubym. Recepta z mielonych nasion lnu Najlepiej zmiażdżyć nasiona lnu (mogą być ziarna zbóż) - np. w maszynce do mięsa czy młynku do kawy. Codziennie należy spożywać dwie – trzy łyżki stołowe zmiażdżonych nasion. Można je wsypać do zupy mlecznej lub jarzynowej, posypać kanapkę z serem, wymieszać jogurtem, dodać do surówki. Trzeba pamiętać przy tym o piciu większej ilości płynów. (przynajmniej 2 szklanki). Zwłaszcza gdy stosujemy nasiona lnu, które nie rozrzedzone wodą mogą zbijać sie w grudki i stać się bezużyteczne lub wręcz szkodliwe. Ale uwaga! Nasion lnu - po ich rozdrobnieniu nie można długo przechowywać, gdyż pod wpływem tlenu, światła i wyższych temperatur niektóre cenne związki czynne szybko ulegają degradacji. Metyloceluloza przeciw zaparciu Metyloceluloza to rozpuszczalna w wodzie pochodna celulozy. Jest uznanym w przemyśle spożywczym n aturalnym środekiem zagęszczającym pokarmy i stabilizatorem. Jest stosowana jako dozwolony dodatek do żywności – tzw. dodatek E 461 . Przy dawkach powyżej 6 g zaczyna działać łagodnie przeczyszczająco. Jest jednym z nielicznych (obok wodnych ekstraktów nasion babki płesznik i babki piaskowej) łagodnym środkiem zwalczającym zaparcia, który może być stosowane przez dłuższy czas, nie dając niekorzystnych efektów ubocznych. Tego typu środki działają powoli, łagodnie i bezpiecznie ułatwiając wypróżnienie. Należy je podawać w stopniowo wzrastających dawkach, najlepiej cztery razy dziennie z odpowiednią ilością płynu (dodatkowo trzy szklanki płynu na dobę), aby zapobiec zagęszczeniu się leku. Recepta przeciw zaparciu z otrąb pszennych, czy owsianych Zaleca się spożywanie 16 - 20 g nieoczyszczonych otrąb, w postaci np. 2 - 3 łyżeczek od herbaty zmieszanych z owocami lub pożywanych trzy razy dziennie przetworów zbożowych. Należy jednak pamiętać o popijaniu otrąb dużą ilością wody, gdyż inaczej stolec będzie zbyt odwodniony i może tylko niekorzystnie podrażnić jelita. Zauważmy, że 100 g otrąb zatrzymuje w jelicie aż 450 g wody! W dobrego nawodnienia otrąb zapobiega to również wzdęciom i innym objawom dyspeptycznym. Nasiona babki płesznik i babki piaskowej przeciw zaparciu Pokrywy nasienne i nasiona babki płesznik (Plantago psyllium), jak też innej polskiej babki piaskowej (Plantago indica) zawierająrozpuszczalny w wodzie błonnik roślinny o konsystencji galaretowatego śluzu lub kleju. Błonnik ten obficie wchłania wodę i silnie pęcznieje. Osadzając się na ściankach jelita grubego zmiękcza przesuwający się kał oraz pochłania zalegające resztki i toksyny, co w konsekwencji ułatwia ich usunięcie i wydalenie z organizmu. Recepta ziołowa z nasion babki płesznik Przykładowo bierzemy 2-3 łyżeczki tych nasion, całych nie mielonych, gdyż pył z nasion drażni drogi oddechowe i może uczulać. Umieszczamy nasiona w szklance letniej wody i po zamieszania i odstawieniu na 5 minut – wypijamy. Nie należy odstawiać na dłużej, bowiem powstaje wówczas konsystencja silnie zwartej galarety, nie dającej się wypić. Kurację można powtorzyć 1-3 razy dziennie. Ale uwaga! Tak jak otręby – należy obficie popijać wodą, aby zapobiec zagęszczeniu się leku w jelitach.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Witam, dzięki za świetne porady, mam nadzieję że pomoga mi tak jak i Tobie.. Czy po tym pol roku jadasz juz normalnie to na co masz ochote ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ziolaswiata
witam !!!!!!!!!! jesli interesuja panstwa ziola na zaparcia to zapraszam do mnie po babke plesznika łupina zawiera najwiecej blonnika rozpuszczalnego jak i nierozpuszczalnego mamy tez senes i kore kruszyny posiadamy wszystkie ziola prosze pytac. Znajdziecie nas na allegro pod ziolaswiata pozdrawiam !!!!!!!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kupek
Witam, mam następujący problem. Jakieś 4 miesiące temu po obiadku, zaczęło mnie uciskać lekko w lewym dolnym boku i dostałem zatwardzenia. Od tamtej pory oddaję obfity stolec tylko raz dziennie (z reguły od 30 min do 2h po przebudzeniu). Konsystencję ma na moje oko normalną, jest miękki i pofragmentowany na mniejsze części. Zazwyczaj oddawałem stolec 3 razy dziennie i powoduje to u mnie dyskomfort. Po południu po prostu nie mogę, czego bym nie jadł. Czasem coś "wyduszę" ale to są raczej pojedyncze "bobki". Miałem kolonoskopie, która nic nie wykazała, badanie na pasożyty też nic, badanie krwi w porządku, hormon tarczycy w normie. Wszelkie ziółka, jogurty, kefiry nic nie dają. Błonnik w dużych ilościach też nic. Ogólnie czuję się dobrze, ale te popołudniowe zaparcia są na prawdę upierdliwe. Czy ktoś ma jakiś pomysł co do przyczyny ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Podam Ci takie pielegniarskie sprawdzone