Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość beata. 27.

jakie formalności po porodzie ? urlop, becikowe- kto się orientuje ????

Polecane posty

Gość beata. 27.

zastanawia mnie od dłuższego czasu ile i czy wogóle należy się urlop mężowi (ja nie pracuję), czy takie zaświadczenie o urlop musi wystawić lekarz? ile dni mąż dostanie? i czy wogóle należy mu się urlop macierzyński? - skoro ja nie pracuję? jeszcze jedno pytanie becikowe odbieram po urodzeniu w ośrodku pomocy społecznej? jak to jest . Poradźcie bo nie mam zielonego pojęcia co, gdzie i jak.

Gość beata. 27.
nikt nie wie??

chyba ostatnie 4 tyg (moze wiecej) macierzynskiego moze przejac ojciec - ale na tym to ja sie nie znam o becikowe starasz sie w opiece spolecznej dopiero po otrzymaniu peselu dziecka przy wyjsciu ze szpitala (tak np jest w wawie) dostajesz kartke z terminem kiedy masz sie zglosic w USC - zglaszasz sie , rejestrujesz i meldujesz dziecko (dostajesz 3 akty urodzenia) potem USC wysyla papiery do urzedu miasta i tam po 4-6 tyg otrzymujesz pesel, z aktem urodzenia na ktorym masz pesel idziesz do opieki spolecznej, wypelaniasz papiery i czekasz na becikowe

Z tego co wiem,to jesli nie pracujesz to maznie dostanie maciezynskiego! Jedynie opiekę na ciebie i dziecko zaraz po porodzie i to jest maksymalnie dwa tygpdnie(my dostalismy ja razem z wypisem ze szpitala). Wszytskie papierki przy wyjsciu byly opisane gdzie zlozyc(osrodek zdrowia, usc)Gdy maz zarejestrowal mala,za 5 dni w gminie byl juz pesel,wtedy (W tej GMINIE) Mąż wypisal wniosek i za dwa tygodnie na koncie bylo becikowe.

Gość 3mo
matka musi wziąśc 14 tyg.macierzynskiego,ojciec moze reszte

Gość beata. 27.
* * * : a powiedz jeszcze czy lekarz musi wypisać jakieś zaświadczenie żeby mąż dostał te 2 tyg. opieki nad nami ? czy to juz w szpitalu nam dadzą?

no sama bym chciała wiedzieć z tym wolnym bo ja tez nie pracuje tylko mąż..i jak to jest...kurde aż 2 tyg. dostanie???

Gość a becikowe
jeżeli dziecko urodzę w Warszawie gdzie mieszkam, tu dostanie akt urodzenia, ale pesel już w częstochcowie, gdzie mam meldunek i gdzie powinnam zameldować dziecko? I rozumiem, że wtedy o becikowe ubiegam sie w urzędzie gminy, w którym nadadzą pesel?

Wcale nie jest powiedziane że zameldowac dziecko masz w CZęstochowie. Jeśli mieszkasz w wawie i ojciec maleństwa ma tam meldunek to nie widze problemu.

Gość beata. 27.
no , a jak to jest do końca z tym urlopem 2 tygodniowym? musze dostać takie zaświadczenie od lekarza prowadzącego??????????????? nie wierzę,że nie ma znawców tutaj.

Jeśli matka nie pracuje to ojciec nie dostanie macierzyńskiego! (w każdym razie tak było jak ja rodziłam) A co do opieki 2 tygodniowej to nie takie proste tzn mo9żna dostać MAX 2 tygodnie .Zwolnienie może być wypisane przez lekarza gin jak również rodzinnego że np matka po porodzie ma komplikacje itd. No chyba że są znajomości :)

jeśli np matka dziecka trafi do szpitala to ojciec dostaje opiekę na żonę i dziecko.Tylko żeby to dostać to naprawdę musi coś dolegać :)

Gość beata. 27.
czyli nie ma tak,że każdemu należy się taka opieka ??? - a tu zdziwiona jestem. Ale chyba są jakieś dni nie wiem dokłądnie ile czy 2-3 na to,że zostało urodzone dziecko , pisze może nieskładnie ale nie mam na ten temat zielonego pojęcia.

Wiecie co to nasz szpital jest jakiś dziwny bo każdej babie która chce opieke dla męza dają... :o Jak jesczez leżałam,ale juz wiedzialam ze wyjde to mnie pielegniarka pytala czy chce pelne dwa tygodnie opieki czy mniej i razem z wypisem dostalam ta opieke...Nie mialam komplikacji,bylo wszytsko ok i kazdka kobita to dostala dla meza... Chyba ze pracuje na umowe zlecenie to nie dostanie.

Gość a jak oboje z meżem
nie mamy meldunku w stolicy, a na pewno tu urodzę i tu będę mieszkać, ale nie meldować dziecka, to becikowe gdzie?

becikowe ja zalatwialam bez pesela wystarczyl sam akt urodzenia dziecka... a zalatwialam w miejscu zamieszkania a nie zameldowania w opiece spolecznej...

Gość marynika_81
Dziecko jesautomatycznie meldowane tam, gdzie jest na stałe zameldowana matka dziecka, chyba, że wyrazi inną opcję, tzn tam gdzie ojciec. Jak zgłasza się urodzenie dziecka, to usc z urzędu wysyła akt urodzenia do ewidencji ludności zgodnej z miejscem stałego zameldowania matki.

beata. 27.----Jeśli chodzi o opiekę to w dużej mierze zależy od lekarza.Jeśli stanie na drodze Tobie jakiś psychol to będziesz zdychać i nie da.To tyle na ten temat :) Męzowi należy się 2 dni urlopu okolicznościowego z tytułu urodzenia się dziecka.Również rocznie należy się mężowi 2dni wolnego opieki nad dzieckiem.Jeśli w ciągu roku nie zostaną wykorzystane te 2 dni to nie przechodzą na następny rok tylko przepadają.

Gość gdbghh
maz moze dostac maciezynskie max 4 tygodnie po porodzie jesli milas cesarke (dostanie na bank) bo musi sie toba tez zajac i dzieckiem a jesli w sn to jak wystapily komplikacje aslbo nie mozesz chodzic po nacieciu krocza...

nie prawda, że dziecko jest automatycznie meldowane tam gdzie matkama meldunek. Ja jestem zameldowana w dolnośląskim, mąż w Warszawie, rodziłam w Warszawie, dzieci automatycznie zostały zameldowwane w Warszawie