Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość beta-karoten

gdzie jest więcej beta-karotenu - w marchwii surowej czy gotowanej?

Polecane posty

Gość beta-karoten

Karoten jest pomarańczowożółtym organicznym barwnikiem roślinnym, występującym między innymi w korzeniu marchwi i papryce. Dobrymi źródłami karotenu dla człowieka są: marchew szpinak sałata pomidory brokuły melon. źródło wikipedia

Gość beta-karoten
a jest jakieś wytłumaczenie dlaczego akurat w surowej? pisze się niby że w surowej, ale słyszałam też opinie o gotowanej. Dawno temu zadawałam kiedyś podobne pytanie na forum, uzyskałam odpowiedź, że lepsza pod tym względem jest marchew surowa, ale potem odpisano mi po sięgnięciu do literatury fachowej, że w gotowanej jest więcej beta-karotenu. Nie jestem przekonana.

Gość beta-karoten
Marchew najlepiej jeść na surowo. Jest odwrotnie. Podczas gotowania zostają rozbite twarde błony komórkowe. Dzięki temu organizm może przyswoić znacznie więcej cennego beta-karotenu niż z marchewki surowej. Natomiast wartość kaloryczna warzywa pozostaje bez zmian. źródło: http://www.dzikimietek.com/index.php?option=com_content&task=view&id=86&Itemid=59

Gość beta-karoten
czy ktos ma cos do powiedzenia w zwiazku z tematem..?

Gość beta-karoten
?

Ale w gotowanej zwiększa się i to bardzo IG - to info dla opdchudzających

Gość beta-karoten
jeśli chodzi o mnie to nie zamierzam się odchudzać, co więcej -przytycie nie zaszkodziło by mi. interesuje mnie tylko ten cały BETA-KAROTEN, jak do tej pory nie znalazł się tu nikt, kto potrafiłby wytłumaczyć jak to jest na prawdę...

Gość beta-karoten
? hmm..

ogolnie surowe warzywa maja wiecej witamin niz te gotowane. podczas gotowania witaminy niszczeja. z beta-karotenem jest podobnie. a dlaczego chcesz do duzo jesc? co za duzo to tez niezdrowo, po 1 zamiast prazowa bedziesz pomaranczowa a po 2 gdziec ostatnio mi sie obiło o uszy ze sprzyja jakiemus rakowi .

Gość inverno
To ze marchew ma wysoki IQ to jeden z najwiekszych mitow rozpowszechnianych przez pseudospecjalistow. Czytalam, ze naukowcy sie kiedys pomylili z ustaleniem indexu dla marchwi i wszyscy rozpowszechniaja teraz te nieprawdziwa informacje. Co do beta-karotenu to czytalam, ze najlepiej skladniki sie przyswaja kiedy marchew jest troche ugotowana.

Gość beta-karoten
a zatem jak widać, co osoba, to odmienna opinia.. piłam kiedyś dużo soku z marchwii i marchwianki(gotowana marchew) i nie zauważyłam żadnych efektów. a pić chcę dlatego, żeby się łatwiej i ładniej opalić, nie po to, żeby brązowa- o tym nawet nie myślę, bo mam jasną bladą karnację, więc to jest raczej nie możliwe, żebym była brązowa po marchwii;P

Gość beta-karoten
a co to znaczy poziom IQ w odniesieniu do marchwi? ja nie rozumiem tego:D

Gość inverno
Skoro nie rozumiesz, ze mozna sie pomylic, to juz twoj problem.

Gość beta-karoten
o co chodzi? :\ jaki w ogóle problem.. a pomylki sa normalne i to chyba każdy rozumie. po prostu nie wiem co mialas na mysli. dlaczego od razu tak skaczesz...?