Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość tynka8181

Mój synek się jąka

Polecane posty

Gość tynka8181

Mój syn skończył 3 lata.I od dwóch lub trzech dni jąka się tak że nie mogę go zrozumiec a tak ślicznie mówił.Na dodatej sam sie denerwuje i płacze łapie sie za języczek i buźkę i jest zły że nie może wypowiedziec słowa.Co sie dzieje??Czym to jest spowodowane??Wiem że musze się udac do logopedy ale termin y sa odległe.Czekamy co moge więcej???

NO JA BYM PROPONOWALA ISC DO LOGOPEDY NATYCHMIAST- NAPEWNO SA JACYS CO PRZYJMUJA PRYWATNIE:)

mój synek w wieku 5 lat zaczą się jąkać. W przedszkolu był logopeda, zbadał go i stwierdził, że to jakiś okres przejściowy. To jąkanie trwało dość długo - ok 2 lat. Mieliśmy nie zwracać na nie uwagi - co było dość trudne. Teraz syn ma 9 lat . Jak poszedł do szkoły to jąkanie mu przeszło. Podobno to częsta przypadłość u chłopców - tak nam mówiono

Gość magaa
no ja jak bylam mala to tez sie jakalam i teraz tez sie jakam staram sie nad tym panowac ale czasem nei wychodzi

Gość pppppppppppsssssssssssssss
z jąkania mozna wyjść trzeba nad tym pracować z dzieckiem może Twoj synek się czegoś przestraszył? trudno powiedzieć... ale, nie ma co panikowac, tylko pójść do logopedy :-)

Gość kjijkhasHDXxd
ja pracowalam i nie pomoglo...

Gość pppppppppppsssssssssssssss
Jąkanie powodowane jest między innymi poprzez nieprawidłową koordynację ruchową mięśni oddechowych, fonacyjnych, mimicznych bądź też rozpraszaniem uwagi, zaburzeniami nerwowymi, a także uszkodzeniami ośrodków mowy w mózgu. Badaniem tej przypadłości zajmuje się m.in. logopedia. Jąkanie może w dużym stopniu utrudnić osobie jąkającej normalne funkcjonowanie w społeczeństwie. Jąkanie się leczy - logopedia, przy ciężkiej pracy, nawet osoba, która mocno się jąka, osiąga znaczne poprawy, usunięcie lęku, ćwiczenia oddechowe i rozluźniające. Efekty widoczne już po kilku tygodniach, ale potrzeba ciężkiej pracy pacjenta przy pomocy logopedy.