Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Doorciiia

4mies. córcia nie wyciaga rączek do grzechotek, martwię się.

Polecane posty

Gość Doorciiia

Jestem mamą 4miesięcznej Alicji, która nie wyciąga rączek do grzechotek, chociaż dawno powinna to orbić.To samo jest z karuzelką, smieje się ale rączek nie wyciąga. Również nie przewraca się na brzuszek i czasami ma zaciśnięte rączki w pięści, ale nie zawsze.Boję się o jej rozwój, to moje piersze dziecko i wiadomo, że człowiek się martwi..Alusia również głośno się nie śmieje, zaśmiała się tak tylko dwa razy i nie gaworzy, tylko czasami grucha sobie.Co sądzicie, czy mam wybrać się z malutką do neurologa??

tak powinnaś moja mała w wieku 4 mcy też miała takie objawy a do tego jeszcze odchylała głowkę do tyłu ale ja zlekceważyłam te objawy. teraz ma prawie 9 mcy i nie trzyma sama głowy nie siedzi nie raczkuje nie gaworzy... podejrzewają u niej porażenie mózgowe...:( ale nie chce cie straszyć najlepiej idz z nią do neurologa

Idz idz... Aczkolwiek moja kolezanka ma coreczke która nic nei chciala robic (leniwa byla) Nawet lekarze ją nastraszyli ze moze nie byc najlepiej, a tu prosze,, mała zasuwa teraz na czworaka i nabrala apetytu do zabaw i ruszania sie. Z doswiadczenia wiem ze karuzele firmy canpol są super. Mialam 3 karuzele córci i wlasnie taka z ostrymi kolorami kaczuszek zadzialala idealnie. Mala mogla ja siegac i łapac, bo kaczuszki sa przywieszone na gumkach. teraz mój 2 m-czny synek tez lubi tą karuzele.

Gość Doorciiia
Martwię się strasznie, do tego córci się mocno ulewa, to moje pierwsze dziecko i jestem cała zestresowana

Gość Doorciiia
prosże wypowiedzcie się w tym temacie

zapisz malą do neurologa. ciexzko powiedzieć czy to normlane czy nie bo dzieci rozwijają sie roznie ale lekarz powinien to zobaczyć. a co powiedzial o tym pediatra? Podczas wizyty powinien przeprowadzic jakies tam badania. nie pamnietam dokladnie ale moją stawial pionowo i patrzyl czy prostuje nożki. patrzyl czy przebiera nożkami, podawala dwa palce i patrzyla czy mala ciagnie glowke... rozne takie rzeczy z nią robila. i na ten podstawie mowila czy ok czy cos nie tak- u nas bylo oslabione napiecie miesniowe. a co twoj pediatra powiedzial? zbadal tak malą? jesli nie to weź ja do neurologa!

jesli chodzi o ulewanie to musisz powiedziec pediatrze bo moze ulewa i jej przejdzie a moze to problemy z refluksem zolądkowym. trzeba to sprawdzić.

Gość A CZY JAK CÓRECZKA
leży na brzuchu, to podnosi główkę?

Dokładnie. Tak jak mówi MaMani... najwazniejsza jest odpowiednia rozmowa z pediatra. Wiem z doswiadczenia ze neiktore lekarki olewaja sprawe i trzeba wrecz je prosic o to aby dokladnie zbadaly dzidziusia. Jak chodzilam do takiej specjalistki prywatnie to ogladala moja córcie dokladnie, badala ciemiaczko, sprawdzala rózne odruchy, przekladala ja na rózne strony, tez pionowo, sprawdzala czy ma odruch chwytny, czy stara sie podnosic kiedy złapie sie za kciuki itd. No ale w przychodni to nawet ciemiaczka nei sprawdzali. teraz sie denerwuje bo obecna lekarka tez nic nie oglada, a nalezymy juz do innej przychodni ( w innym miescie) Takze zastanow sie dokladnie o co chcesz zapytac lekarke i idz do przychodni do dzieci zdrowych, powiedz ze sie denerwujesz i ze chcesz aby przeprowadzila tego typu badania. Na pewno bedzie dobrze, trzymam kciuki ;)

Nie zapominaj oczywiscie o cwiczeniach z dzieckiem. A jezeli chodzi o lezenie na brzuszku, to nawet jesli malenstwo placze to nic,... poplakac tez musi, a im bardziej zdenerwowane to tym bardziej bedzie walczyc aby podnosic główke. Tak bylo w przypadku mojej corci, ktora tego nieznosila. Polecam program w TV TVN STYLE "mamo to ja" dzisiaj duzo mówili o ulewaniu. Oczywiscie o to tez zapytaj pediatre, ale mówili cos ze jesli dziecko dobrze przybiera na wadze a ulewanie wystepuje to nie jest zle. No i mówili o powodach ulewania, zawsze dziecko musi porzadnei odbic.... Jesli hcesz pogaadac to podaje nr gg 7497704