pomysly, moze Tobie pomoga. Suszone sliwki, kefiry, no wiadomo, ale sprobuj szklanke cieplej przegotowanej wody przed posilkiem , a jeszcze lepiej lyzke parafiny (kupisz w aptece zwykla parafine za 2zl) przed kazdym posilkiem. Tak jak ta parafina dziala syrop LACTULOSUM, niestety na recepte, zazwyczaj kieliszek przed posilkiem, ale ta parafina to naprawde dobry domowy sposob. Mnie pomagala, rowniez polecam activie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Podam Ci takie pielegniarskie sprawdzone pomysly, moze Tobie pomoga. Suszone sliwki, kefiry, no wiadomo, ale sprobuj szklanke cieplej przegotowanej wody przed posilkiem , a jeszcze lepiej lyzke parafiny (kupisz w aptece zwykla parafine za 2zl) przed kazdym posilkiem. Tak jak ta parafina dziala syrop LACTULOSUM, niestety na recepte, zazwyczaj kieliszek przed posilkiem, ale ta parafina to naprawde dobry domowy sposob. Mnie pomagala, rowniez polecam activie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
jeszcze ktos tu widze zaglada co to jest ta parafina? nie slyszalam jeszcze o niej, a problemy z jelitami mam do dzis, raz powazniejsze raz nie ....

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość julik7
Przewlekłe zaparcia mogą świadczyć o nieprawidłowym funkcjonowaniu układu pokarmowego spowodowanym zanieczyszczeniem organizmu, niewydolnością wątroby, czy choćby nieprawidłową dietą. Wszytko może być też ze sobą w jakimś stopniu powiązane. Ważne jest to, że tego typu problemy świadczą zwykle o szerszych zaburzeniach w funkcjonowaniu organizmu i należy działać przyczynowo, a nie objawowo i wybiórczo. Polecam w tym temacie także artykuł na http://sposob-na-zaparcia.blogspot.com Z doświadczenia wiem, że walka zaparciami jest procesem długotrwałym i musi być przeprowadzana systematycznie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Trochę zabawnie, że trafiłam na ten temat, ale podzielę się pewnym doświadczeniem. Nigdy nie znalazlam skuteczniejszego środka na wypróżnienie się niż ten oto miks: pół szklanki szampana (czy tam wina musującego a'la szampan" a do tego gałka lodów waniliowych (wrzucona do szklanki z szampanem). Smakuje przepysznie, wypita na wieczór rano budzi taką potrzebą, że staniecie się szybsi niż struś pędziwiatr ;) PS. Dajcie znać, jesli wypróbujecie. Jestem niezmiernie ciekawa, czy na wszystkich tak działa ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ja używam przeważnie espumisanu w tabletakch, zacznij brać codzinnie jedną i dobrze się odżywiać i będzie ok.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Kobitka co wie
Przejdz na diete wysoka w blonnik. Na przyklad jedz same pelnoziarniste jedzenie, duzo warzyw i owocow, odstaw slodycze, zamiast herbat ziolowych pij wode itd i po paru tygodniach ci sie poprawi.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Lidka3334
Polecam odpowiednią dietę. Mniej tłustych potraw, więcej owoców, warzyw i ryb. Potrzebna jest dieta bogatoresztkowa. Postaraj się również o więcej ruchu, aby jelita lepiej pracowały. Nie polecam środków farmaceutycznych przeczyszczających bo ich działanie jest tylko chwilowe. Tutaj jest dużo ciekawych domowych sposobów na pozbycie się zaparć http://zaparcia.dozdrowia.com

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
przerobiłam już chyba wszystkie preparaty na zaparcia, niestety poprawa była tylko na kilka dni a potem znowu ten sam problem. kobitka w aptece poleciła mi colon C***** miesiącu stosowania była poprawa oczywiście problem powraca, ale wtedy wystarczy colon 1-2 dawki i znowu spokój na Jakiś czas. czy ktoś używał Colon Slim widziałam na stronie apteki czerwonej? czy on jest na odchudzanie i czy na jelita?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Gabryśka778
Przy zaparciach istotna jest odpowiednia dieta beztłuszczowa bogata w błonnik, picie dużej ilości płynów, dużo ruchu, żeby jelita lepiej pracowały. Ja oprócz tego stosuje jeszcze porady, które znalazłam tutaj http://zaparcia.dozdrowia.com Niektórzy stosują jeszcze środki przeczyszczające, ale moim zdaniem to nie ma sensu bo jelita mogą przestać odpowiednio funkcjonować.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość sara46
Ja polecam picie herbaty yerba mate , dwa razy dziennie. Odkąd zaczęłam ją pić skończyły się moje kłopoty.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
poleca colon slim jest super skuteczny.po dwóch tygodniach widać różnicę widziałam na stronie apteki czerwonej colo slim czy może koś stosował?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość psycholog_dyżurny
Wybacz, że zapytam wprost... A badanie na Clostridium robiłaś? Jeśli nie to zrób.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×