Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość eveeeeeee

Soczewki kontaktowe

Polecane posty

Gość eveeeeeee

Chce kupic soczewki 2 tygodniowe . Nigdy wczesniej ich nie nosilam i potrzebuje ich tylko w tym czasie. Czy moge je kupic bez wczesniejszej porady lekarza?

a bedziesz wiedizla jak sie je pielegnuje i zaklada? :-O Idz do lekarza koniecznie. Tym bardziej ze moc soczewek jest inna od mocy okulaow, wiec Twoja recepta na okulary sie nie nadaje.

oprócz wady wzroku okulista określa też promień krzywizny, więc nie kupisz soczewek bez konsultacji z lekarzem.

Gość eveeeeeee
karamba bamba ale jak to moc soczewki jest inna od okularow? Jestes tego pewna?

no kupić może, ale czy będą dobre to już loteria :) o to mi chodziło :) autorko - nie kombinuj, bo jeszcze źle na tym wyjdziesz;/

oczywiscie. ja mam soczewki -4 dioptrie i widze idelanie, a okulary musze miec minimum -5 bo nie widze. Soczewki sa mocniejsze, bo sa na oku bezposrednio. U jednej osoby moze byc to roznica 0.25 dioptrii, u drugiej 1 dioptrie, ale to lekarz musi dopasowac,. No i krzywizny sobie sama nie zmierzysz, a to jest b.wazne. Kiedys musialam kupic soczewki o innej krzywiznie niz zwykle (sytuacja kryzysowa, s=zapomnialam soczewek bedac za granica, i apteka nie miala mojej krzywizny) i mialam spory dyskomfort noszac je, wiec nie polecam. U mnie jak idziesz po pierwsze soczewki, to 1sza para jest za darmo, placisz tylko za wizyte i plyn do soczewek.

Gość eveeeeeee
Ok. Pewnie macie racje. Moja kolezanka kupowala sobie soczewki bez wizyty lekarskiej i dlatego myslalam ze tak mozna.Dzieki dziewczyny :)